Çocuk Gelişiminin Temelleri
Bir çocuğun yaşamının ilk yılları onun sağlığı ve gelişimi için çok önemlidir. Sağlıklı gelişim, özel sağlık bakımı ihtiyaçları olanlar da dahil olmak üzere tüm yeteneklere sahip çocukların sosyal, duygusal ve eğitimsel ihtiyaçlarının karşılandığı yerde büyüyebilmeleri anlamına gelir. Güvenli ve sevgi dolu bir eve sahip olmak ve aileyle oynamak, şarkı söylemek, okumak ve konuşmak zaman geçirmek çok önemlidir. Doğru beslenme, egzersiz ve uyku da büyük bir fark yaratabilir.
Etkili Ebeveynlik Uygulamaları
Ebeveynlik birçok farklı biçim alır. Bununla birlikte, bazı olumlu ebeveynlik uygulamaları, çocukların mutlu ve sağlıklı olmaları ve iyi büyümeleri ve gelişmeleri için ihtiyaç duydukları bakımı sağlarken, çeşitli ailelerde ve farklı ortamlarda işe yarar. Yakın zamanda yayınlanan bir rapor, neyin işe yaradığına dair bilimsel yayınlardaki kanıtlara baktı ve ebeveynlerin çocuklarının sağlıklı gelişimini destekleyebilecekleri şu temel yolları buldu:
- Çocuklara öngörülebilir bir şekilde yanıt vermek
- Sıcaklık ve hassasiyet göstermek
- Rutinlere ve ev kurallarına sahip olmak
- Kitapları paylaşmak ve çocuklarla konuşmak
- Sağlığı ve güvenliği desteklemek
- Sertlik olmadan uygun disiplini kullanmak
Bu uygulamaları kullanan ebeveynler çocuklarının sağlıklı kalmasına, güvende olmasına ve duygusal, davranışsal, bilişsel ve sosyal gibi birçok alanda başarılı olmasına yardımcı olabilir.
Gelişimsel Dönüm Noktaları
İlk adım atmak, ilk kez gülmek, el sallamak gibi becerilere gelişimsel kilometre taşları denir. Çocuklar nasıl oynadıkları, öğrendikleri, konuştukları, davrandıkları ve hareket ettikleri (örneğin, emekleme ve yürüme) ile ilgili dönüm noktalarına ulaşırlar.
Çocuklar kendi hızlarında gelişirler, bu nedenle bir çocuğun belirli bir beceriyi tam olarak ne zaman öğreneceğini söylemek imkansızdır. Bununla birlikte, gelişimsel kilometre taşları, bir çocuk büyüdükçe beklenecek değişiklikler hakkında genel bir fikir verir.
Bir ebeveyn olarak çocuğunuzu en iyi siz tanırsınız. Çocuğunuz yaşının kilometre taşlarını karşılamıyorsa veya çocuğunuzun gelişimiyle ilgili bir sorun olabileceğini düşünüyorsanız, çocuğunuzun doktoruyla konuşun ve endişelerinizi paylaşın. Beklemeyin!
Gelişimsel İzleme ve Tarama
Ebeveynler, büyükanne ve büyükbabalar, erken çocukluk sağlayıcıları ve diğer bakıcılar, çocuğunuzun zaman içinde nasıl büyüdüğünü ve değiştiğini ve çocuğunuzun oyun, öğrenme, konuşma, davranış ve hareket etmede tipik gelişimsel kilometre taşlarını karşılayıp karşılamadığını gözlemleyen gelişimsel izlemeye katılabilir.
Gelişimsel tarama, çocuğunuzun nasıl geliştiğine daha yakından bakar. Kaçırılan bir kilometre taşı bir sorunun işareti olabilir, bu nedenle çocuğunuzu iyi bir ziyarete götürdüğünüzde, doktor, hemşire veya başka bir uzman çocuğunuza kısa bir test verebilir veya çocuğunuz hakkında bir anket doldurursunuz.
Kullanılan değerlendirme araçları arasında Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE), Frostig Görsel Algı Testi, Gesell Gelişim Figürleri Testi, Metropolitan Okul Olgunluğu Testi ve Peabody Resim-Kelime Tanıma Testi gibi testler vardır.
Tarama aracı bir endişe alanı belirlerse, eğitimli bir uzmanın çocuğun gelişimine derinlemesine baktığı durumlarda resmi bir gelişimsel değerlendirme gerekebilir.
Bir çocuğun gelişimsel bir gecikmesi varsa, mümkün olan en kısa sürede yardım almak önemlidir. Gelişimsel bir gecikme erken tespit edilemediğinde, çocuklar sosyal ve eğitim ortamlarında başarılı olmak için ihtiyaç duydukları yardımı almak için beklemelidir.
Kaynakça: https://www.cdc.gov/ncbddd/childdevelopment/facts.html