Çocuğunuzun Disleksinin Üstesinden Gelmesine Yardım Edin

Çocuğunuzun Disleksinin Üstesinden Gelmesine Yardım Edin

Ebeveynler için çocuklarının mücadelesini izlemek oldukça zor bir durumdur. Hele ki bu çocuk disleksik veya konuşma bozukluğu olan bir çocuk ise, okulda oldukça zor anlar yaşar. Çocuğunuzun zorlukları ve ona en iyi nasıl yardım edebileceğiniz hakkında bilgi edinmek için bu yazıyı okumaya devam edin. Disleksi durumunda, erken müdahale önemlidir. Çocuğunuzun disleksik olabileceğini düşünüyorsanız, değerlendirme için onu bir dil ve konuşma terapistine götürün.

Disleksi Çocuğumun Zekasını Etkiliyor mu?

Hayır, etkilemiyor. Disleksi; okuma engelli olarak da adlandırılan, dil temelli bir öğrenme bozukluğudur. Çocuğunuz yeni kelimeler öğrenmekte, kelimeler arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları ayırt etmekte ve imlalarda zorluk çekmektedir. Disleksik olan çocuklar, harfleri veya kelimeleri tersten algılar. Örneğin; “kötü” yerine “öktü ” gibi. Ayrıca, konuşulan dili işlemekte zorluk çekebilir ve gecikmiş konuşması olabilir. Ayrıca, çocuğunuz sekansları hatırlamakta veya yabancı bir kelimeyi seslendirmekte zorlanabilir.

Çocuğuma Disleksi’yi Aşmasında Nasıl Yardım Edebilirim?

 Disleksi İçin Konuşma Terapisi Teknikleri

Çocuğunuza yardım etmenin ilk adımı değerlendirilmektir. Disleksi teşhisi konduğunda, çocuğunuzun konuşma terapisti bir tedavi planı geliştirir. Çocuğunuzun konuşma terapisti ona sözcüklerin ses yapıları hakkında bir farkındalık anlamına gelen fonolojik farkındalık öğreterek yardımcı olacaktır. Çocuğunuz, heceler gibi, tek tek ses birimlerini tanımlamayı ve kullanmayı öğrenecektir. Bu konuda ustalaştığında, okuduğunu anlama konusunda ilerleme kaydetmiş olacaktır. Konuşma terapisti, çocuğunuzla kelime dağarcığını oluşturma ve sesli okuma konusunda da çalışacaktır.

Disleksili Çocuklar İçin Evde Konuşma Tedavi Teknikleri

Tedavisinin ilerlemesini hızlandırmak için, evde yapabileceğiniz etkinlikler hakkında çocuğunuzun dil ve konuşma terapisti ile konuşun. Dil konuşma terapisti, sıralı ve çoklu algısı olan disleksik çocuklar için bir tür öğretim yöntemi olan Slingerlands Yaklaşımı’nı kullanıyorsa, çocuğunuza birden fazla duyu uyarısı yaparak ilgisini çekmeyi önerebilir. Örneğin; haftanın kelime listesini kaydetmek için, bir kayıt cihazı kullanabilirsiniz. Çocuğunuz kelimeleri yazarken bir yandan bu cihazı dinleyecektir.

Çocuğunuz disleksik olsun veya olmasın, kitapları her zaman çocuğunuzla birlikte okumanız önerilir. Ancak, bazı okuma teknikleri disleksik bir çocuk için özellikle yardımcı olabilir. Çocuğunuz kitap okuduğu esnada, onu okuduğu kitapla ilgili bir şeyler çizmeye veya karalamaya teşvik edin. Bu, okuduğunu anlamasına yardımcı olacaktır. Okurken, çocuğunuza materyal hakkında sorular sormayı bırakın. Cevaplarını yazmasını veya ilgili bir resim veya tablo çizmesini isteyin.

Kaynakçahttps://www.speechbuddy.com/blog/speech-therapy-techniques/helping-your-child-overcome-dyslexia/