Çocuğunuz İçin En İyi Tedaviyi Seçme: Kanıta Dayalı Uygulamalar

Çocuğunuz İçin En İyi Tedaviyi Seçme: Kanıta Dayalı Uygulamalar

Hangi tedavilerin çocuğunuz için en iyi sonuçları sağlayacağına karar vermeye çalışmak sizin için zor ve yorucu bir süreç olabilir. Çocuğunuzun en etkili tedavi seçeneğini almasını istiyorsunuz, ancak tedavinin etkili olup olmadığını belirleyen şeyler nedir? Benzer sorunları olan diğer çocuklar için işe yaradıysa, sizin çocuğunuz için işe yarayacak mı? Bu tedavinin etkinliğini destekleyecek araştırmalar veya kanıtlar var mı? Bu soruların tümü, çocuğunuz için doğru tedaviyi bulma konusunda kendinize sormanız gereken önemli ve ilgili sorulardır. Bu soruları ve endişeleri çocuğunuzun klinisyenine yöneltmeniz önemle tavsiye edilse de, etkili tedaviler hakkında daha fazla bilgi edinmenin bir yolu da Kanıta Dayalı Uygulamalara aşina olmaktır.

Kanıta Dayalı Uygulamalar Nelerdir?

Kanıta Dayalı Uygulamalar, sürecin etkililiğini değerlendirmek için tasarlanan ve araştırma çalışmalarından elde edilen kanıtlarla güçlü bir şekilde desteklendikleri için köklü tedavilerdir. Spesifik olarak, bir tedavi kanıta dayalı olarak tanımlandığında, tedavinin bir topluluk veya akademik ortamda çalışıldığı ve birden çok araştırma ekibi tarafından yürütülen çoklu çalışmalarda olumlu tedavi sonuçları elde edildiği kanıtlanmıştır. Buna ek olarak, kanıta dayalı uygulamalar vaka merkezlidir, çünkü araştırma kanıtları, klinik uzmanlık ve vaka/aile değerleri, tercihler, kültür ve çevreyi düzenlemek için tasarlanmış tedavilerdir.

Mevcut Kanıta Dayalı Uygulamalar Nelerdir?

Aşağıda, belirli çocukluk ve ergenlik dönemi bozuklukları için uygun olan kanıta dayalı uygulamalar listesi bulunmaktadır.

Tanılar

Kanıta Dayalı Yaklaşımlar

Anksiyete

9-18 Yaş Bilişsel Davranışçı Terapi

3-17 Yaş Maruz Bırakma Terapisi

3-13 Yaş Modelleme Terapisi

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu

3-12 Yaş Davranış Terapisi (evde ve okulda)

3-16 Yaş Ebeveyn Yönetimi Eğitimi

*Davranış terapisi ve ilaç kombinasyonu DEHB tedavisinde genellikle en etkili olabilen yöntemdir.

Otizm Spektrum Bozukluğu

3-13 Yaş Davranış Terapisi

3-13 Yaş İletişim becerilerini, etkileşim becerilerini ve davranış değişikliklerini hedefleyen bireysel terapiler ve aile terapileri

Bipolar Bozukluk

Bipolar bozukluğu olan gençlere yönelik psikososyal müdahalelerle ilgili kontrollü bir çalışma yapılmamıştır. Bununla birlikte, davranış terapisi, aile eğitimi ve desteği gençlere ve ailelere fayda sağlar ve ilişkileri, iletişim ve başa çıkma becerilerini geliştirir.

Davranış Bozuklukları

3-15 Yaş Ebeveyn Eğitimi

9-15 Yaş Öfke ile Başa Çıkma Terapisi

6-17 Yaş Kısa Stratejik Aile Terapisi

13-16 Yaş Fonksiyonel Aile Terapisi

9-18 Yaş Koruyucu Bakım ve Tedavi

12-17 Yaş Çok Sistemli Terapi

12-17 Yaş Mentorluk

9-18 Yaş Bilişsel Davranışçı Terapi

Depresyon

9-18 Yaş Bilişsel Davranışçı Terapi

11-18 Yaş Dinlenme Terapisi

12-18 Yaş Bireylerarası Terapi

12-18 Yaş Eğitim ve Destek

Şizofreni

Şizofreni hastaları için psikososyal müdahalelerle ilgili kontrollü bir çalışma yapılmamıştır. Bununla birlikte, davranış terapisi, aile eğitimi ve desteği gençlere ve ailelere fayda sağlar ve ilişkileri, iletişim ve başa çıkma becerilerini geliştirir.

Madde Kullanımı

9-18 Yaş Bilişsel Davranışçı Terapi

Toplumu Güçlendirme

Aile Terapisi

Kaynakça: https://nspt4kids.com/therapy/choosing-the-right-treatment-for-your-child-evidence-based-practices/