Çocuğunuzun Sosyal Etkileşimlerini Geliştirecek Sosyal Hikaye Oluşturma Önerileri
Dil gecikmesi yaşayan çocuklariçin zor olan bir başka alan da sosyal etkileşimlerde kurabilmektir. Çocuklarımız bazen insanların neden yaptıklarını ve yaptıklarını söylediklerini anlamıyorlar ve kendilerinden ne beklendiğini anlayamıyorlar. Bu özellikle otizm spektrumundaki çocuklar için geçerlidir, ancak bu çocuklara, onlar için çok açık bir şekilde belirlenmiş kurallara sahip olarak büyük ölçüde yardım edebiliriz. Bunu sosyal hikayeler aracılığıyla yapabilirsiniz. Bunun için izlenebilecek adımlar aşağıda verilmiştir.
Hedeflenecek Bir Sosyal Etkileşim Seçin
Çocuğunuzu bir parka veya oyun alanına götürüp diğer çocuklarla etkileşimini izleyerek bunun için fikir edinebilirsiniz. Çocuğunuz kendi yaşındaki bir çocuk için normal görünmeyen ne tür şeyler yapıyor ya da söylüyor? Hangi davranışlar diğer çocukların ilgisiz kalmasına neden oluyor? Ayrıca çocuğunuzun yaşındaki diğer çocukları izleyebilir ve genellikle ne tür sosyal etkileşimlerde bulunduklarını görebilirsiniz.
Çocuğunuzun eksik gibi göründüğü bir beceri veya durum seçin.
- İşte başlamak için bazı fikirler: Kendini tanıtmak, bir başkasının oyununa katılmasını istemek, bir başkasından çocuğunuzun oyununa katılmasını istemek, bir sohbet konusu üzerinde kalmak, başka bir çocukla etkileşimi sürdürmek, bir konuşma konusuna takılıp kalmamak ( konuyu seçecek başka bir çocuk bulmak) vb.
Bu Sosyal Etkileşimi Tipik Olarak Yöneten Kuralları Belirleyin
Bunu, bu etkileşime giren tipik çocukları izleyerek veya sadece çocukların normalde nasıl etkileşimde bulunduğunu düşünerek yapabilirsiniz. Bu etkileşim sırasında çocuğunuzdan neler beklenebileceğini adım adım listelemeye çalışın. Bu ilk başta size zor görünebilir, ancak birkaçını yaptıktan sonra otomatik olarak bu şekilde düşünmeye başlayacaksınız.
İşte başlamanıza yardımcı olacak bir örnek:
- Oyuna katılmak istemek: Bir çocuk veya bir grup çocuğun yanına gidin, birkaç adım uzakta durun. Gülümseyin ve "merhaba, ben ___" deyin. Cevap vermelerini bekleyin. Çocuklara ne yaptıklarını sorun. Cevap vermelerini bekleyin. Siz de oynayabilir misinizi sorun. "Evet" derse, onlara nasıl yardım edebileceğinizi / katılabileceğinizi veya oynadıkları gibi onlarla birlikte oynayabileceğinizi sorun. Oyunu değiştirmeyin veya hemen fikir eklemeyin.
Kuralları Bireysel Adımlara Ayırın ve Bunları Yaparken Çocuğunuzun Fotoğraflarını Çekin
Etrafta başka çocuklar yoksa bu zor olabilir, ancak ihtiyacınız olursa her zaman yetişkinleri veya doldurulmuş hayvanları ikame edebilirsiniz.
Her Sayfasında Bir Resim ve Her Sayfada Çocuğunuzun Ne Yapacağını Açıklayan Basit Bir “Ben…” İfadesi Olan Bir Kitap Oluşturun
İşte bu örneğe dayalı cümleler:
- Sayfa 1: Diğer çocuklarla oynamak istersem, onlara doğru yürürüm ve aramıza bir alışveriş arabasının sığabileceği kadar uzaklıkta dururum.
- Sayfa 2: Sonra gülümsüyorum ve “Merhaba! Ben Johnny. " dideikten sonra cevap vermelerini bekliyorum.
- Sayfa 3: Konuşmaları bitince, “Siz ne yapıyorsunuz?” diyorum.
- Sayfa 4: Bana ne yaptıklarını anlatmayı bitirdiklerinde, "Ben de oynayabilir miyim?" diyorum.
- Sayfa 5: "Hayır" derse, "Tamam" derim ve çekip giderim. Oynamak için başka birini bulabilirim.
- Sayfa 6: Onlarla oynayabileceğime "evet" diyorlarsa, "Nasıl yardımcı olabilirim?" veya "Ne yapabilirim?" diyebilirim ve onların oynadıkları oyuna katılırım. Katılır katılmaz oyunu değiştirmeye çalışmam. Onların oynunu oynarım.
Sosyal Etkileşim Yeniden Ortaya Çıkmadan Önce Kitabı Çocuğunuzla Birkaç Kez Okuyun
Aynı zamanda çocuğunuzun doldurulmuş hayvanları veya diğer tanıdık kişilerle de durumu canlandırabilirsiniz. Satırlarını söyleyerek pratik yapabilirsiniz. Ardından, çocuğunuzun bu durumda olmasını beklemeden hemen önce tekrar okumanız iyi olacaktır.
Kaynakça
Bu makale orjinal olarak Speech and Language Kids tarafından hazırlanmıştır. Orjinal metni buradan okuyabilirsiniz.