Çocuklar İçin İletişim Becerileri
Uygun ve güçlü iletişim becerilerinin gelişimi bebeklikten yetişkinliğe kadar uzanır. Ek olarak, iyi bir iletişimci olmak çok geniş bir beceri dizisi içerir. Genellikle güçlü iletişimci olarak sınıflandırılan insanlar, sadece kendi düşüncelerini ve fikirlerini ifade etmede iyi değil, aynı zamanda iyi bir dinleyici olma konusunda da daha iyi olan kişilerdir. Kendi iletişim becerilerinizi geliştirmek zaman alsa da, becerileriniz ebeveynler olarak çocuğunuza güçlü bir iletişimci olma yolunda yardımcı olabilir.
Genellikle, iletişimi öğretmenin en iyi yolu, çocuğunuzun yapmasını istediğiniz şeyleri ona modellemektir. Başkalarıyla konuşurken güçlü bir iletişimcinin sahip olduğu becerileri modelleyin.
Çocuklar İçin İletişim Becerilerini Modelleme Yolları:
- Yavaşça ve uygun bir konuşma sesiyle konuşun.
- Aynı anda konuşmak veya başkalarını kesmek yerine, sohbet esnasında sıra almaların nasıl yapıldığını gösterin.
- Dinleme sırası size geldiğinde, aktif dinleme becerileri sergileyin – konuşmacı ile göz teması kurun, vücudunuzu konuşmacıya doğru çevirin ve soruya uygun yorum / yanıt verin.
- Başkalarına kendi düşüncelerini ve fikirlerini ifade etme fırsatı verin. Bu hem resmi (yani iş görüşmesi) hem de resmi olmayan (yani, sıradan bir konuşma sırasında) bağlamlarda yapılabilir.
Çocuğunuza güçlü iletişim becerileri öğretmeye doğrudan olan bir yolla başlamak istiyorsanız, en somut becerilerle başlayın, yani beden diliyle. Bir konuşma partneri uygun beden dilini gösterdiğinde, konuşmanın kendileri için önemli olduğunu ve karşı tarafı dinlediklerini gösterir. Bu beceriler şunları içerir: göz teması, vücut yönelimi vb. bu beceriler görseller veya videolar aracılığıyla ve bu davranışlar gösterilerek öğretilebilir. Çocuk bu temel iletişim becerilerine hakim olduktan sonra, bu temelden daha yüksek seviyeli beceriler geliştirilebilir.
Kaynakça: https://nspt4kids.com/parenting/communication-skills-for-kids/