Çocuk Gelişiminde Bilinmesi Gereken 10 Gerçek
Bir çocuğun büyümesini ve gelişmesini izlemekten daha büyüleyici bir şey yoktur. Özellikle bir ebeveyne, bebeklikten itibaren her dönüm noktası harika ve şaşırtıcı görünebilir. Çocuklar kendi hızlarında gelişse de bir çocuğun gelişiminin aynı adımları takip etmesinin ve aynı tür şeylerden etkilenmesinin birçok yolu vardır. İşte bunlardan 10 tanesi:
Doğum Öncesi Dönemdeki Sorunlar Daha Sonra Çocukluk Gelişimini Etkileyebilir.
Hamilelik öncesi ve sonrasında, ebeveynlerin bebeğinin gelişimini normal olarak sürdürmesi için yapabilecekleri birçok şey vardır. Bunlar, ilaçlar ve diğer toksinler gibi teratojenlerden (gelişmekte olan bir fetüse zarar verebilecek şeyler) uzak durmayı ve bebeği potansiyel sağlık problemleri riskine sokabilecek hastalıklardan kaçınmayı içerir. Kalıtsal hastalıklar ve kromozomal anomaliler gibi genetik konular da çocuğun gelişimini etkileyebilir. Ailenizde daha önce geçirilmiş hastalık öyküsü hakkında yapabileceğiniz çok az şey vardır, ancak vaktinden önce bunu bilmek çocuğunuzun özel yardıma ihtiyacı olup olmadığını doğumdan önce planlamanıza yardımcı olabilir.
Genler ve Bazı Çevresel Faktörler Arasındaki Etkileşim, Çocuğun Gelişimini Etkileyebilir.
Genlerin ve çevresel faktörlerin her birinin kendi etkisi vardır, ancak bir araya gelerek de çocuğun gelişimini etkileyebilir. Örneğin, bazı genler çocuğun oldukça uzun olacağını belirtebilir, ancak büyürken doğru beslenemezse o uzunluğa ulaşamayabilir.
Ebeveynlik Tarzınız, Çocuğunuzun Nasıl Büyüyüp Gelişebileceğini Etkileyebilir.
Araştırmacılar, her biri çocuklar üzerinde potansiyel olarak farklı etkileri olan dört farklı ebeveynlik stilini tanımlıyorlar. Örneğin, otoriter ebeveynler tarafından yetiştirilen çocuklar mutlu ve yetenekli olurken, toleranslı ebeveynler tarafından yetiştirilenler otoriterlikle ilgili durumlarda daha fazla sorun yaşar ve okulda daha az başarılı olurlar.
Otoriter Ebeveynlik Tarzının Avantajları Var.
Otoriter ebeveynlerin çocukları yetkin, kendine güvenen ve mutlu çocuklar olabilirler. Bu ebeveynlik tarzına sahip ebeveynler çocuklarını dinler, destek sağlarlar ancak bazı davranışlar için sınırlarlar, beklentileri vardır.
Bir Çocuğun Fiziksel Büyümesi Tahmin Edilebilirdir.
Bunu hiç düşünmemiş olabilirsiniz ama hayatın ilginç bir gerçeği: Vücudun merkezi gövde, kollar ve bacaklardan önce gelişir; küçük kaslardan önce büyük kaslar gelişir ve fiziksel gelişim baştan başlayıp ayak parmaklarına doğru ilerleyen yol izler. Böylece çocuğunuzun fiziksel gelişimini gözlemleyip anormallikleri fark edebilirsiniz.
Ebeveynlerin ve Diğer Bakıcıların Çocuklarla Konuşma Yolları Dil Gelişiminde Önemli Bir Rol Oynuyor.
Bebeğe yönelik konuşma ve bebekle etkileşimin, çocukların konuşmayı ve dili kullanmayı öğrenmelerine yardımcı olduğu gösterilmiştir. Basitleştirilmiş kelimeler, abartılı seslendirmeler ve yüksek ses seviyesi bebeklerin kelimeleri daha hızlı ve kolay öğrenmelerine yardımcı olur.
Bir Bebeğin Babıldamaları Dil Gelişiminin İlk Aşamalarından Biridir.
Dilin gelişimi dört temel aşamada gerçekleşir: babıldama, tek kelimeli, iki kelimeli ve çok kelimeli dönemleri. Bebeğinizin ağzından çıkan “mama, baba, gaga, dada” gibi sesler aslında gerçek kelimelerin başlangıcıdır.
Çocukların Hepsi Aynı Adımlarda Gelişir; Ancak Kendi Hızlarında.
Bu nedenle doktorlar ve çocuk uzmanları, normal gelişimini sağlamak için çocuğunuzun gelişimsel adımlarını not alıyor. Yine de çocukların ilk kelimelerini söyleme veya ilk adımlarını atma durumların zamanlarında değişkenlik olabileceğini unutmayın.
Ebeveynler Çocuklarının İhtiyaçlarına Ne Kadar Daha Hızlı Cevap Verirse, Çocuklar Psikolojik Olarak Daha Sağlıklı Olacaklar.
Çabucak cevap veren, oynamak ve onlarla etkileşime girmek için zaman ayıran ebeveynlerin çocukları, bakıcılarına daha güvenli bir şekilde bağlanır. Uzun vadede, daha fazla empati kurmaları, daha sağlıklı bir öz saygı duygusuna sahip olma ve duyarlı bakıcılar olmadan büyüyen çocuklardan daha olgun olma eğilimindedirler.
Yüksek Kaliteli Kreşlerin Çocuk Üzerinde Olumlu Bir Etkisi Olabilir..
Ebeveynler genellikle çocuklarını çocuk bakıcısına bırakma konusunda endişe duyarken, gelişim psikologları, aldıkları bakım yüksek kalitede olduğu sürece, bu düzenlemelerin aslında çocuklar için iyi bir şey olabileceğine inanmaktadır. Bir kreş seçerken veya bir bakıcıyı işe alırken seçici olun.