Çocuğumun Konuşma Gelişimi Hangi Aşamada Nasıl Olmalı?
Çocuğumun Konuşma Gelişimi Hangi Aşamada Nasıl Olmalı?
Dil ve konuşma gelişimi konusundaki bilgi serilerimize devam ederek yaşa uygun konuşma gelişimine bakıyoruz. Ancak başlamadan önce şunu unutmayın: Her çocuk farklıdır.
Çocukların Konuşma Gelişiminde Aşamalar
Okul Öncesi Dönem (3 – 5 yaş arası çocuklar)
Konuşmayı öğrenmek, çocuğun gelişiminin önemli bir parçasıdır ve okul öncesi yıllarda kaydedilen ilerlemeler, dil kurallarına hakim olmak için çok önemlidir.
Çocuklar konuşma ve dil gelişiminde değişiklik gösterseler de, normal gelişim için zorlu bir rehber olarak tanımlanabilecek bazı ‘kilometre taşları’ vardır. Bu becerilere, genellikle daha karmaşık becerilerin öğrenilebilmesi için belirli yaşlarda ulaşılması gerekir. Bu kilometre taşları dil ve konuşma terapistlerinin çocuğun konuşmayı veya dili kullanmayı öğrenmesi için ekstra yardıma ihtiyacı olup olmayacağını belirlemelerine yardımcı olur.
Okul öncesi dönemde çocuklar daha uzun cümleler kullanmaya başlarlar, ancak konuşmaları tanıdık olmayan kişiler tarafından (ailenin dışında) % 75’lik bir yüzde ile anlaşılmalıdır. Çocuk 5 yaşına geldiğinde, herkes (yabancı dinleyiciler de dâhil) çocuğun konuşmasını % 95-100 oranında anlayabilmelidir.
Çocuklar Konuşma Düzeyinde Neler Yapıyorlar?
4 yaşına kadar, çocuklar çoğu konuşma sesini doğru şekilde söyleyebilirler. Çocuklar ünsüzleri, her pozisyonda kullanabilirler. Ayrıca, çocuklar ünlü seslerin çoğunu kelimelerde doğru kullanabilirler.
4-5 yaş arası okul öncesi çocuklar okumayı ve yazmayı öğrenmeleri için önemli olacak becerileri geliştirmeye başlarlar. Konuşulan kelimelerin kafiyeli olabileceğini ve hecelere parçalanabileceğinin farkına varırlar.
Pek Çok Çocuk İçin Hala Zor Olan Nedir?
Bazı sesler daha sonra edinilir ve çocuklar bu yaşta bu seslerde hala zorluk yaşayabilirler. Örneğin, okul öncesi çocuklar genellikle /r/, /l/ gibi sesleri edinirken zorluklarla karşılaşırlar.
Bazı çocuklar hala bütün ünsüz sesleri kullanma veya tüm sesleri daha uzun kelimelerde doğru bir şekilde söyleme becerilerini geliştiriyorlar. Bazı çocuklar da hala /s/ sesini /θ/ olarak üretebilirler (Lisping).
Ebeveynler Yardımcı Olmak İçin Neler Yapabilirler?
Ebeveynler, çocuklarının konuşma gelişiminden endişe duyarlarsa, çocuklarının bir işitme uzmanı tarafından kontrol edilmesi önerilir çünkü işitme becerisi, sesleri doğru söylemeyi öğrenmede önemlidir. Ayrıca, ebeveynler, çocuklarının konuşma gelişimi ile ilgili endişeleri varsa, bir dil ve konuşma terapistini ziyaret edebilirler. Özellikle, çocuklar anlaşılamıyorsa, iletişim kurma girişimlerinden dolayı yoruluyorlarsa, konuşmaları çok zahmetli görünüyorsa, çok az kelime kullanıyorlarsa veya sesleri kullanmıyorlarsa, dil ve konuşma terapistine kesinlikle görünmeniz önerilir.
Kaynakça:https://www.ladybughouse.com.au/blog/what-stage-should-my-childs-speech-development-be-at2015/3/6
Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
+90 (533) 165 60 94