Çocuk Gelişiminde Sohbetin Önemi

Çocuk Gelişiminde Sohbetin Önemi

Dr. Kathy Hirsh-Pasek, küçük çocukların dil becerilerini nasıl öğrendiği ve geliştirdiği konusunda uzmandır. Kendisi Temple Üniversitesi’nde Bebek Dil Laboratuvarı’nı yönetiyor ve New York Times’ın en çok satan yazarıdır.

 

Çocuklarının Sağlıklı Gelişimini Desteklemek İçin

Yapabileceğiniz en iyi şey çocuğunuzla bir ilişki kurmaktır. Biz sosyal bir türüz. İlişkiler her şeyi öğrenmemize yardımcı olur. Bu ilişkinin bir parçası olarak çocuğunuzla etkileşimli konuşmalar yapmayı ihmal etmemelisiniz. Bebekler ve küçük çocuklar akıcı, etkileşimli konuşmalardan öğrenirler. Zamanında ve konuyla ilgili yollarla ‘Sen konuş, ben cevap veriyorum’ şeklinde sıra alma da konuşmalarımızda önemli yer tutar.

Bu nedenle, doğru zaman diliminde, genellikle yaklaşık iki saniye içinde yanıt vermeniz gerekir. Bu normal konuşma şeklidir. Şimdi, bebeklerin tepki vermesi biraz daha uzun sürüyor ve biz genellikle çok erken başlamak istiyoruz, bu yüzden bu isteği kontrl edin ve bebeğin anını yaşamasına izin verin. Bir ses çıkarmasını veya hareket yapmasını bekleyin ve ardından yanıt verin.

Dediğinin bir anlamı olmasa bile çocuğunuza yanıt verin. Alakalı, anlamı ve karşılıklı bir konuşma formatı izleyin. Telefonda biriyle konuşurken hepimiz bunun tam tersini deneyimledik. Konuştuğunuz kişi sizi gerçekten dinlemiyor ve söylediklerinizle alakası olmayan yeni bir konuyla yanıt verdiğinde sohbeti bozuyor. Çocuğunuza bunu yapmak yerine onunla gerçekten konuşun.

 

Sohbet Neden Bu Kadar Önemli?

Araştırma yaparken birçok farklı bebeğe bakıyoruz ve ne tür davranışların bir, iki veya beş yıl sonraki davranışları hakkında bilgi verdiğini bulmaya uğraşıyoruz. Çocuğun dil becerilerinde ne kadar güçlü olacağını, sosyal beceriler, okuma, matematik, bilim gibi alanlardaki olası yeteneğini ve yardıma ihtiyaç duyduğu alanları belirlemeye çalışıyoruz. Şu ana kadar bu araştırmalardan belirlediğimiz şeylerden biri de konuşmanın çocuk gelişimine önemi.

Çocuk gelişiminde sohbet altındır. Çok yoksul gruplar arasında bile, ebeveynleriyle ya da diğer bakıcılarla kendileriyle konuşan çocuklar büyüdüklerinde daha başarılı olma eğlimindedir. Kelime hazineleri daha geliştmiştir. Akıcı, etkileşimli şekilde konuşulmak, bir çocuğun dili öğrenmesine gerçekten yardımcı oluyor ve dil becerileri, gelecekte akademik olarak karşısına çıkacak her şeyin en iyi tahmin edicisidir.

 

Bebekler Konuşmayı Nasıl Öğreniyor?

Neredeyse dil kalıplarını dinlemeye programlıyız. Çocukların iki günlük olduklarında annenin seslerini ve ifadelerini – bir başkasının sesinden ayırt edebildiklerini biliyor muydunuz? Bu inanılmaz! Bebekler Yaklaşık 7 aylıkken bizi dinlemeye rahimde başlar. Duydukları sesler o kadar net değil ama bizi ses tınılarını tanıyabilecek kadar duyabiliyorlar.

Ve hepimizin kullandığı, abartılı seslerle ve adlarını defalarca söyleyen, bebeklere yönelik konuşmaları duyduklarında daha da iyi öğreniyorlar. Bu kalıpları fark ediyorlar. Onlara verdiğiniz dildeki küçük molaları bile dinliyorlar, böylece 6 aylıkken bile ilk kelimelerinin bazılarını öğreniyorlar.

Bebekler dile hazır doğarlar, ancak parçaları bir araya getirmeleri gerekir. Küçük araştırmacılar gibidirler, ancak yeterince kelime ve konuşma duymazlarsa, o zaman maalesef çalışıp öğrenebilecekleri hiçbir kaynakları olmaz.

Ebeveynler Çocuklarıyla Ne Kadar Konuşmalı?

Ebeveynler zamana bağlı hissediyorlar, ancak tamamen çocuğunuza odaklanmak için sadece iki dakikanızı ayırın. Onlarla dünyadaki en ilginç kişiymiş gibi konuşun. Çevrenizde olup bitenlerden bahsedin. Bebeğiniz varsa, nereye baktıklarına bakın ve yorum yapın. Ama bu sürekli monolog halinde olmayın. Konuşmacı olun.

Bir uyku vakti hikayesiyle başlayın. Ana dilinizi kullanın. Çocukluğundan ya da aileniz hakkında anlatacak pek çok hikayeniz vardır. Bunlar çocuğunuzla paylaşabileceğiniz zengin anlardır ve çocukları sağlıklı gelişimine destek olur. Çocuğunuz ilk kelimesini söylediği anda, sanki sizin için zihnine bir pencere açmış gibidir. Ve bu pencere açıldığında, daha zengin, daha anlamlı şeyler hakkında konuşabilirsiniz.

 

Kaynakça

Bu makale Dan Puglisi tarafından yazılmıştır. Orijinal metni buradan okuyabilirsiniz.​