Çocuğunuzu Motive Etmeniz İçin 5 Etkili Strateji

Çocuğunuzu Motive Etmeniz İçin 5 Etkili Strateji

İdeal bir dünyada, çocuklarımız her gün yataklarından fırlarlar ve okula gitmek, ev işlerini yapmak ve ödevlerini tamamlamak için istekli olurlar. Ne yazık ki, biz ideal bir dünyada yaşamıyoruz. Ebeveynlerin büyük çoğunluğu, çocuklarının en azından bir dereceye kadar motive edilmeyen davranışlarıyla uğraşmak zorundadır. Bununla birlikte, bu durumun parlak bir tarafı da vardır. Sıra dışı mükemmellik düzeylerini sergilemeyen bir çocuk muhtemelen duygusal olarak daha sağlıklıdır.
 

Elbette, bu noktada, çoğu anne-baba, “Peki ya notları / üniversite hayatı / kariyeri? Motive olmuş bir çocuk başarılı bir çocuk değil midir?” diye düşünecektir. Doğal olarak, çocuklarımızın, kendileri için ne şekilde olursa olsun, tam potansiyellerine ulaşma konusunda kendilerini güçlendirmiş hissetmelerini istiyoruz. Onların da güçlü bir çalışma etiği ve öz disiplin geliştirmelerini istiyoruz. Bu konuda doğal olarak yanlış bir şey yok ve evet, mutlu ve başarılı bir çocuk yetiştirmek konusunda biraz cesaretlendirme ile uzun bir yol kat edilebilir. Çoğu ebeveynin yanlış gittiği yerlerde, ters tepki veren çocuklarını motive etmeleri için kullandıkları taktikler var.

Bu yararsız yaklaşımlar genellikle korkudan kaynaklanır. Ebeveynler, çocuklarının kendi seçimlerinden sorumlu olduğu gerçeğini kabul etmek yerine, çocuklarının yaşamdaki sonuçlarından yalnızca kendilerini sorumlu hissederler. Çocuklarını dürtmeleri, ikna etmeleri, rüşvet vermeleri ve tehdit etmeleri konusunda hep endişeleniyorlar. Ve sonunda ya hayal kırıklığına uğrarlar ya da pes ederler ve çocukları için başka şeyler yapmaya başlarlar. Örneğin, çocuklarının ödevini yapmaya başlarlar, böylece çocukları derslerinde başarısız olmaz. Bu durum kesinlikle bir gün ters tepkiye sebep olacaktır.
 

Temelde, birçok ebeveyn, çocuklarının devam eden bir isteklilik savaşı içinde geliştiğini görmek için sevgi dolu arzularını değiştirir. Bu hem kendi enerjilerine hem de çocuklarına zarar verir. İşin aslı, hiçbir ebeveynin bu savaşı kazanamamasıdır. Çocuğunuzu öyle ya da böyle bir şeyle ilgilendiremezsiniz. Bununla birlikte, kendisini motive etmeye başlaması için onu etkileyebilir ve ona ilham kaynağı olabilirsiniz.
 

Çocuğunuzu Kendi Başına Motive Olmaya Nasıl Teşvik Edebilirsiniz?
 

İsteksiz bir çocuğu motive etmenin ilk adımı, isteksizliğin olası nedenlerini dışlamaktır. Bunlar, her ikisi de normal olan görevleri son derece zorlaştırabilen, teşhis edilemeyen öğrenme engellerini ve zihinsel hastalıkları içerir. Ayrıca çocuğunuzun kim olduğunu da göz önünde bulundurmalısınız ve gelişim sürecinin hangi aşamasında olduğunu düşünmelisiniz. Örneğin, eğer sanata ilgisi varsa ama okula önem veriyormuş gibi görünüyorsa, muhtemelen o zaten yaşamdaki tutkusunu bulmuştur ve başarılı olmaya çalışıyordur. Genç yaşlarına girdiğinde artık sabahları kalkmak için motive değilse, ders saatlerini gözden geçirin. Gençler doğal olarak çocuklara göre daha geç bir uyku döngüsüne sahiptir ve sıklıkla yorgunluktan muzdariptirler. Kısacası, doğasını ve durumunu anlamadan önce çocuğunuzu motivasyonsuz olarak değerlendirmek için acele etmemelisiniz. Çocuğunuzu bir birey olarak tanıyın.
 

Yukarıda belirtilenleri yaptığınız gibi, motivasyon tekniklerini de ayarlamalısınız. Aşağıdaki beş ebeveynlik stratejisi, bu çalışmada size yararlı bir referans sağlayacaktır:
 

1. Endişenizi bir kenarda bırakın. Çocuğunuz sizi endişeli olarak algılarsa, iki şeyden birini yapacaktır: Size direnmek, çünkü durumun sizi tehdit ettiğini ya da sadece sizi sakinleştirmek için (gerçekten motive olmuş olsun ya da olmasın) tehdit ettiğini hisseder. Bu sonuçların hiçbiri istenmez. Sorunları olumlu bir ışıkla sunun ve çocuğunuzu kendi içinde motive edici nedenler bulması için teşvik edin.
 

2. İlham verici bir lider olun. Kronik olarak yönlendirilemeyen çocukların ebeveynleri, kendilerine odaklanmayı unuttukları için endişeye kolay kapılabilirler. Çocuğunuzu kontrol etmeye çalışmak yerine, anlamlı yaşam hedefleri ve eğlenceli aktiviteler gerçekleştirme konusunda size katılmasını teşvik edin.
 

3. Çocuğunuzun kendi seçimlerini yapmasına izin verin. Çocuğunuz kendini gerçek zarar riski altına sokmadığı sürece, hata yapmasına izin verin. Uğraştıkları şeylerde olduğu gibi eylemlerinin sonuçlarını ya da eylemsizliğini kabul etsin. Bu strateji aynı şekilde disipline nasıl yaklaştığınızın bir parçası olmalıdır. Çocuğunuz bir ayrıcalık kaybederse, örneğin, ödevini yapmayı ihmal ettiği için, o ayrıcalığı eline alma sorumluluğunu üstlenir. Ayrıcalığı, yalnızca işi tamamladığında geri vermeyi teklif edin.
 

3. Çocuğunuzun kendi seçimlerini yapmasına izin verin. Çocuğunuz kendini gerçek zarar riski altına sokmadığı sürece, hata yapmasına izin verin. Uğraştıkları şeylerde olduğu gibi eylemlerinin sonuçlarını ya da eylemsizliğini kabul etsin. Bu strateji aynı şekilde disipline nasıl yaklaştığınızın bir parçası olmalıdır. Çocuğunuz bir ayrıcalık kaybederse, örneğin, ödevini yapmayı ihmal ettiği için, o ayrıcalığı eline alma sorumluluğunu üstlenir. Ayrıcalığı, yalnızca işi tamamladığında geri vermeyi teklif edin.
 

5. Şüphe duyduğunuzda sorun. Birçok ebeveyn “Çocuğum neden motive değil?” sorusuna cevap vermeye çalışarak kendilerini rahatsız ediyor. Bu soruyu cevaplamanın en iyi yolu, çocuğunuza kendi başınıza anlamaya çalışmak yerine ona sormak. Elbette, “Öyleyse neden motive değilsin?” diye sorduğunuz zaman, kapsamlı bir cevap alma ihtimaliniz pek olmayacaktır. Bununla birlikte, isteğinizi daha zekice bildirirseniz çocuğunuzun nasıl düşündüğü hakkında çok şey öğrenebilirsiniz. Örneğin, “Sınavın için iyi çalıştın mı?” diye sormak yerine, “Dün matematik sınavın için çalışmadığını fark ettim, ancak en son tarih sınavın için çalışmıştı. Neden böyle oldu?” diyebilirsiniz. Örneğin, çocuğunuzun matematik öğretmenini sevmediğini çünkü öğretmeninin sert ve eleştirel biri olduğunu keşfedebilirsiniz. Öyleyse bir sebep arayabilirsiniz: Çocuğum eleştiriden korktuğu için mi daha az motive oluyor?
 

Görevli bir şef yerine şefkatli bir araştırmacı olarak hareket ederek, sadece çocuğunuzu neyin motive ettiğini değil aynı zamanda onu kim yaptığını da anlayabilirsiniz. Unutmayın, en başarılı yaşam, otantik olarak yaşanan bir yaşamdır. Çocuğunuzu tanıyarak onu güçlendireceksiniz ve güçlendirilmiş bir çocuk motive olmuş bir çocuk demektir.
 

Kaynakça
: https://www.psy-ed.com/wpblog/strategies-to-motivate-child/

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                        +90 (533) 165 60 94