Çocuğum Neden Her Şeyi Çiğniyor?

Çocuğum Neden Her Şeyi Çiğniyor?

Çocuklar 3 yaşına geldiklerinde, tipik olarak diş çıkarma aşamasını tamamlarlar. Dişler diş etlerinin yüzeyinden çıkarken hissettikleri acıyı hafifletmek için nesneler veya parmaklar genellikle çiğnenir. Nemli kollar, gömleklerde ıslak yakalar veya tipik olarak ağızda olmaması gereken nesneleri sürekli çiğneme, duyusal bilgileri işlemede zorluk çeken bazı büyük çocuklar için bir zorluğa dönüşebilir. Birçok ebeveyn “Neden yapıyor?” diye merak ediyor ve yardımcı olmak istiyor.

Duyusal bilgileri işlemede zorluk çeken iki çocuk birbirine benzemese de, çoğu zaman kıyafetlerini veya diğer yabancı cisimleri çiğneyen çocuklar, çene kemikleri ve ağız kasları yoluyla aldıkları girdileri ısırık baskısıyla tamamlarlar. Sonuç olarak, heyecan verici durumlarda veya çocuğunuzun yeni, zorlayıcı veya stresli olarak algıladığı durumlarda bir şeyleri çiğneme sıklığının arttığını görebilirsiniz. Çocuklar kıyafetlerini çiğneyerek, kendi kendilerini düzenlemeleri için oral kas ve eklemlerine propriyoseptif girdi sağlamaya çalışıyor olabilirler. Bu bağlamlar, yetişkinlerin yüksek hayal kırıklığı veya öfke dönemlerinde bir stres topu sıkmaları olayına çok benzer.

Diğer yetişkinler çocuklarının tipik diş çıkarma yaş aralığının ötesi bir zamanda nesneleri çiğnediklerini fark ettiklerinde ebeveynlerin sosyal bir damgalamanın etkilerini hissetmesi normal olacaktır. Çocuklarının sosyal olarak daha kabul edilebilir bir şekilde kendi kendini düzenlemeleri için başka yollar bulmayı umacaklardır. Bu durumlar ilgili bazı alışveriş siteleri de dâhil olmak üzere çeşitli çevrimiçi mağazalar, çocukların evde ve okulda gizlice çiğneyebileceği ürünler satmaktadır. Ürünler yumuşak kalemler vb. gibi günlük öğeleri içerir. Kendilerini duyusal olarak düzenleme için çiğneyen çocuklar için diğer seçenekler de, oral kaslarına girdi sağlayan oyunlara veya etkinliklere katılmayı içerir. Örnek olarak pipetle içmek, sakız, gevrek yiyecekler yemek, bir balon şişirmek vb.

Bu sosyal olarak uygun yolların çocuğunuzun sözlü ihtiyaçlarını karşılamadığını tespit ederseniz, mümkün olan en iyi tedaviyi belirlemek ve diğer tıbbi endişeleri ortadan kaldırmak için bir dil ve konuşma terapisti, ergoterapist veya hekiminize başvurun.

Kaynakça: https://www.nspt4kids.com/parenting/child-chew-things/