Çocuğunuzla Nasıl Olumlu İletişim Kurabilirsiniz?
Ebeveynler olarak, bazen çocuklarımıza “hayır” diyecek pozisyonlara geliyoruz ama elbette bu onların iyiliği için. “Akşam yemeğinde kek yiyebilir miyim?”, “Duvarı boyayabilir miyim?”, “Başka bir oyuncak araba alabilir miyim?” Bu talepler otomatik ve kesin bir “Hayır!” gerektirir. Çocuğunuza sadece hayır demekten çok daha fazla seçenek vardır. Açık ve anlaşılır seçenekler aynı zamanda istediği şeylerin nedenini anlamanızı sağlar.
Olumlu İletişim Nasıl Kullanılır?
Öncelikle, “hayır” cevabınızın, “evet” olup olamayacağını düşünün. Birçok anne ve baba, çocuklarına daha sık evet dediğinde çocukları hayırla karşılaştığı zaman daha hoşgörülü olmalarını sağlıyor. Örneğin, kızınız akşam yemeğinden önce oyun oynamak için daha fazla zaman geçirmek istiyorsa, “Tamam, beş dakika daha oynayalım ve sonra akşam yemeği yiyelim.” diyebilirsiniz. Bu beş dakika onu anladığınızı gösterecek ve muhtemelen akşam yemeğine daha sakin bir geçiş yapmanıza yardımcı olacaktır. Çocukların kesin ama sevgi dolu sınırlara ihtiyacı vardır.
Ayrıca farklı bir yaklaşım da düşünebilirsiniz. Dr. Daniel Seigel ve Tina Payne Bryson ‘YES Brain’ adlı kitaplarında ‘Çocuğunuzdaki cesaret, merak ve esneklik nasıl desteklenir?’ konusundan bahsediyor.
- İstekler için hazır olmak,
- İsteklerin ardındaki duyguların farkına varmak,
- Bu duyguları yansıtmak,
- Güven geliştirmek, çocukların cesaret, merak ve esnekliğini destekliyor.
Örneğin, yatmaya hazırlanıyorsunuz ve birlikte okuduğunuz üçüncü ve son hikaye kitabından sonra kızınız “Başka bir hikaye istiyorum!” diyor. Ona “Mümkün değil” diyebilirsiniz, “Bu kadarı yeter, biz zaten üç tane okuduk ve artık yatma vakti geldi” de diyebilirsiniz, ya da çocuğunuzla daha olumlu bir iletişimi tercih ederek “Seni anlıyorum, ben de seninle bir hikaye kitabı daha okumak istiyorum ama biliyor musun, çok yorgunum. Sen de yorgun olmalısın, çok güzel bir gün geçirdik. Neden yarın için bir kitap seçmiyorsun? Yarın bununla başlayabiliriz. Ama şu an yatma zamanı geldi.” gibi ifadeler kullanabilirsiniz.
Bu, çocuğunuza onun ne istediğini anladığınızı gösterir. Bunu uygulamaya koyarak, çocuğunuzun hem arzularını dile getirebileceği, onu anladığınızı bildiği bir ortam yaratırsınız hem de istediğini her zaman elde edemeyeceğini anlamasını sağlarsınız.
Kaynakça: https://blog.kinedu.com/how-to-practice-positive-communication-with-my-child/