Çalışma Tükenmişliği: Ne Zaman Ara Vermelisiniz?

Çalışma Tükenmişliği: Ne Zaman Ara Vermelisiniz?

“Tükenmişlikler ülkesi, geri dönmek istediğim bir yer değil.” – Arianna Huffington
 

Çalışma tükenmişliği, birçok insanın yaşadığı bir olgudur. Tüm sosyo-ekonomik düzey liderleri, çalışanları ve bağımsız veya serbest meslek sahiplerini etkiler. Bu tür bir tükenmişlik hakkında şikâyetiniz varsa, işe bir ara vermeye ihtiyacınız olduğunu bilirsiniz. Aşağıdaki çalışma tükenmişliği belirtileri konusunda bilgilenin.

 

 

İş Yükü
Forbes’teki çalışma tükenmişliği belirtileri üzerine yazılmış bir makale, herhangi bir çalışma alanında çok fazla çalışan bireylerde kolayca rezone olabilen birkaç semptomu vurgulamaktadır. Bunlar arasında benim için göze çarpan bir tanesi var: İşle ilgili her şeyin bir yük gibi görünmeye başlaması. Gerçekten sabahları kalkıp işe gitmeye korkuyorsanız bu, işin sizi aştığını açıkça gösterir.

Her şey bu şemsiye terimin içinde çünkü işler zorlaştığında, hiçbir şey yapmak istemezsiniz, enerjiniz kalmaz, kişisel hayatınızda hiçbir şey eğlenceli görünmez veya iş sorumlulukları nedeniyle kendinizi suçlu hissedersiniz. Bu semptomlar, tam bir fizyolojik ve duygusal kapanmaya yol açmasa bile, ilerde kariyer felaketine yol açabilir.

Olumsuz Duygular
Mayo Clinic’e göre, çalışma tükenmişliği bir tür işle ilgili stres ve işteki kritik eğilimlerin artmasıyla ilişkili. Bu, sinirlilik ve sabırsızlıkta belirgin bir artış ve iş tatminsizliği ya da hayal kırıklığı hissinin yanı sıra çalışma tükenmişliğinin göstergesi olabilecek değişken olumsuz duygulara işaret eder. Bununla birlikte, altta yatan depresyonun da sebep olduğunu bilmek önemlidir. Bir doktor veya psikiyatrist, depresyon veya başka bir akıl sağlığı bozukluğunu tanılayabilir.

Bağlantı ve Cihazlar
Çalışma tükenmişliği ile ilgili olarak, bağlantı ve cihazlar da bir sorun olabiliyor çünkü çoğumuz bunlara o kadar kapılıyoruz ki, gelen bildirimlerden kaçamıyoruz. Bildirimlere her zaman açık olmanın, bunalmış olma hissi ile de ilgisi vardır çünkü bilgi yüklenmesi karar verememeye yol açabilir.

Psikolog Ron Friedman, “Dikkatleri çekmek ve her şeyi çabucak halletmek için tasarlanan cihazlarla çevriliyiz” diyor. Yine de çalışmalarımızı cihazlarımızla birlikte yanımızda taşıyoruz. Bağlantıdan kaçamıyoruz. Biri bize ulaşmaya çalışabilir veya bize ihtiyacı olabilir ve her zaman erişilebilir olmalıyız. Ama bu durum hayatımızı içine çekiyor.
{!GALLERY}
Stresle Başa Çıkma Stratejilerinin Etkisizliği
PLoS One’da yayınlanan 2014 yılı araştırması, bireyin strese karşı kendini koruması için uyguladığı etkili başa çıkma stratejilerinin tükenmişliğin nedeni olduğunu bulmuştur. Çalışmada, çalışma tükenmişliğinin üç faktörü ile başa çıkma stratejilerinin gücüne bakıldı: Aşırı yük, gelişme eksikliği ve ihmal.

Araştırmacılar duyguların yayılmasının temel olarak aşırı yükü açıkladığını; bilişsel kaçınmanın da en çok gelişme eksikliğine yol açtığını ve duyguların boşaltılması ve davranışsal olarak ayrılmanın ihmale yol açtığını söylüyor. Yazarlar bilişsel davranışçı terapilerin, özellikle kabul ve bağlılık terapisinin tüm çalışma tükenmişliği tipleri için yararlı olabileceği sonucuna varmıştır.

Yeme-İçme Alışkanlıklarının Değişimi
Bir American Express makalesinde, yeme ve içme alışkanlıklarındaki değişikliklerin çalışma tükenmişliği bir başka göstergesi olabileceğine dikkat çekiliyor. İş stresiyle, yediğiniz ve içtiğiniz şeylerde uç noktalara giderek, aşırı miktarda yiyecek veya alkol tüketerek veya kendinizi kasten veya kasıtsız olarak her şeyden mahrum bırakarak baş etmeye kalkıştığınızda çalışma tükenmişliğini azaltmak için verimsiz ve etkisiz stratejilerle uğraşmış olursunuz.

Çok fazla veya çok az yemeğe ek olarak, besin değeri çok az olan ancak yağ, şeker ve karbonhidrat yüklü olan abur cubur tüketme olasılığınız da bu süreçte çok daha fazladır.

Para ve Sosyal İzolasyon Artışı
Tükenmişlik, bakım verenler arasında yaygındır ve özellikle bireyin uzun süre sağlıksız kalan birisine bakım sağlamasından sonra. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Arşivi’nde yayınlanan bir makale, sosyal geri çekilme ve izolasyon duygularının çoğu zaman bakıcılar tükenmişlik yaşadığında ortaya çıkmaya başladığını belirtmektedir.

Aslında bu, bireyin ileri bir düşüş ve giderek olumsuz duygusal ve davranışsal değişiklikler yaşadığı ve birçok yardımcı meslekte görülen tükenmişliğin göstergesi olabilir. Diğer bakıcı veya yardımcı mesleklerde görülen tükenmişlik belirtileri arasında sevdiklerinizin kaybı, fiziksel ve psikolojik yükler sayılabilir.

Hayal Kırıklığı ve Çaresizlik
Herhangi bir ilerleme göremediğinizde ve tüm çabalarınız size zaman kaybı gibi göründüğünde, hayal kırıklığına ve çaresizliğe çabuk kapılırsınız. Bu iki çalışma tükenmişliği belirtisi, Money Crashers’taki bir makalede vurgulanmıştır. İş yerinde kendinizi çaresiz hissetmeniz, bir fark yaratamayacağınız gibi yükselmenin aksine üstesinden gelmenizin imkânsız olduğu duruma dönüşebilir.

Kendinizi bu tür olumsuz düşüncelere ne kadar çok verirseniz, işler ve kurtulmanız o kadar zorlaşır. Aslında, neyin doğru neyin mümkün olduğunun ayırt edilmesi, çalışma tükenmişliğini düzeltmek ve normal bir işe geri dönmek adına olası terapötik davranış değişikliklerini tanımlamak için sizinle birlikte çalışacak uzmanlara ihtiyacını olabilir. psikiyatristler ve diğer klinisyenlerin tükenmişliğe eğilimli olmaları da ironiktir.

Konsantre Zorluğu
İnsanların işte yaptıklarının çoğu, beklenmedik ya da beklenmeyen sorunları çözmeyi, yenilikçi ya da benzersiz çözümler üretmeyi içerir. Öyleyse bilişsel yetenek, iş başarısının kilit bir faktörüdür. Bir durumu analiz etme ve etkili çözümler üretme yeteneğinizle tanınmanız, değerli bir çalışan olduğunuzu gösterir.

Bununla birlikte, çalışma tükenmişliği yaşarken, başka bir Forbes makalesinde belirtildiği gibi bilişsel zorluklarla karşılaşmanız da olasıdır. Dolayısıyla, günümüzde orijinal bir düşünür olmanın giderek zorlaştığını görüyorsunuz. Daha da kötüsü, bir şeyi yapmak için konsantre olmak bile zor. Çalışma tükenmişliği diğer yönleriyle de döngüsel bir ilişkiye yol açıyor.

Kaynakça
https://psychcentral.com/blog/work-burnout-how-to-know-when-you-need-a-break/