Boyun Düzleşmesi Nedir ? Ne Gibi Sorunlar Yaratır?

Boyun Düzleşmesi Nedir ? Ne Gibi Sorunlar Yaratır?

Boynun normal bir eğriye sahip olması önemli ve çoğu zaman gözden kaçan bir konudur. Boyun ağrısı olan birçok hastada bu eğri kaybolur ve dejenere disklere neden olabilen biyomekanik sorunlara yol açar.

 

Normal Servikal Lordozun Düzleşmesi Nedir?

Birçok boyun röntgeni raporu okursanız, radyoloğun birkaç tanesinde “normal servikal lordozun düzleştiğini ” belirttiğini muhtemelen göreceksiniz.

Normal eğri kaybolduğunda, radyolog tarafından kullanılan bir dizi terim vardır:

  • Servikal lordozun düzelmesi
  • Servikal lordoz kaybı
  • Servikal düzleşme

Tüm omurga boyunca dengelenmiş eğriler vardır. Bu eğriler postürümüzü belirler ve dik durmamızı sağlar. Eğri içe doğru olduğunda buna lordoz, dışa doğru olduğunda ise kifoz denir. Servikal ve lumbal bölgede lordoz görülürken, torakal ve koksalarda kifoz görülür. Bu eğrilerin açılarının değişmesiyle duruş bozuklukları ve sistem hastalıkları baş gösterir.

 

Boyun Düzleşmesi Neden Büyük Bir Sorun Yaratır?

Boyun düzleşmesi başladığında başın ağırlığı artık sırt bölgesinde ki eğri (kifoz) ile dengelenmez. Bu, başın dik durması için kas gücüne ihtiyaç duyulmasına neden olur. Bu aynı zamanda omurlar arasındaki disklere daha fazla ağırlık aktarılmasına neden olur ve bu da daha fazla aşınma ve yıpranma diski dejenerasyonuna yol açabilir.

 

Boyun Düzleşmesi Nasıl Olur?

Boyun düzleşmesinin en yaygın nedenlerinden biri, boyun bölgesi kas ve tendonlarının hasar gördüğü araba kazalarıdır. Diğer nedenler daha sinsidir; yanlış cep telefonu kullanmak, her zaman aşağıya bakmak, göğüs duvarında gerginlik, yanlış oturma pozisyonu veya sadece yaşlanmak bu nedenlerdendir.

 

Boyun Düzleşmesi Üzerine Yeni Araştırma

Boyun düzleşmesinin kötü bir haber olduğunu biliyor olsak da, yeni bir çalışma , boyun düzleşmesinin servikal bölgede beyne giden kan akışının azaldığını gösterdi. Bu araştırma da boyun düzleşmesi olmayan 30 hasta ve boyun düzleşmesi olan 30hastanın incelenmesi hakkında.

Her iki gruba da vertebral arterden kan akışını ölçmek için doppler ultrason kullanıldı. Bu önemli kan damarı omurlar arasında ki boşluklardan geçerek beyni beslemekle sorumludur. Boyun bölgesinde ki omurlar arasındaki ileri derece kayma kan akışını azaltacaktır. Boyun düzleşmesi olan hastalarda , düzleşme olmayan hastalar göre damar çapında azalma ve damardan daha az ve yavaş kan akışı vardı.

Bunun beyne giden en önemli kan akış kaynaklarından biri olduğu göz önüne alındığında,  çocukluktan beri telefonlarını elinden bırakamayan gençler için gelecekte büyük bir sorun olabilir.

 

Boyun Düzleşmesini Nasıl Tedavi Edilir ?

Konservatif terapi bakış açısından, eğriyi geri almak için özel olarak tasarlanmış bazı programlar var. Bunlardan biri, kiropraktörler tarafından kullanılır ve boynun normal eğrisini sabitlemek için traksiyon makineleri kullanır. Fizyoterapistler postürü düzeltmek için göğüs ve pelviste ki kasları egzersizlerle güçlendirebilirler.

Eğer boyun bölgesinde ki tendonlar zarar gördüyse, kök hücre tedavisiyle zarar gören yapılar içine son derece hassas enjeksiyonlar yapılabilir. Genellikle çözüm yöntemi olarak cerrahi tavsiye edilmez.

Sonuç? Boyun eğrisinin, yapısal aşırı yüklenmeyi ve kasların, tendonların ve disklerin dejenerasyonunu önlemede büyük bir rol oynadığını biliyoruz, ancak bu yeni çalışma biraz korkutucu. Bu değişimden beyne giden kan akışının da etkilenmesi büyük endişe kaynağı!

 

Kaynakça

Bu makale Dr. Chris Centeno tarafından yazılmıştır. Orjinal metni buradan okuyabilirsiniz.