Bilişsel Terapi Stres Yönetiminde Nasıl Çalışır?

Bilişsel Terapi Stres Yönetiminde Nasıl Çalışır?

Olumsuz düşünceler hayatımızda daha fazla stres yaratabilir. Olumsuz düşünceler var olduğunda, yalnızca olumsuz etkilenmek veya kötü bir ruh hali içinde olmakla kalınmaz, yaşanılan birçok şey daha stresli ve hatta zorlayıcı görünebilir. Aynı zamanda kötü ruh halimiz bulaşıcı olabilir ve bir uzmanın bizi tedavi etmesi gerekebilir. Olumsuz düşünme alışkanlığına hapsolmak oldukça kolaydır ve bilişsel terapinin asıl amacı bunu değiştirmektir. Birçok insan bunu stres yönetimi stratejilerinde yararlı bir araç olarak bulmuşlardır.
 

Bilişsel terapinin anksiyete bozuklukları, depresyon ve hatta şiddetli stres gibi birçok sorunun tedavisinde oldukça etkili olduğu bulunmuştur. Stresin duygudurum bozukluklarına neden olup olmadığını ya da sadece mutlu bir yaşam tarzını engelleyen rahatsız edici duyguları yaratıp yaratmadığı konuları ele alındığında, bilişsel terapi (veya bilişsel ve davranışsal terapi karışımı) çok etkili bir terapi şekli olabilir.

 

Bilişsel Terapinin Arkasındaki Fikir
Strese ilişkin bilişsel terapi, yaşamımızda strese neden olanın sadece olaylar değil, onlar hakkında düşünme biçimimiz olduğu fikrine dayanır.

Örneğin, iki kişi trafiğe yakalanabilir. Bir kişi bu durumu müzik dinlemek veya düşüncelerinde kaybolmak ve rahatlamak için bir fırsat olarak görebilir. Başka bir kişi ise, boşa harcanan zamana veya kapana kısılma hissine odaklanabilir ve bu durum onun için sıkıntılı hale gelebilir.

Düşüncelerimizin ve olumsuz öz-konuşmamızın deneyimlerimizi nasıl renklendirdiğine dair yüzlerce örnek vardır. Bunlar, tetiklenmiş bir stres yanıtına ya da sakin tavırlara yol açabilir.

Neredeyse deneyimlerimizi olumsuz yönde etkileyen düşünce kalıplarının tümü, 10 yaygın bilişsel çarpıtmadan birine denk gelebilir. Bilişsel yaklaşım kullanan terapistler, bu olumsuz düşünce kalıplarını tanımak ve değiştirmek için danışanlarıyla birlikte çalışırlar.

Stres Giderimi İçin Bilişsel Terapinin Kullanımı
Birçok kişi bilişsel yaklaşımı, terapötik yaklaşımların çoğundan daha faydalı ve daha hızlı bulmuştur.

Bilişsel terapi için önde gelen bir kurum olan Beck Bilişsel Terapi ve Araştırma Enstitüsü’ne göre, danışanlar birçok durumda 8 ila 12 hafta içinde sonuç alabilirler.

Bu yaklaşımın etkinliğine dair kanıtlar destek, iyimser ve kötümser açıklayıcı stiller üzerine yapılan araştırmalardan gelmektedir. Aynı zamanda stres için bilişsel terapi dışında, bilişsel ve davranışsal terapinin bir karışımından oluşan terapilerden de olumlu sonuçlar görünmektedir.

Bilişsel terapi farkındalık uygulamasıyla birleştirilmiştir. Bu, aynı zamanda ümit verici etkiler gösteren bilinç temelli bilişsel terapiyi yaratmıştır.

Bir Uzmandan Destek Almayı Denemek
Stresle ilgili profesyonel bir yardım görmek istemeniz durumunda doktorunuzdan, arkadaşlarınızdan öneri ve iyi bir yönlendirme alabilirsiniz. Bir terapist ile görüşürken, bu yaklaşımla ilgili deneyimlerini sorabilirsiniz. Bilişsel terapötik müdahalelerde uzmanlaşmış ve deneyimli bir terapisti arayabilirsiniz.

Kaynakça
https://www.verywellmind.com/cognitive-therapy-for-stress-relief-3144920