Çocuğumun Dil ve Konuşma Gelişimi Ne Durumda?
Bir ebeveyn olarak herkes çocukları için en iyisini ister. Ebeveynler çocuklarının uygun şekilde büyümesini ve gelişmesini, sosyal ve akademik olarak gelişmelerini isterler. Başarının bir bileşeni de, çocuğunuzun isteklerini, ihtiyaçlarını ve fikirlerini etkili bir şekilde iletme yeteneğidir. Hangisi soruyu soruyor, çocuğunuzun konuşma ve dil gelişimi ile ne zaman ilgilenmelisiniz? Her çocuğun aynı olmadığı bir dünyada, kesin olan bir şey var: Erken müdahale geç müdahaleye göre daha iyidir ve geç müdahale de hiç müdahaleden çok daha iyidir. Gelişme aşamasında bilinmesi gereken bu faktörlere dikkat edin:
- Yönergeleri takip etmede zorluk
- Soruları cevaplamada zorluk
- Hareketleri ve sözsüz ipuçlarını anlamada zorluk
- Konuşmaya katılmakta zorluk
- Yaşa uygun kelime ve kavramları belirleme zorluğu
- İletişim kurarken hayal kırıklığı
İfade Edici Dil
Spesifik olarak, çocuklar 6-9 arasında babıldamalı, ilk kelimeleri 12 aylıkken görülmelidir. 18 aya kadar çocuğunuzun yaklaşık 50 kelimelik anlamlı bir kelime hazinesi (konuşulan kelimeler) olmalıdır. İki kelimelik kombinasyonların yaklaşık 24. ayda görülmesi beklenir ve ifade edici kelime dağarcığı yaklaşık 300 kelimeye çıkmalıdır. Çocuğunuzun 36 aylıkken, 3-4 Kelimelik Yapılar Kullanabilmelidir.
Alıcı Dil
Çocuklar yaklaşık 12 aylıkken temel komutları takip edebilmeli ve birkaç gerçek kelime ile birlikte iletişim kurmak için jestleri kullanmalıdır. Ortak eşyaları ve hayvanları kavradıklarını göstermeli, bu öğeleri içeren komutları izleyerek ya da yaklaşık 18 aylıkken kitaplardaki (köpek yavrusu, kupa, ayakkabılar vb.) bu nesneleri tanımlayarak göstermelidirler.
Artikülasyon
Küçük bir çocuğun (1-2 yaş) konuşmasında bazı ses hataları olması tipiktir. Ancak, 3 yaşında, bir çocuğun konuşması tanıdık olmayan bir dinleyiciye en az % 75’lik bir yüzdeyle, tanıdık dinleyicilere karşı ise daha fazla anlaşılır olmalıdır. 3 yaşındayken, çocuğun envanterindeki çoğu sese hakim olması gerekir. Tüm konuşma sesleri 8 yaşına kadar edinilmelidir.
Kaynakça: https://nspt4kids.com/speech-and-language/should-i-be-concerned-with-my-childs-speech/