Çocuk Kitaplarında Kelime Hazinesi
Çocuğunuza küçük yaşlardan itibaren kitap okumak, çocuğunuzun kelime dağarcığını ve dil becerilerini geliştirmesine; ayrıca konuşma yapabilmesine yardımcı olmaktadır.
Kitaplarla ilgili inanılmaz şey, herhangi bir okuyucuya yeni bir deneyim verebilmeleridir. Kitaplar sizi hiç bulunmadığınız bir yere götürebilme, belki de sahip olmadığınız bir hissi deneyimleyebilme ve daha önce hiç duymadığınız yeni kelimelere maruz bırakma olanağına sahiptir. Çocuğa söylediğiniz farklı sözcüklerin sayısı veya çocuğunuzla yaptığınız konuşmaların kalitesi, dil öğrenimlerini gerçekten değiştirir.
Çocuğunuzla birlikte bir yürüyüşe çıktığınızı ve çocuğunuzun gökyüzündeki bir uçağı işaret ettiğini hayal edin. Muhtemelen şöyle diyeceksiniz: “Gökyüzünde uçan uçağı görüyor musun?” Bu yukarıda neler olduğunu anlatmasının harika bir yoludur.
Elbette hiçbir ebeveyn: “Vay, bu uçak, motorun itiş gücü tarafından üretilen, uçağın ileri hareketini sağlayan bir kuvvet sayesinde uçabiliyor.” demez.
İyi haber şu ki ebeveynler olarak çocuğunuzu yüksek kaliteli kelimelere maruz bırakmak için kaliteli kitaplara büyük ölçüde güvenebilirsiniz.
“Çocuklar ebeveynlerinin kucaklarındaki okuyucular haline geldi.” (Emilie Buchwald)
Kitaplar, konuşmalar sırasında söyleyemeyeceğimiz veya televizyonda duymayacağımız farklı kelimelerin bolluğunu sağlar. Yüksek sesle kitap okumanın kelime haznesi arttırdığı, kelime öğrenmeyi optimize ettiği ve yeni şeyler geliştirmenin ve açıklamanın en etkili yolu olduğu kanıtlanmıştır.
Kelime dağarcığını iki temel kategoride düşünebilirsiniz: yüksek frekanslı kelimeler ve düşük frekanslı kelimeler.
Yüksek frekanslı kelimeler, bir günde sık kullandığınız kelimeler olacaktır. Örneğin, ye, süt, saat, bebek, araba, köpek, mutlu, vb. Düşük frekanslı kelimeler ise feryat, şiddetli, deve, mimar, memnun vb. gibi sık sık söylemediğiniz kelimelerdir. Frekans kelimelerinin erken konuşmacılarımızın sözlü becerileri üzerinde güçlü bir etkisi vardır.
Bir televizyon şovu izlemenin çocuğunuzu daha yeni, daha düşük frekanslı kelimelere maruz bırakacağını düşünüyor olabilirsiniz. Öyle değil mi? Aslında pek öyle sayılmaz. Araştırmalar, küçük çocukların televizyonda ne izlediklerini gerçekten anlamadıklarını göstermiştir. Dahası, hepimiz bu ekranların nasıl izlendiğini gördük, çocuğunuz bir şekilde hipnotik bir anın içine çekiliyor ve herhangi bir sosyal sohbete katılmıyor. Bu nedenle televizyon izlerken (kitap paylaşımına kıyasla) yalnızca kelime öğrenme azalmaz, aynı zamanda sizinle olan önemli sosyal ilişkiden de mahrum kalırsınız.
“Öyleyse lütfen, ama lütfen, TV ünitesi yerine duvara güzel bir kitaplık kurun. ”- Roald Dahl, Charlie ve Çikolata Fabrikası.
Kitaplara inanan birisi olabilirsiniz, ancak kitabın kalitesi de önemlidir. Farklı kelime hazinesi olan kitapları arayın, gün boyu söylemediğiniz zengin, yeni, düşük frekanslı kelimeler içeren kitaplar. Okumanın eğlenceli olduğu kitapları bulun. Siz okumayı severseniz, çocuğunuz da sevecektir.
Kaynakça: https://getstarling.versame.com/word-complexity-childrens-books/