Çocuğumun Okumayı Öğrenmesine Nasıl Yardımcı Olabilirim?
Yüksek sesle kitap okumak, çocuğunuzun okumayı öğrenmesine yardımcı olabileceğiniz en iyi yollardan biridir. Aynı zamanda sizin için de eğlenceli olabilir. Bir kitabı okuduğunuzda ne kadar heyecan duyarsanız, çocuğunuz o kadar çok zevk alır. Hatırlanması gereken en önemli şey, çocuğunuzun kendi hızını belirlemesine ve yaptığı her işte eğlenmesine izin vermektir. Çocuğunuza kitap okurken, aşağıdakileri yapın:
- Çocuğunuza görsel deneyim sağlamak için, okurken parmağınızı sözcüklerin altında gezdirin.
- Komik sesler ve hayvan seslerini kullanın. Bu, çocuğunuzun hikayeyi dinlerken heyecanlanmasına yardımcı olacaktır.
- Resimlere göz atın. Çocuğunuzdan resimlerde gördüğü şeyleri adlandırmasını isteyin. Resimlerin hikaye ile nasıl ilişkili olduğunu konuşun.
- Çocuğunuzun metinde tekrarlanan bir cümle olduğunda söylemesini sağlayın.
- Çocuğunuza kitaptaki olayların hayatındaki olaylarla nasıl ilişkili olduğunu gösterin.
- Çocuğunuz bir soru sorarsa, durun ve cevaplayın. Kitap çocuğunuzun düşüncelerini ifade etmesine ve kendi sorunlarını çözmesine yardımcı olabilir.
- Çocuğunuz okumayı öğrendikten sonra bile ona okumaya devam edin. Bir çocuk kendi başına okuyamayacağı daha zor hikayeleri dinleyebilir ve anlayabilir.
Çocuğunuzu Yüksek Sesle Okurken Dinleyin
Çocuğunuz okumaya başladığında, yüksek sesle okumasını sağlayın. Bu, çocuğunuzun yeni beceriler öğrenmekten zevk almasına ve okuma becerisine olan güvenini arttırmasına yardımcı olabilir. Daha üst düzey okuma becerilerini modellemek için de sırayla okuyun.
Çocuğunuz bir kelimede yardım isterse, direkt anlamını vermeyecek şekilde, ipucu ile verin. Çocuğunuzu kelimeyi seslendirmesi için zorlamayın. Öte yandan, çocuğunuz bir şey söylemek istiyorsa, ona engel olmayın.
Çocuğunuz okurken bir kelimeyi bir diğeriyle değiştirirse, bunun anlamlı olup olmadığına bakın. Çocuğunuz mantıklı olmayan bir kelime kullanıyorsa (“ışık” için “yol” demesi), cümleyi tekrar okumasını isteyin ve ne okuduğunu anladığından emin olmasını sağlayın. Çocuğunuzun fiziksel durumunu göz önünde bulundurun. Her okuma aktivitesini, yorgunluk veya huzursuzluk belirtileri öncesinde sonlandırın.
En önemlisi, çocuğunuzu övdüğünüzden emin olun! Çocuğunuzun ilk ve en önemli öğretmeni sizsiniz. Çocuğunuza okumayı öğretirken, verdiğiniz övgü ve destek okumayı öğrenirken daha da zevk almasına yardımcı olacaktır.
Okulda Okuma Öğretimi
Çoğu çocuk 6 ya da 7 yaşında okumayı öğrenir. Bazı çocuklar 4 ya da 5 yaşında öğrenirler. Çocuğunuzu hazır olmadan okuma öğretimine zorlamak, çocuğunuzun öğrenmeye olan ilgisinin önüne geçebilir. Gerçekten öğrenmekten hoşlanan çocukların okulda başarılı olmaları daha olasıdır.
Çocuğunuz okula başladığı zaman, okuma eğitimine başlayacaktır. Çocuklara okumayı öğretmenin birçok yolu vardır. Kelimeleri tanımlamak ve çocuklara bir kelimenin nasıl kullanıldığını anlamalarını sağlamak bu yollardan biridir. Harflerin hangi sesleri temsil ettiğini öğrenmek de çocukların okumayı öğrenebilecekleri bir başka yoldur. Ses bilgisi, sözcüklerin kodunun çözülmesi veya ses üretimine yardımcı olmak için kullanılır. Sözlü ve yazılı kelime arasındaki bağlantılara odaklanmak başka bir tekniktir. Öğretmenlerin çoğu, çocuklara okumayı öğretmek için birçok yöntemi birlikte kullanır.
Okuma, çocukların öğrenmesi gerekli olan önemli bir beceridir. Çoğu çocuk büyük problemler olmadan okumayı öğrenir. Birlikte okumak ve kitaplarla oyun oynamak, okumayı eğlenceli hale getirir. Ebeveynlerin çocuklarının öğrenme sürecine katılım sağlamaları gerekir. Çocuğun öğrenme sevgisinin artması için teşvik etmek, okulda başarılı olması için faydalıdır.
Okuma İçin İpuçları
Çocuğunuz okumayı öğrenirken, aklınızda bulundurmanız gereken ipuçları şunlardır:
- Birlikte okumaya her gün zaman ayırın. Birçok çocuk yatmadan önce kendilerine hikaye okunmasını sever. Yoğun bir günün ardından dinlenmenin ve uyumaya hazırlanmanın harika bir yoludur.
- Kendi başına eğlenmeleri için kitapları çocuğunuzun odasında bırakın. Çocuğun odasının okumaya uygun olduğundan emin olun. Odasında rahat bir yatak veya sandalye, kitaplık ve okuma lambası gibi eşyaların olmasına özen gösterin.
- Çocuğunuzun sevdiği kitapları okuyun. Bir süre sonra, çocuğunuz en sevdiği kitabın sözcüklerini öğrenebilir. Daha sonra, çocuğunuzun cümleleri tamamlamasını isteyin veya kelimeleri çocuğunuza söyleyerek sırayla hikayeyi birlikte tamamlayın.