Çocuğunuzun Hayal Kırıklığı ile Nasıl Başa Çıkabilirsiniz?

Çocuğunuzun Hayal Kırıklığı ile Nasıl Başa Çıkabilirsiniz?

Geçenlerde torunumla birlikte lunaparka gittik ve oradaki atlıkarıncanın tamirde olduğu için kapalı olması torunumu hayal kırıklığına uğrattı. Ama çevremizde harika bir oyun alanı vardı, bu yüzden hızlı bir şekilde yeniden toparlanıp eğlenebildik.

Parktayken yine atlıkarıncanın durumunu gören bir ebeveynle kısa bir sohbet ettim. Oğlu 3 buçuk yaşındaydı. Diğer tüm çocuklar gibi, çok heyecanlıydı ve bir iki tur atmayı dört gözle bekliyordu. Anne de oğluyla beraber hayal kırıklığı hissini yaşıyordu.

 

Çocuklarınızla birlikteyken, bu kaçınılmaz anların gerçekleştiği zamanlar için aklınızda birkaç fikir bulundurmanız iyi olacaktır.

 

 

Öncelikle ve en önemlisi, hissi adlandırmak ve kabul etmekt’r. Duyguları ifade etmenin uygun yollarını modellemek iyi bir fikirdir. Üzülmek yaşanmaması gereken bir durum değildir, ancak bir çocuğun başkalarını rahatsız edip yetişkinlere bağırıp vurarak ya da kaçarak hayal kırıklıklarını gidermesi problem olabilir.

 

 

Çocuğunuza derin bir nefes alması, ekstra bir şekilde sarılması gibi yapabileceği şeyler hakkında fikirler sunun veya bunlara benzer diğer aktiviteler hakkında düşünmesine yardımcı olun. Eğer bir çocuk gerçekten üzülürse, iyileşmesi için ona bir süre izin vermek ve daha sonra "Bunu …. yapabilirsin ya da bunu …. yapabilirsin." diye bir seçenek önermek faydalı olabilir. Lideri Takip Et oyunu veya diğer fiziksel oyunlar gibi yüksek duygularla başa çıkmaya yardımcı önerilerde bulunun. Hayal gücünüzü kullanın ve birlikte atlıkarıncaların neden kullanımda olmadığına dair bir hikâye hazırlayın (sanki atlar yorulmuş da dinlemeleri gerekiyormuş gibi).

 

 

Bazı çocuklar için, hikâyeler gibi dikkat dağıtıcı şeyler atlıkarıncaya binmek kadar eğlenceli olabilir. Çocuk yeterince büyükse, atlıkarıncadaki atlar ve maceraları hakkında bir resim çizebilir ya da hikâye yapabilir.

 

 

Çocuğunuza, olumlu bir çözüme ulaşılmış olan benzer bir deneyim hakkında bir hikâye anlatın. Bir dahaki sefere sorunu nasıl önleyeceğinizi tartışın. Çocuğunuzu düşüncelerinize dâhil edin, çünkü çocuğunuz problem çözmeyi bu şekilde öğrenir. Siz sakin ve rahatsanız, çocuğunuz da büyük olasılıkla bu duyguları sizden kopyalayacaktır.

 

 

Kaynakça
https://littlefolksbigquestions.com/blog/2019/4/17/how-do-you-deal-with-disappointment

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                        +90 (533) 165 60 94