Çocuğunuzun İfade Edici Dil Becerilerini Artırmak
Nasıl Dâhil Olabilirsiniz?
Çocuğunuzun iletişimde ve ifade edici dil becerilerinde geride kaldığını hissetmeniz sizin için zor olabilir, ancak bu yazıyı okuyorsanız, çocuğunuzun gelişimini iyileştirmeniz için etkili adımlar atma konusunda doğru yoldasınız.
Nereden Başlayacaksınız?
Bu çok duyduğumuz bir sorudur: ‘Evde çocuğumun ifade dil becerilerini geliştirmek için nasıl yardımcı olabilirim?”
Dil ve konuşma terapisi alıyor olsanız da olmasanız da, evde veya dışarıda kullanabileceğiniz ve çocuğunuzun ifade edici dil becerilerini teşvik etmek ve güçlendirmek için kullanabileceğiniz her türlü şaşırtıcı eğlenceli aktivite ve teknik vardır.
İfade Edici Dil Becerilerini Artırmak İçin İpuçları
1. Yüksek Değeri Olan Motive Edicilerden Uzak Durun
Bu yüzden, bir ‘yüksek değerli motive edicilerin’ ne olduğunu tartışarak başlamalıyız. Bu güdüler herkes için farklıdır. Unutmayın.
Yüksek değerli motive ediciler, çocuğunuzu tetikleyen şeylerdir. Belirli bir oyuncak, belirli bir atıştırmalık veya en sevdikleri pelüş hayvan olabilir.
Çocuğunuz, bir şeylerle daha fazla oynamaktan, karalamaktan veya çiğnemekten hoşlanıyorsa. Bu, yüksek değerli motive edicilerden biridir.
Peki, çocuklarınız neden onlara erişmemeliler?
Buradaki fikir çocuğunuzun en sevdiği oyuncağı istemesini sağlamaktır. Bunu elde etmek için kiminle iletişim kurmaları gerekir? Sizle.
Bu nedenle, yüksek değerli motivasyon araçlarını yalnızca sizin ulaşabileceğiniz yerlerde depolayarak, hem iletişimi hızlandırabilir hem de iletişimin çocuk için bu eylem sonucunda olumlu bir ilişkiyi güçlendiren ödülle sonlanabileceğini gösterebilirsiniz.
Unutmayın: İletişim sadece sözlü değildir ve sadece kelimelerden oluşmak zorunda değildir. Çocuğunuzun gelişimi döneminde nerede olduğuna bağlı olarak, jestler, ilkel sesler ve hatta bakışlar bile doğru yönde bir adım olabilir.
2. Zorlanmış Alternatifler
Alternatifleri zorlamak kişisel bir tekniktir ve çocuğunuzun dil ve konuşma terapisine kolayca dâhil olmanız için harika bir yoldur.
Teknik basit. Çocuğunuza bir şey isteyip istemediklerini sormak yerine, seçimlerini sözlü olarak ifade etmeleri için onlara kendi belirlediğiniz seçenekleri sunun.
“Bu oyuncağı ister misin?” yerine, “Oyuncağı mı yoksa boyama kitabını mı istiyorsun?” diyebilirsiniz.
Çocuğunuzun bulunduğu gelişim aşaması, yüksek değerli motivasyon araçlarında olduğu gibi, özellikle öğeler göz önünde bulundurulduğunda, sözlü cevap için onu ne kadar zorlamak istediğinizi etkileyecektir. Çocuğunuz nesneyi gösteriyorsa, bazen sizi dinledikleri ve anladıkları gerçeği yeterli olabilir. Bununla birlikte, bu aşamadan biraz daha ilerideyseniz, “Hangisi?” gibi bir takip sorusunu çocuğunuza yöneltebilirsiniz.
Bu teknik, çocuğunuzun dil ve konuşma gelişimi boyunca birçok aşamada kullanılabilir.
Kullanabileceğiniz diğer zorunlu alternatifler:
Çocuğunuza ağlayan başka bir çocuğun resmini gösterin ve “Çocuk ağlıyor mu, yemek mi yiyor?” diye sorun.
Çocuğunuza dış bir mekânın resmini gösterin ve “Hava güneşli mi, yağmurlu mu?” diye sorun.
3. Doğru Konuşmayı Modelleme
Yanlış telaffuz, özellikle bebekler olmak üzere dil ve konuşma becerilerini yeni edindikleri için çocuklarda tamamen normaldir. Çocuğunuza zorlandığı kelimeleri telaffuz etmenin doğru yolunu göstermek önemlidir, ancak genellikle ‘doğrusu böyle’ gibi yaklaşımlardan uzak dururuz.
Bunun yerine, çocuğunuz bir şeyi yanlış anladığında, konuşmasını doğru telaffuzla yansıtın.
Çocuk: “Bu tarı.”
Ebeveyn: “Evet, sarı.”
Pozitif takviye burada anahtardır. Duyduklarınızın ve çocuğun duyduklarının farklı olabileceğini anlamak önemlidir. Bazı çocuklar söylediklerinin sizin söylediklerinizden farklı olduğunu fark edemeyebilir. Bunu bir noktada anlamış olabilirsiniz. Yanlış telaffuzlarını yansıtırken çocukların sizleri düzeltmesi normaldir.
Çocuk: “Bu tarı.”
Yetişkin: “Evet, tarı değil mi?”
Çocuk: “Bu tarı değil, tarı”
4. Okuyun, Okuyun ve Biraz Daha Okuyun
Çocuğunuzla birlikte, bu teknolojik çağda bile kitap okumak, onun dil ve konuşma gelişimine katılmak için inanılmaz derecede önemli ve faydalı bir etkinliktir. Hala kitap okumadıysanız, başlayın. Eğer okuyorsanız, daha fazlasını yapın.
Çocuğunuzla birlikte kitap okumanın birçok faydası vardır. Kendi adına iletişimi, dinlemeyi ve sıra almayı teşvik eder ve hayal gücü hakkında konuşmak için fırsat verir.
Resimli kitaplar özellikle kullanışlıdır. Kelimesiz bir resimli kitap bulmaya çalışın, çocuğunuzla olabildiğince az dikkat dağıtıcı bir ortamda oturun ve birlikte nasıl hikâyeler ortaya çıkarabileceğinizi görün. Bu karşılıklı bir faaliyettir, bu yüzden doğru dili ve konuşmayı modellemeniz de önemlidir.
Kaynakça: http://connectteletherapy.com/2019/10/increasing-your-childs-expressive-language-skills/