Çocuğunuzun Öğretmeniyle Konuşmak İçin 10 İpucu
Öğrenme güçlükleri, duygusal bozukluklar veya fiziksel engeller gibi özel ihtiyaçları olan çocuklar için veli-öğretmen toplantıları düzenli olarak yapılır. Bu toplantılar birçok ebeveyn için korkutucu olabilir. Sakin kalmak ve odaklanmaya devam etmek, verimli ve verimsiz bir toplantı arasındaki farktır.
Aşağıda, ebeveynler için çocuklarının öğretmenleriyle görüşürken kullanabilecekleri 10 ipucu bulunmaktadır.
1- Okul saatlerinden önce veya sonra bir toplantı talep edin.
Eğitimciler genellikle boş zamanlarında bile gün içinde meşgul olurlar. Okul günü boyunca ödevleri notlandırmak, ev ödevlerini kontrol etmek veya diğer velilerden gelen e-postaları yanıtlamak için fazladan zaman kullanabilirler. Bir öğretmenle görüşürken kesintisiz zamanınız olacağından emin olmak istersiniz. Toplantıları öğrenciler gelmeden önce veya tüm öğrenciler ayrıldıktan sonra planlamak, eğitimcinizin tüm dikkatini size vermesini sağlayabilir.
2- Endişeleriniz varsa, planlanmış bir sonraki veli-öğretmen konferansını beklemek yerine hemen bir toplantı isteyin.
Okuldaki sorunlar, kendi haline bırakıldığında veya yeterince ele alınmadığında çığ gibi büyür. Ele alınması gereken bir durum olduğunu hissettiğiniz anda, öğretmenle iletişime geçin ve bir görüşme talebinde bulunun. Eğitimciler, durum önemli bir sorun haline gelmeden önce sizinle konuşmaktan ve çözüm aramaktan çok mutlu olacaklar.
3- Neden bir toplantı talep ettiğinizin farkında olun.
Belirli bir endişe varsa, konferansın amacı konuyu ele almak ve farklı çözümler için beyin fırtınası yapmaktır. Toplantının genel akademik veya davranışsal sorunlar için olduğunu varsayalım. Bu durumda, çocuğa yardım etmek için okul ve ev için stratejiler geliştirmek üzere tartışmayı kullanın. Tam olarak neden bir toplantı istediğinizi bilmek, çözüm bulmaya daha iyi odaklanmanıza yardımcı olabilir.
4- Öğretmeni toplantıdan önce hazırlayın.
Eğitimcinizin toplantınızdan önce bilgi toplamasına veya durumu anlamasına izin vermek için endişelerinizi özetleyen bir not, e-posta gönderin veya kısa bir telefon görüşmesi yapın. Her iki taraf da önceden hazırlık yaptığında, daha odaklı bir tartışmanız olur.
5- Kendinizi toplantıya hazırlayın.
Neler olup bittiğine dair düşüncelerini öğrenmek için toplantıdan önce çocuğunuzla konuşun. Sorun akademikse, neden endişelendiğinizi açıklamaya yardımcı olması için ev ödevi veya okul çalışması örnekleri toplayın. Sorun daha çok davranışsal bir sorunsa, neden belirli bir şekilde davrandıklarını öğrenmek için çocuğunuza neler olup bittiğini sorun. Altta yatan sorunlar olabilir (birisi onlarla dalga geçiyor, kendini yalnız ya da yersiz hissediyor, okul ödevlerini anlamıyor gibi).
6- Bir soru listesi yapın. Eğitimciyle tartışmak istediğiniz her şeyi unutmak kolaydır. Yazılı bir soru veya endişe listesine sahip olmak, odaklanmanıza ve tüm sorularınızı çözmenize yardımcı olacaktır. Eve gidip “Ah,bunu da sormak istiyordum!” demek kadar sinir bozucu bir şey yoktur. Listenize başlamak ve aklınıza geldikçe ek sorular eklemek için onu bir yerde tutmak isteyebilirsiniz.
7- Eğitimcinize yardımcı olmak için çocuğunuzla ilgili bilgileri paylaşın.
Öğretmenler, çocukları hakkında başarılı olmalarına yardımcı olacak “içeriden” bilgileri bildiklerinde bunu takdir ederler. Örneğin, çocuğunuz yüksek sesle konuşurken mi yaratıcı fikirler geliştiriyor yoksa sessiz bir alanda mı daha iyi çalışıyor? Çocuğunuz için en iyi sonucu bulduğunuzu paylaşmak, öğretmene sınıf stratejileri geliştirmesi için bilgi verir.
8- Gelecekteki iletişim için plan yapın.
İlk görüşmenin endişesi ne olursa olsun, şüphesiz durumu takip etmek ve izlemek isteyeceksiniz. Tartışma sırasında, siz ve öğretmenin düzenli olarak nasıl iletişim kurmayı planladığınız hakkında konuşun. Örneğin, günlük veya haftalık e-posta kullanmak isteyebilirsiniz veya her hafta kısa bir telefon görüşmesi talep edebilirsiniz. Bir iletişim yöntemine ve gelecekteki iletişimin sıklığına karar vermeniz en iyisidir.
9- Toplantı boyunca sakin kalın ve odaklanın.
Çoğu ebeveyn, çocukları hakkında konuşurken çok duygusallaşsa da, seans sırasında sakin kalmak çok önemlidir. Genellikle öfkenizi kaybetmek ters etki yapar ve toplantıdaki her iki kişinin de savunmaya geçmesine neden olur. Sakin kalabileceğinizden emin değilseniz, toplantının medeni ve konuya uygun olmasına yardımcı olması için birinden sizinle gelmesini isteyin.
10- Eğitimcinin yeteneğine ve çocuğunuzun hayatında oynadıkları role saygı gösterin.
Eğitimciler, çocuğunuzun eğitimindeki ortaklarınızdır. Eğitimcilerin büyük çoğunluğu işlerini iyi yapma yeteneğine sahiptir ve öğrettikleri çocuklara son derece önem verirler. Eğitimciye saygılı davranın, öğretmen de size saygılı davranacaktır.
Çoğu zaman, ebeveynler olarak, öğretmenlerle yalnızca bir sorun olduğunda ve duygular yükseldiğinde iletişim kurarız. Öğretmenle iletişim kurmak için toplantılar dışında biraz zaman ayırın. Çocuğunuz size, öğretmenin kendilerini iyi hissettirmek veya başarılı olmalarına yardımcı olmak için yaptığı bir şeyden bahsederse, öğretmene teşekkür etmek için bir not gönderin. Ayrıca sınıfta gönüllü olmayı da düşünebilirsiniz. Bazı olası görevler arasında evrakları dosyalamak, okul malzemelerini kaldırmak veya dolapları temizlemek gibi işler yer alabilir. Böylece öğretmen çabanızı takdir edebilir ve bu size öğretmenle bire bir konuşma şansı verebilir. Öğretmenle sürekli bir ilişki geliştirmek ve çocuğunuzun eğitimine düzenli olarak dahil olmak, çocuğunuzun sınıfta başarılı olmasına yardımcı olabilir.