Çocuğunuzla Erken Dil Becerileri Geliştirmenin İpuçları
Birçok ebeveyn gibi, çocuğunuzun sonunda gerçek bir kelime söylemesi için aylarca beklediniz! Tabii ki homurdanan, işaret eden ve gevezelik eden sesler size sevimli geliyordu, ama çocuğunuzun ilk kelimesini söylediği o an paha biçilemezdi. Ancak, ilk kelime söylendikten sonra bunun geri dönüşü yoktur. Bir zamanlar markete giderken gayet sessiz olan yolculuklar artık sonsuz “Top”, “Anne”, “Elma”, “Bunu istiyorum” kelimeleri ile doludur. Bir zamandan sonra “Dur”, “İlerle”, “Araba”, “İtfaiye” gibi kelimeler yerine arka koltuktan sürekli olarak bağıran sesler duyacaksınız. Ebeveynlerin erken konuşma ve dil becerilerini geliştirmeye başlayabilecekleri yollar var mı ve ne kadar erkenden başlayabilir?
Cevap EVET! Çocuklarınıza çok erken yaşta dil ve konuşma becerilerini öğretmeye başlayabilirsiniz. Çocuklar aslında konuşmaya başlamadan çok önce, kelimeleri ve cümleleri öğrenmeye ve anlamaya başlarlar. Ebeveynler erken konuşma ve dil geliştirme becerilerinin başarısı için çok önemli bileşenlerdir ve bu beceriler ne kadar erken oluşursa çocuk için o kadar iyidir. Ebeveynler, çocuklara konuşmaları ve düşünceleri için fırsatlar veren bir ortam oluşturarak dil becerilerini geliştirmeye yardımcı olabilir. Bu becerileri geliştirmek için; yaygın, etkili ve kolay yollar şunlardır:
Her Şey Soruda
Herşeyden önce, mümkün olduğunca erken dönemde çocuğunuzla “ona konuşmak” yerine, “beraber konuşmaya” başlamak çok önemlidir. Birkaç ay kendinizle konuşuyorsunuz gibi görünebilir, ancak dil becerilerini geliştirmek için bu çok önemli bir adımdır. Çocuğunuzdan bir yanıt almak için tasarlanan küçük konuşmalara katılın. Çocuğunuza basit bir “evet” ya da “hayır” cevabı ile cevaplanamayan sorular sorun. Bunun yerine, açık uçlu sorular sorun. Örneğin; “Bu köpek ne renk?” veya “Bu bulut neye benziyor?” gibi. Bu işlem, beyinlerindeki bağlantılar sayesinde daha ayrıntılı yanıtlar ortaya çıkarmalarına yardımcı olur ve kelimeleri bir araya getirmek için temel oluşturmaya yardımcı olur. .
Okuma
Okuma çocuğunuzla yapabileceğiniz en önemli etkinliklerden biridir. Elbette, söylediğiniz her şeyi anlamıyor olabilir, ancak hikaye ile ilgili sorular sorma fırsatını kullanın. Resimler hakkında sorular sorun, çocuğunuzdan her sayfadaki öğeleri işaret etmesini isteyin. Daha büyük çocuklar için, çocuğunuzdan benzer deneyimleri yaşadığını düşünmesini isteyebilirsiniz. Tüm bunlar çocuğunuzun duyduklarıyla bağlantı kurmasına yardımcı olur.
Yeni yürümeye başlayan çocuklar, yaşadığı deneyimler eğlenceli ve etkileşimli hale geldiğinde daha iyi öğrenirler. Çocuğunuzun aynı kitabı tekrar tekrar okumak istediğini görebilirsiniz. Bunu olumlu karşılayın. Önemli olan, çocuğunuzun dinlemesi ve meşgul olmasıdır. Aynı hikayeyi tekrar tekrar duymak; zamanla dil becerilerini geliştirirken, aynı zamanda çocuğun aşina hissetmesine ve güvenliği arttırmaya yardımcı olur.
Öyküleme
Gün boyu sürecek yorumlara başlayın. Çocuğunuzun dinlemediğini ya da anlayamadığını düşünürken; etrafınızda olup bitenler hakkında yorum yapmak, çocuğunuzun kelimelerle olaylar arasında bağlantı kurmasına yardımcı olur. Örneğin; “Banyo zamanı”, “Kırmızı ışık” veya “Parkta yürüyüşe çıkalım” gibi. Ayrıca, çocuğunuzla paylaşabileceğiniz ortak ev işleri fırsatlarını ortaya çıkarın. Öğle yemeği hazırlamak, yürüyüşe çıkmak, hatta market alışverişi yapmak bile çocuğunuzun dili öğrenmesi için mükemmel fırsatlar sağlayabilir. Marketteki tüm farklı meyve ve sebzelerin isimlerini söylemesini isteyin veya tatlı dükkanındaki dondurmaların renklerini söylemesini isteyin.
Eğlenin
Bu muhtemelen en önemli adımdır. Çocuğunuzla olan “oturumlarınızı” tamamen iş mantığıyla yapmayın. Çocuğunuz sizden herhangi bir baskı hissederse, size katılmak istemeyebilir. Deneyiminizi sizin ve çocuğunuzun birlikte paylaşabileceği, ikinizin beklediği bir şey haline getirin. Zamanla, çocuğunuzun dil becerileri gelişecek ve gerçek bir sohbete başlayacaksınız.
Kaynakça: https://www.speechbuddy.com/blog/speech-therapist/building-early-language-skills-with-your-child/