Çocuğum Konuşmaya Başlamadı!

Çocuğum Konuşmaya Başlamadı!

Birçok ebeveyn, çocuklarının etrafındaki diğer çocuklarla aynı hızda gelişmediğinden endişe ediyor. Konuşma ise bu endişenin en yaygın nedenlerinden biridir; çünkü konuşmayı öğrenmek genellikle bir çocuğun gelişiminin en temel yönlerinden biri olarak kabul edilir. Fakat çocuklar farklı oranlarda gelişirler; bu yüzden genellikle endişelenecek bir şey yoktur. Yine de çocuğunuzdan ne zaman ne bekleyeceğiniz hakkında bir fikir vermek için tanımlanmış ölçütler vardır. Bunlar sadece tipik görülen durumlar olmakla birlikte konuşmayı öğrenme sürecinin biraz zaman alacağını ve bazı şeylerin belirli zamanlarda beklenmemesi gerektiğini anlamanıza yardımcı olabilir.

9 Aya Kadar

Bu süre zarfında bebekler hiç konuşmazlar; bu yüzden baba veya dada gibi bir şey duyduğunuzu düşünüyorsanız heyecanlanmayın. Bu yaşta, bebekler sadece seslerle denemeler yaparlar ve karşısındakilere veya çevrelerindekilere hiçbir anlam göndermesi yapmazlar; kendi adlarına cevap verirler ancak muhtemelen bir ad kavramını gerçekten kavramamışlardır.

9 – 12 Ay

Çocuğunuz ilk yaşında ilk kelimesini söyleyemeyebilir; bu normaldir. Ancak, öğeleri temsil eden kelimeleri anlamaya başlarlar. Bunlar genellikle anne, baba, şişe, en sevdikleri oyuncağın adı, vb. şeylerdir. Aynı zamanda merhaba, güle güle, hayır ve diğer günlük sözler gibi temel ifadeleri de anlarlar, ancak sesleri kendileri çoğaltamayabilirler.

1 – 2 Yaş

Bebekler genellikle ilk kelimelerini on iki aylıkken söyler. Bu kelimeler, genellikle kelimelerin nesneleri ve daha sonra eylemleri temsil ettiğini anlamaya başladıklarında ortaya çıkar. Bunun arkasındaki psikoloji nedeniyle çocuklar genellikle nesneler hakkında daha iyi konuşurlar. Bu, ebeveynlerin, çocuğa bir nesne göstererek ve adını tekrarlayarak, çocuklarının öğrenmelerine yardımcı olabileceği anlamına gelir.

Her zaman başarılı olamayabilirler ancak teşvik edilmeleri gerekir. 1-2 yaş aynı zamanda, jest ve mimik kullanımının önemli ölçüde arttığı bir zamandır. Bu önemlidir, çünkü jest ve mimikler başka bir iletişim biçimidir. Bu gibi şeyleri siz ebeveynler gözden kaçırmış olsanız da  el hareketleri, jest ve mimikler çocuğunuzun iletişimsel yeteneklerinin önemli bir işaretidir.

18 aydan sonra, çocuğunuz biraz daha karmaşık ifadeler anlamaya başlar, ancak yine de kendi cümleleri başarılı olamayabilir. Kelime dağarcıkları genişlemeye başlar ve doğrudan önünde olmayan nesneleri de düşünüp tanımlayabilirler.

2 – 3 Yaş

İkinci yılın başlarında, çocuklar cümle kurmaya çalışmak için kelimeleri bir araya getirmeye başlarlar. Fiiller veya soyut kavramları nasıl kullanacaklarını hala anlayamazlar, ancak çabaları daha iddialı ve karmaşık hale gelir. Bu aynı zamanda daha iyi anlayacakları ve kelimeleri çok daha hızlı bir şekilde öğrenmeye başlayacakları anlamına gelir. 3 yaşa yaklaşırken daha eksiksiz cümleler ile konuşabilir ve kelime dağarcığı çok genişler.

 

Çocukların hepsinin aynı oranda gelişmesi mümkün değildir; yukarıdaki ölçütler çocuğunuzun gelişimi açısından nerede olduğunu belirlemenize yardımcı olur. Olmaları gereken yere önemli ölçüde uzaklarsa, bir dil ve konuşma terapistine danışmanızda fayda vardır.

Kaynakça: https://www.spectrumspeech.ie/blog/help-my-child-hasnt-started-talking