Çocuklar İçin Bilinçli Nefes

Çocuklar İçin Bilinçli Nefes

Çocuklar için bilinçli nefes alma, çocukların o andaki nefeslerine dikkat etmek için zaman ayırdıkları zamandır. 

Çocuklar için dikkatli nefes alma nedir?

İlk olarak, dikkatin ne olduğu ile başlayalım. Basit bir ifadeyle, farkındalık çocukların mutluluğu artırmasına, kaygıyı azaltmasına ve o anda yaşamasına yardımcı olabilir. Çocuklar için dikkatli nefes alma, çocukların o andaki nefeslerine dikkat etmek için zaman ayırdıkları zamandır.

Bilinçli nefes almayı öğrenmek kolaydır

Aşağıdaki çocuk aktiviteleri için 4 farklı dikkatli nefesi gününüze entegre etmeye başlayın- daire zamanı, yemek zamanı, geçiş zamanı, sürüş zamanı. Çocukları periyodik olarak duraklayarak ve bilinçli olarak nefes almak için zaman ayırarak düzenli olarak pratik yapmalarında destekleyin.

Onları farklı nefes egzersizlerinin nasıl hissettiklerini, düşündüklerini ve davrandıklarını nasıl etkilediğini fark etmeye ve adlandırmaya teşvik edin.

Çocuklara, diş fırçalama, “lütfen” ve “teşekkür” diyerek diğer sağlıklı alışkanlıklarda olduğu gibi, duygularını yönetmelerine ve kendi zihin-beden durumlarını değiştirmelerine yardımcı olmak için bilinçli, dikkatli nefes almalarını hatırlatın.

Yetişkinler olarak, öğrencilerinizi ve çocuklarınızı kendileri keşfetmeye teşvik etmek için bilinçli nefes almayı ve bilinçli nefes alma gücüyle bağlantılı modeli öğrenebiliriz. Bu, çocuklara kendi iç bilgeliklerini ve güçlerini geliştirmeleri için bir yol sağlar.

Çocuklar İçin Dört Çeşit Dikkatli Nefes

Çiçek Nefesi

Güzel bir çiçek koktuğunu, burundan ve ağzından nefes aldığını, herhangi bir gerginliği serbest bıraktığını düşünün. Gülleri, nergisleri, papatyalar veya sevdikleri diğer çiçekleri durdurun ve koklayın. Bu, çocukları nefeslerine ve hissetmelerine nasıl yardımcı olduğuna bağlamak için basit bir yoldur.

Tıslayan Nefes

Burun içinde nefes alın, uzun süre derin nefes alın ve yavaş ve uzun bir tıslama sesiyle ağzınızı dışarı çıkarın. Nefes verme süresini uzatmak, çocukların iç hızlarını yavaşlatmalarına izin verecektir. Zihinsel ve fiziksel olarak kendilerini yavaşlatmayı öğrenmelerine yardımcı olmak için çocukları nefesleriyle birleştirmek harika bir etkinlik olacaktır.

Ayı Nefesi

Burun içinden nefes alın, duraklayın; burnunu nefes ver, durakla. 3 veya 4 sayı için nefes alın, 1 veya 2 sayı için duraklayın; 3 veya 4 sayısı için nefes verin, 1 veya 2 sayısı için duraklayın. Birkaç kez tekrarlayın. Bu, çocukların topraklanmasına ve yerleşmesine yardımcı olacaktır. Dinlendirici, yansıtıcı zaman için harika. Bir kış uykusuna yattığınızı düşünün. Şekerleme zamanı, hikâye zamanı veya herhangi bir yaratıcı etkinlikten önce yardımcı olur.

Tavşan Nefesi

Burunda sadece 3 hızlı koklama ve bir uzun burun dışarı nefes verir. Çocukları tavşanlar gibi davranmaya, diğer tavşanlar, havuç yemek ya da güvenlik için havayı koklamaya davet edin. Bu şekilde kullandığınızda hoş bir temizleyici nefes olabilir. Çocuklar çok üzgün olduğunda ve nefeslerini bulamadıklarında da kullanabilirsiniz, çünkü nefes vermeleri için nefes almaları için nefeslerine bağlanmalarına yardımcı olacaktır.

Bu Egzersiz Stresi Yönetmek İçin Ömür Boyu Bir Araçtır

Çocuklara dikkatli nefes almayı öğrettiğimizde, onlara streslerini yönetmek ve iç huzuru geliştirmek için ömür boyu bir araç veriyoruz. Her birimiz, herhangi bir anda daha sakin, daha rahat ve daha uyanık hissetme yeteneğine sahibiz. Bu yeteneğe “Bilinçli Nefes” denir. Ne zaman kullanırsak kullanalım, daha az stresli, daha dikkatli, daha yaratıcı ve sadece sade soğutucu ve naziktir.

Tam ve derin nefes almaya odaklandığımızda, sempatik sinir sistemimizden (kavga veya uçuş) parasempatik sinir sistemimize (rahatlama ve alıcılık) geçiyoruz. Nefesimizi bilinçli olarak bağladığımızda ve manipüle ettiğimizde, göndermek istediğimiz mesajlarla beden ve zihni birbirine bağlayan iletişim otoyoluna bağlanırız. Spesifik nefes egzersizleri ile duygusal durumumuzu gerektiği gibi sakinleştirebilir, yatıştırır, destekleyebilir veya enerji sağlayabiliriz.

Kaynakça:  https://www.yourtherapysource.com/blog1/2019/08/01/mindful-breathing-for-kids-2/