Çocuğunuzun Özgüvenini Geliştirmek

Çocuğunuzun Özgüvenini Geliştirmek

Ebeveynlik koçu ve “İşe Yarayan Ebeveynlik” kitabının yazarı Vickie Holland, “Güven, hediye gibi verebileceğiniz bir şey değildir.” diyor. “Çocuklarınızda özgüven oluşturmak için onlara bir yol haritası vermek zorundasınız. Birine balık vermek ile balık tutmayı öğretmek arasındaki fark da bu: Yardımınız olmadan da başarılı olmak için araçlara ihtiyaçları var.”
 

İşte çocuğunuzun her gün “Ben güçlüyüm! Bunu yapabilirim!" ifadeleri ile teşvik edilmesi için Holland’ın önerileri:

 

Çocuğunuza görevler verin: Çocuğunuza, bitkileri sulamak, balıkları beslemek, çoraplarını katlamak veya yatağını toplamak gibi yaşına uygun görevleri verin. Bir görevi tamamlamak, bir başarı hissi sağlar ve çocuğunuzun becerileriyle gurur duymasını sağlar.

Kendi sorunlarını çözmesine izin verin: Çocuğunuzu kurtarma dürtüsüne karşı direnin. Ona düşen blokları yeniden dizmesi ya da ulaşamadığı bardağı alması için bir şans ve yeterli süreyi vermeniz; düşünmesi, yeni becerileri öğrenmesi ve yeni zorluklara karşı güvenle mücadele etmesi için kendisini güçlendirir.

Çocuğunuza seçenekler sunun. Boya kalemi mi, tebeşir mi? Mısır gevreği mi, kek mi? Basit günlük kararlar alma fırsatı, çocuğunuza hayatı üzerinde bir kontrol sağlama hissi verir ve görüşlerinin değerli olduğu inancını uyandırır.

Onay sistemini geliştirin: Sizden alacağı büyük bir övgü ile çocuğunuz, basit bir suluboya ile sanat yapabilir fakat aynı zamanda tepkinize de değer verir. Bunun yerine, çocuğunuza neyi sevdiğini sorarak içeriden onay bulmasına yardım edin. Geri bildirimde bulunduğunuzda da net olun.

Yetenekler üzerindeki çabayı vurgulayın: Bir görevi yerine getirmesinden sonra çocuğunuzu doğal yetenekleri ve çabası için övün çünkü gayret kontrol edebileceği bir şeydir. Çabalarını övdüğünüzde, çocuğunuz eylemlerinin bir fark yarattığını düşünür.

Çocuğunuzu ciddiye alın: Çocuğunuzla birlikte onun kendi şartlarında zaman geçirin ve fikirlerini gerçekten dinleyin. Ona zamanınızı ve dikkatinizi vermeniz, “Sen önemlisin” mesajını anlamasını sağlar.

Övgü, güven için geçici bir destek sağlayabilir ancak çocuğunuzun becerileri kendi başına geliştirmesine izin vermeniz onun kendi yeteneklerine inanmasına yardımcı olur. Ve bu da onun için ömür boyu sürecek bir hediye olur.

Kaynakça
https://www.everydayfamily.com/do-you-praise-your-kid-too-much/