
Çocuğumda Submukoz Yarık Damak Var mı?
Submukoz Yarık Damak Nedir?
Yarık damakta, sert ve yumuşak damağı (önde ağzın çatısının kemikli kısmı ve arkada ağzın çatısının yumuşak, kaslı kısmı) oluşturan kaslar ve deri dokusu yoktur. Embriyolojik gelişim sırasında düzgün bir şekilde birbirine kaynaşır. Sonuç olarak, konuşma ve erken beslenme ile ilgili fonksiyonel problemler ortaya çıkabilir. 20 haftalık rutin bir ultrasonda dudak yarığının fark edilmesi oldukça kolay olsa da, sadece damak yarığının bebek doğana kadar gözden kaçması daha olasıdır. Yarık damak için rutin bir kontrol, yaşamın ilk günlerinde beslenme ve mandallama sorunları ile birlikte, genellikle ebeveynlerde ve sağlık hizmeti sağlayıcılarında yarık damak hakkında ipucu verir. Bir bebeğin ağzına baktığınızda bunu kaçırmak zordur!
Submukoz yarık damakta tanı daha uzun sürer. İlk olarak, genellikle hamilelik sırasında rutin bir ultrasonda algılanan bir şey değildir. Bunun nedeni, submukoz yarık damak, yumuşak damağın kas askısı oluşmadığında ortaya çıkar, ancak kasların üzerindeki deri tabakası birbirine kaynaşır. Sonuç olarak, ağzınıza baktığınızda yarığı direkt olarak görmezsiniz. Daha da zor olanı, gizli yarık sadece kasın tepesinde bir dürbünle burundan bakıldığında görülebildiği, gizli submukoz yarık damak adı verilen bir teşhistir. Bunun nedeni, küçük dilin az gelişmiş veya yeterli olmayan kası olduğunda gizli bir submukoz yarık meydana gelmesidir.
İşleri daha da karmaşık hale getirmek için, submukoza yarık damaklı bazı kişilerde hiçbir zaman semptom görülmez! Bunun neden böyle olduğunu tam olarak anlamıyoruz, ancak ağız ve boğazdaki farklı yapıların boyutları arasındaki doğal farklılıklar ile farklı insanlar arasında bir ilgisi olabilir. Pek çok kişide herhangi bir semptom olmaksızın submukozal damak yarığı bulunduğundan, submukozal yarıkların gerçekte ne sıklıkla meydana geldiğini bilmek zordur.
Submukoz Yarığı Olan Çocuğumda Ne Gibi Belirtiler Olabilir?
Neyse ki, submukozal damak yarığını eğitimsiz bir gözle tespit etmek zor olsa da, submukoz yarığını tedavi etmemiz gerekip gerekmediğini belirlemeye yardımcı olabilecek oldukça öngörülebilir modeller var. Çocuğunuzun submukoza yarığı olup olmadığından emin değilseniz, aşağıdaki açıklamalar küçük çocuğunuzda ne tür zorluklar gözlemlediğiniz hakkında daha fazla düşünmenize yardımcı olabilir.
Beslenme Sorunları – Özellikle Emme İle İlgili Sorunlar
Ebeveynlerin fark ettiği submukozal yarık damak hastalığının en erken semptomlarından biri, emzirme veya biberonla beslemede zorluktur. Yumuşak damak kasları, ağızda emme oluşturmak için burnu ağızdan kapatmaya yardımcı olur. Bu emme yeteneği aslında bebeklerin meme ucundan süt çekmesine yardımcı olur, bu nedenle bebekler damaklarındaki problemler nedeniyle iyi ememedikleri zaman, yavaş ve verimsiz besleyicilerdir. Yorulurlar ve beslenmeye çalışırken çok fazla enerji harcarlar. İyi kilo almayabilirler.
Bir dil ve konuşma terapisti veya beslenme uzmanı ile yapılan iyi bir beslenme değerlendirmesi, yetersiz beslenme ve kilo alımının nedenlerini belirlemeye ve sorun giderme çözümlerine yardımcı olabilir. Sorun damak yapısındaki sorunlardan kaynaklandığında, değiştirilmiş bir biberon harikalar yaratabilir. Bu biberonlar emme ihtiyacını azaltabilir ve beslemeleri bakıcılar ve bebekler için çok daha az stresli hale getirebilir! Bazıları, yarık damaklı bebekleri emzirmeye devam etmek için el ifadesi ile başarı bildirmiştir, ancak çoğu anne-bebek çifti, biberonla beslemeden sonra emzirmeyi daha kolay pompalamak ve emzirmeyi kullanmak için daha çok zamana sahiptir.
Bebeğiniz öksürme, boğulma, maviye dönme veya biberondan uzaklaşıp çığlık atma gibi herhangi bir sıkıntı belirtisi gösteriyorsa, bu endişeleri çocuk doktorunuzla konuşmanız en iyisidir. Bir beslenme uzmanının sıkıntının nedenini değerlendirmesi, bebeğiniz için beslenmenin güvenli olduğundan emin olmak için önemlidir. Bir submukoza yarığının yutma işlevi ile ilgili sorunlara neden olmadığını bilmek de önemlidir, bu nedenle bir bebekte submukoza yarığı veya yarık damak teşhisi olsa bile, boğazda yutma ile ilgili herhangi bir sorun araştırılmalıdır çünkü bunlar damak ameliyatı ile çözülmeyecektir. Genellikle, tıbbi ekibin yutma sırasında sıvının nereye gittiğini görmesini sağlayan bir yutma çalışması, bu tür sorunların daha iyi yönetilmesine yardımcı olur.
Çocuğunuzda Submukoz Yarık Damak Olduğunu Düşündürebilecek Konuşma Sorunlarının Erken Belirtileri
Bazı submukozal damak yarıkları hiçbir zaman konuşma güçlüğü belirtisi göstermezken, bazıları yarık tamamen açıkmış gibi birçok sorun yaratır. Çocuğunuz bu belirtilerden herhangi birini gösteriyorsa, yarık damak ekibi tarafından değerlendirilmesi önemlidir. Bunlar, bir submukoz yarık damak olup olmadığını ve çocuğunuzun kaslardaki altta yatan sorunu onarmak için ameliyattan fayda görüp görmeyeceğini en hızlı şekilde belirleyebilecek belirtilerdir.
Yüksek Basınçlı Ünsüzlerle İlgili Sorunlar
Türkçe’de, burnumuzu ağzımızdan kapatmak için yumuşak damağımızı kullanmamızı gerektiren birtakım ünsüzlerimiz vardır, böylece basınç oluşturup onu serbest bırakabiliriz. Bunlar /p/, /b/, /t/, /d/, /k/, /g/, /s/, /z/, /f/, /v/ gibi seslerdir. Bu sesleri çıkarırken yumuşak damağımızı kullandığımızı düşünmüyoruz çünkü hareketini hissetmiyoruz ve konuşma için yarattığımız baskının farkında değiliz. Bir çocuğun yumuşak damak kaslarını iyi kullanmasını engelleyen submukozal bir damak yarığı olduğunda, bu basınç ünsüzlerinin nasıl geliştiği ile ilgili sorunlara neden olur.
Bu tür konuşma güçlüğü olan bir çocuk, diğer bebekler gibi “babababa” veya “gagaga” ile babıldamayabilir. Bunun yerine, tamamen daha yavaş gevezelik edebilirler veya yalnızca “m” ve “n” gibi nazal sesleri kullanabilirler. Dikkat çekmek için hırlama veya boğazlarındaki sesleri kullanma eğilimi olabilir. Ağızda basınç oluşumuyla ilgili bu erken zorluk, çocuğun yüksek basınçlı ünsüzlerin seslerini değiştirmek için boğazını veya burnunu kullandığı bir alışkanlığa dönüşebilir. Bu, küçük çocukları ve çocukları anlamayı zorlaştırabilir. Bu tür telafi edici artikülasyon alışkanlıklarını geliştiren çocukların, dillerini, dudaklarını ve dişlerini artikülatör olarak kullanmayı öğrenmelerine ve bu sesleri çıkarırken ağızlarında basınç oluşturmaya çalışmaları için yoğun konuşma terapisine ihtiyaçları vardır. Bu bizi yarık damak konuşmasının ikinci konuşma semptomuna götürür.
Hipernasalite Veya Nazal Emisyon
Bir çocuğun konuşma sorunlarına neden olan submukozal yarık damağa sahip olabileceğini bize bildiren diğer önemli konuşma özelliği, nazal konuşmanın varlığıdır. Çocuklar basınçlı ünsüzlerin yerleşimini oldukça iyi geliştirmiş olabilirler, ancak bu sesleri dile getirmeye çalıştıklarında burunlarından hava kaçağı oluyor. Hipernasalite ve nazal emisyon hafif, orta veya şiddetli olabilir ve şiddeti, bireyin ne kadar zor anlaşıldığını etkileyebilir. Bir çocuk hafif hipernazal ise, iyi bir artikülasyona sahipse ve anlaşılması kolaysa, ameliyat ekibi ve ailesi bekleyip izlemeyi tercih edebilir. Bir çocuğun şiddetli hipernasalitesi ve nazal emisyonu varsa ve altı aydır konuşma terapisinde ilerleme kaydetmek veya sürdürmek için mücadele ediyorsa ve başkaları tarafından anlaşılmakta güçlük çekiyorsa, ameliyatı düşünmenin zamanı gelmiş olabilir.
Çocuğumun Submukoza Yarık Damağı Olduğunu Düşünüyorum – Sonra Ne Olacak?
Bu konuşma veya beslenme semptomlarından bazılarını fark ettiyseniz veya mevcut konuşma terapistinizin bunları size göstermesini sağladıysanız, çocuğunuzun yarık damak konuşma bozukluklarında uzmanlaşmış bir terapist tarafından değerlendirilmesi iyi bir fikirdir. Bu dil ve konuşma terapistleri sıklıkla disiplinler arası yarık damak ekipleri üzerinde çalışırlar. Orada, bir oral veya plastik cerrah olan bir pediatrik KBB ile birlikte çalışırlar ve burundan sızan havayı ölçmelerine veya damak kaslarını görüntülemek için doğrudan görüntüleme yapmalarına izin veren test ekipmanlarına erişime sahiptirler.
Konuşma için Velofaringeal Fonksiyonun Algısal Değerlendirmesi
Algısal Değerlendirme, terapistin çocuğunuzla konuşurken onu dinleyeceği anlamına gelen teknik bir terimdir! Bu sıradan bir dinleme değildir, çünkü terapist, çocuğunuzun konuşma güçlüğünün nedenini belirlemeye yardımcı olacak belirli kalıpları dinlemek üzere eğitilmiştir. Çocuğunuz henüz konuşmuyorsa, terapist onu oyuna dahil edebilir ve bazı kelimeler veya konuşma sesleri denemesi için onları ikna etmeye çalışabilir veya size çocuğunuzun konuşma ve dil geçmişi hakkında birçok soru sorabilir. Babıldama veya jargon (yetişkinler için belirgin bir anlamı olmayan konuşma benzeri ifadeler) sırasında baskı ünsüzleri varsa, bu, çocuğunuzun konuşma için damağını kullanma becerisine sahip olduğunun iyi bir işaretidir. Baskı ünsüzleri yoksa, terapist kalıpları dinler – bunun yerine ne oluyor? Bundan yola çıkarak daha fazla terapi veya daha fazla test için önerilerde bulunacaklardır.
Ağız İçi Değerlendirme
Submukoz yarık damak teşhisinde ilk adımlardan biri bebeğin veya çocuğun ağzına bakmaktır. Submukoz yarıkların en belirgin klinik belirtisi, ağzın çatısının en ucunun ikiye ayrıldığı bifid uvuladır. Bununla birlikte, bifid uvulası olan birçok kişi normal konuşmaya sahiptir, bu nedenle tek başına ameliyatı garanti etmek için yeterli değildir.
Dil ve konuşma terapistinin veya cerrahi ekibin aradığı diğer işaretler, damağın ortasında beyazımsı-mavimsi bir yarı saydamlık olan zona pellucidadır. Ayrıca sert damakta kemikli bir çentik hissederler. Bu üç işaret birlikte, submukozal yarık damağın klasik işaretleridir ve onları düzenli olarak arayan profesyoneller tarafından kolayca tanınır.
Submukoz Yarık Damak İçin Aletsel Değerlendirme
Ağızdan bakıldığında submukozal damak yarığına dair belirgin bir belirti olmasa bile, submukoza yarık damak düşündüren konuşma semptomları varsa, ekip büyük olasılıkla daha fazla test önerecektir. Bazı testler konuşma sırasında burundan çıkan havayı ölçer. Diğer testler, ekibin konuşma sırasında X-ışını (videofloroskopi) veya bir video kamera (videonazofaringoskopi) ile damak kaslarının nasıl hareket ettiğini izlemesine olanak tanır. Daha yeni teknoloji, boyutlarını, şekillerini ve konumlarını doğrudan görüntülemek için damak kaslarının MRI’sını yapmayı içerir.
Submukoz Yarık Damak İçin Ameliyat Ne Zaman Önerilir?
Ekip, 1) submukozal damak bulunduğunu, 2) konuşma üzerinde ancak ameliyatla düzeltilebilecek olumsuz bir etkisi olduğunu ve 3) ameliyattan beklenen faydaların çocuk için risklerden daha ağır bastığını belirledikten sonra genellikle ameliyat önerilir. Ameliyat önerildiğinde, ebeveynler planı ekiple tartışır ve nihayetinde ilerlemek isteyip istemediklerine karar verir. Her yıl birçok submukoz damak yarığı onarımını tamamlayan birçok mükemmel merkez vardır ve bu deneyime sahip bir ekip bulmak iyi bir sonuç için önemlidir!
Çocuğumun Submukoz Yarık Damak Ameliyatından Sonra Hala Konuşma Terapisine İhtiyacı Olacak mı?
Çoğu zaman, çocuğunuzun herhangi bir artikülasyon hatası varsa, bunların ameliyattan sonra bile düzenli konuşma terapisi ile tedavi edilmesi gerekecektir. Ameliyattan önce telafi edici artikülasyon hataları varsa, ameliyat gerçekleştikten sonra yüksek basınçlı sözlü ünsüzler için beklenen ilerleme daha hızlıdır, ancak alışkanlıklar tek başına ameliyattan değişmez. Ek olarak, submukozal damak yarığı olan çocuklar da diğerleri gibi çocuklardır ve /r/ ve /l/ sesleriyle ilgili zorluklar gibi diğer çocukların sahip olma eğiliminde olduğu türde gelişimsel artikülasyon hatalarına sahip olabilirler. Konuşma terapisi, çocuklara artikülasyon becerilerini geliştirmeyi öğretmede çok etkilidir. Diğer hedef türleri, dil becerileri veya erken okuma becerileri üzerinde çalışmayı içerebilir.
Makalenin orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.
Diğer makalelerimize göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Sizin için seçilmiş güncel içerikler