Çocuğunuzun Problem Çözme Becerilerini Jestlerle Geliştirmek

Çocuğunuzun Problem Çözme Becerilerini Jestlerle Geliştirmek

Çocuğunuzun 5. aydan sonra jestlerle nasıl iletişim kurmaya başladığını ve farklı tipteki jestlerin öğrenme sürecini nasıl etkilediğini daha önce ele almıştık. Ayrıca, okul öncesi çocukların da bir durumu daha iyi anlamak için jestleri nasıl kullandıklarını ve jestlerin bir görevi yaparken etkinliklerle nasıl ilişkili olduğunu keşfettiklerinden de bahsettik. Burada ise jestlerden ve jestlerin çocukların problem çözme becerilerini nasıl etkilediğinden kısaca bahsedeceğiz.

Bebeğinizin geliştiği ve büyüdüğü zaman içinde, onun büyük ve küçük gibi kavramları anlamaya başladığını fark edeceksiniz. Bilişsel gelişimini sürdürürken, sayıları, uzamsal edatları ve bir nesnenin zihinsel temsilini nasıl anlamaya başladığını göreceksiniz. Söyleyebileceğinden çok daha fazla kelime anladığını bile fark edebilirsiniz. Yetişkinlerin ve çocukların, özellikle yeni bir şey öğrenirken, sözcükleri ifade etmeden önce jestlerle ifade ettikleri gösterilmiştir.

 

Çocuğunuzun anlama, planlama ve yargılama becerileri her gün geliştiğinden, oyun oynarken zorlayıcı durumlarla karşılaşabilir. Örneğin, bir oyuncağın nasıl çalışacağını, nesneleri nasıl sıralayacağını veya yapbozu nasıl tamamlayacağını bulmak zorunda kalacaktır. Bazı etkinliklerin onun için diğerlerinden daha zor olduğunu fark edebilirsiniz. Ayrıca, oyuncakla ne yaptığını sorduğunuzda, cevabın hemen ortaya çıkmayacağını ancak bunun yerine size oyuncağı açmak için bastığı butonu göstereceğini fark edebilirsiniz.

Çocuklar bir problem çözme becerilerini ifade ederken, genellikle ifadelerinin bazılarını kelimelerle değil jestlerle ifade ederler. Araştırmalar, 18 ay – 6 yaş arası çocukların, ebeveynlerinin somut jestlerle verdiği görevleri yerine getirirken daha fazla şey öğrendiklerini gösteriyor. Ebeveynler, nesnelere dokunma ve belirtme gibi hareketleri kullandıklarında, çocuklar parçaları bir araya getirmek için bu jestleri kullanıyorlar. Ebeveynler işaret ve uygulamalı bir gösterim yaptığında, çocuklar parçaları daha kısa sürede tamamlayacak şekilde öğreniyorlar. Ve ebeveyn, çocuğu parçaları nasıl düzenleyeceği konusunda yönlendirdiğinde, çocuk da doğru bir şekilde düzenleyebiliyor. Jestleri kullanmak öğretici girdi sağlar, bu nedenle çocukların öğrenmeye yarar sağlayacak problem çözme stratejilerini geliştirme olasılıkları daha yüksektir.

İşte çocuğunuzla birlikte jestleri kullanmak ve problem çözme becerilerini geliştirmek için bazı fikirler:

Sıralama Oyunları: Çocuğunuzun tüm oyuncaklarını renk, boyut veya şekle göre sıralayın. Yaratıcı olabilir ve hayvanlar, arabalar, toplar gibi diğer kategorileri de kullanabilirsiniz.

Saklambaç Oyunu: Bu oyunun, çocuğunuzun farklı bakış açılarını görmesine izin verdiği ve çocuğunuzun zihinsel esnekliğini arttırdığı kanıtlanmıştır.

Gizemli Kutular: Küçük nesneler alın ve bunları farklı kaplarda saklayın. Çocuğunuzun özelliklerine göre nesneleri tahmin etmesine yardımcı olun.

Bulmaca: Basit bir bulmacayı tamamlamak çocuğunuzda sorun çözme, planlama, dikkat ve harekete geçme becerisini geliştirir.

Masaüstü Oyunlar: Çocuğunuz küçükse, bir masaüstü oyun kullanabilir ve oyunun kurallarını basitleştirebilirsiniz.

Kart Oyunları: Kartları renklerine göre sıralayarak ve şekillerini tanımlayarak eğlenebilirsiniz.

Kaynakça: https://blog.kinedu.com/fostering-your-childs-problem-solving-skills-through-gestures/