Çocuğunuzun Kelime Dağarcığını Genişletmek İçin Neler Yapabilirsiniz?

Çocuğunuzun Kelime Dağarcığını Genişletmek İçin Neler Yapabilirsiniz?

Bu makale, ilkokul çağındaki bir çocuğun (5-10 yaş) kelime dağarcığını genişletmek için bir kelime ağını nasıl kullanabileceğinize odaklanmaktadır, ancak bu teknikler daha büyük veya daha küçük çocuklar için olduğu kadar bazı küçük uyarlamalarla da kullanılabilir. Bu makale, yeni bir kelimeyi haritalandırmak için bir kelime ağı ve temalı kelime haznesi için bir kelime ağı sunar.


Yeni Bir Kelimeyi Haritalamak İçin Bir Kelime Ağı Kullanma

Çocuğunuzun kelime dağarcığını genişletmenin bir yolu, yeni kelimeler bulmak ve bunları uzun uzadıya tartışmaktır. Bunu, yeni kelimeyi haritalayan bir kelime ağı oluşturarak yapabilirsiniz. Çocuğunuzla okuma seviyesinde veya biraz üzerinde olan bir kitabı gözden geçirin. O kitaptan çocuğunuzun anlamını bilmediği bir kelime seçin. Bunu bir okuma ile de yapabilirsiniz. Muhtemelen bu sözler tekrar ortaya çıkacaktır.

Hedef kelimeyi kelime ağının ortasına yazın ve ardından onu çevreleyen daireleri doldurun. Daha fazla alana ihtiyacınız varsa başka bir kağıt parçası kullanın. Her daireye ne yazacağınız aşağıda açıklanmıştır:

  • Konuşmanın bölümü: Bir isim (kişi / yer / şey), fiil (eylem kelimesi), sıfat (bir ismi açıklar), zarf (bir fiili açıklar), edat (açık ve içinde olduğu gibi konum kelimesi), bağlaç (ve / a), ünlem (ah ha! Veya uh oh!).
  • Eş anlamlı: Hedef kelime ile aynı anlama gelen kelimeleri tanımlar.
  • Zıtlıklar: Hedef kelimenin tam tersi anlamına gelen kelimeleri tanımlar.
  • Kategori: Varsa, kelimenin hangi kategoriye ait olduğu hakkında konuşun. Bir isim ise, "yiyecekler" veya "giyim" gibi kategoriler kullanın.
  • Sözcük Parçaları ve Anlamı: Kelimeyi olabildiğince çok parçaya ayırın, hala bir çeşit anlamı vardır. Örneğin, "toplar" kelimesi "top" kökü ve çoğul "lar" olarak ayrılabilir. "Top" nesne anlamına gelir ve "lar" birden fazla olduğu anlamına gelir. Öte yandan, "kelebek" kendi işi olduğu için daha fazla parçalanamaz Sözcüğün bölümleri ve her birinin ne anlama geldiği hakkında konuşun. Bu, çocuğunuzun diğer yeni kelimeleri onlarla karşılaştığında çözmeyi öğrenmesine yardımcı olacaktır.
  • Fonksiyon: Bir isim ise, o nesnenin işlevi hakkında konuşun. Konuşmanın farklı bir parçasıysa, kelimenin cümle içindeki rolü hakkında konuşun.
  • Tanımlayıcılar: İsimler için, kelimeyi tanımlamak için beş duyuyu kullanın. Nasıl hissediyor, görünüyor, tadı, sesi ve kokusu var? Fiiller için, eylemi açıklamak için hangi zarfları kullanabileceğinizi dahil edin. Koş kelimesi için "hızlı", "yavaş", "şaşırtıcı" vb. İfadeleri kullanabilirsiniz.
  • Diğer bilgiler: Bu kelime hakkında sahip olduğunuz diğer bilgileri ekleyin.

Çocuğunuzla birlikte bu kelime ağını oluşturduktan sonra, o kelimenin ne anlama geldiğini çok daha iyi anlayacaktır. Sonrasında bu sayfaları silebilir ve yeniden başlayabilirsiniz (örneğin, kuru silme işaretçileri kullanıyorsanız) ya da bunları çocuğunuz için kendi kişisel sözlüğünde bir kitap haline getirebilirsiniz.

Çocuğunuz okulda belirli bir ünite veya temadaki kelime dağarcığı ile mücadele ediyorsa, çocuğunuzun karşılaşabileceği yaygın kelimeler için bir kelime ağı oluşturmayı deneyin. İşte yapabilecekleriniz. Bir ünite veya tema seçin ve o konuyla ilgili yaşa uygun bir metin bulun. Çocuğunuzun ders kitabını kullanabilir veya kütüphanede bir kitap bulabilirsiniz. Metni çocuğunuzla birlikte gözden geçirin ve o ünite için anahtar kelime olarak görünen 20-30 kelimeyi seçin. 

Birçok ders kitabı, bölümün başında veya sonunda bir anahtar kelime listesi içerir. Tüm bu kelimeleri bir kağıda yazın. Ardından, çocuğunuzla birlikte listeye bakın ve kelimeleri kelime ağınızda kategorilere ayırmanıza izin verecek benzer özellikler bulup bulamayacağınıza bakın. Bunları konuşmanın bir kısmına göre gruplayabilirsiniz. Bunları konuya göre de gruplayabilirsiniz. Örneğin, Dünya hakkındaki sözcükleri kara, su ve gökyüzüne göre gruplandırılabilir. 

Aklınızda bazı gruplar belirledikten sonra, konunuzun / biriminizin ortasında daire şeklinde olan bir kelime ağı oluşturun. Daha sonra gruplarınız için daha fazla çevre oluşturun ve bu çevrelerin konu dışına çıkmasını sağlayın. Son olarak, her kelimeyi bir gruptan ayrılan kendi çemberine koyun. İşte başlamanıza yardımcı olacak bir örnek:

Bu kelime ağlarını oluşturmaya devam edin ve çocuğunuzun kelime dağarcığı deli gibi büyüyecektir! Hatta çocuğunuzun onları süslemesini ve daha sonra gözden geçirebileceği bir yere asmasını bile sağlayabilirsiniz.


Kaynakça

Bu makale ilk olarak Speech and Language Kids web sitesinde yayınlandı. Orijinal versiyonu buradan okuyabilirsiniz.