Çocuğunuza Çok mu Müdahale Ediyorsunuz?
Ebeveynlere çocuklarıyla, özellikle de küçük yaşlarda konuşmalarının önemini anlatmak için çok zaman harcadım. Rehberlik yaparken, konuşmayla ilgili olan bazı önerileri dikkat sözleriyle nitelendirme gereği duyuyorum.
Bir anaokulu müdürü olarak ise, öğretmenlere daha az konuşmalarını hatırlattım. Bu yönlendirme olmadan, öğretmenler sürekli övgüye başvurabiliyor ve çocuklarının düşünmeleri ve yapmaları için gereken zamanı göz ardı edebiliyorlar. Ebeveynlere de sürekli olumlu geribildirim verdikleri zamanlar olabiliyor.
Şimdiye kadar herkes, ilk kez 1969’da kullanılan ve 2011’de resmi bir sözlük girişi olan ve fazla ilgilenen bir ebeveyni temsil eden "helikopter ebeveyn " kavramını biliyordur. Yani anlamı, çocuğunu her hareketini yönlendiren ve gölgeleyen ebeveynliktir.
Bir ebeveyn, çocuğunun davranışları hakkında sürekli yorum yaparsa, birkaç ortak sonuç ortaya çıkar. Birincisi, çocuk sürekli bir denetimden dolayı strese girer. İkincisi, aşırı yüklenmiş hisseden çocuk ebeveyni ayarlamaya başlar ve üçüncüsü de, çocuk sürekli geri bildirime ihtiyaç duyar ve geri bildirimsiz iyi çalışamaz. Bu sonuçların hiçbiri de sağlıklı duygusal büyümeyi desteklememektedir.
Ebeveynlere tavsiyem, kelimelerinizi ekonomik kullanın. “Bugün oyun parkına gitmek için zamanımız yok.” gibi bir açıklama yapmak yerine, çocuğunuzun nasıl hissedebileceği konusundaki tüm boşlukları doldurarak basit bir açıklama yapın. Çocuğunuza ifadenizi işlemesi ve soru sorması için şans verin. Ayrıca, soruları yanıtlarken, basit olun. Bu yaklaşım göründüğünden daha zordur. Çocuklarla konuşma konusunda birçok pratik yapan ben bile, bazen basit kalmak için mücadele ediyorum.
Geçenlerde bir ebeveynin yeni yürümeye başlayan çocuğuyla aşırı müdahalesine şahit oldum. Ebeveyn çocuğu bir sunum slaydını aşağı sayfalara indirmeye teşvik etti ve çocuk yapmadığında neden yapamadığı konusunda uzun bir konuşma yaptı. "Korkuyorsun." "Karar veremiyorsun." "Belki bu slayt sana göre değil." diyerek devam etti. Çocuk sadece slaytta diğer sayfalara geçme konusunda değil, diğer tüm durumlarda da boğulmuştu.
Ebeveynliğin dozunu ayarlama konusunda da denge kavramı sorunun nasıl ele alınması gerektiği konusunda büyük bir rol oynar. Örneğin, rutinler ve programlar önemlidir, ancak esneklik de önemlidir. Çocukları yaklaşan etkinliklere hazırlamak, çok fazla endişe ve kafa karışıklığı azaltmak için iyi bir fikirdir. Çocuğun deneyimlerini tanımlamak, dil geliştirmek ve kelime hazinesi oluşturmak için çok önemlidir.
Bu nedenle evet, çocuklarınızla konuşun, ancak çocuklarınızın bilgileri düşünmesi ve işlemesi için yeterli zamanı ve şansı onlara verdiğinizden emin olun. Düşüncelerinizi ve duygularınızı her zaman bir deneyime yansıtmak yerine, çocuğunuzun ne olduğunu anladığından emin olun. Dinlemek de en az konuşmak kadar önemlidir.
Kaynakça
https://littlefolksbigquestions.com/blog/2019/9/14/are-you-talking-to-your-child-too-much
Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
+90 (533) 165 60 94