Çocuklar İçin Konuşma Terapisi: Konuşma Terapistinizle Konuşmanız Gereken 4 Konu
Çocuğunuza bir konuşma bozukluğu teşhisi konulduktan ve randevunuz belirlendikten sonra, Dil ve Konuşma Terapisti (DKT) ile ilk ziyaretten en iyi şekilde yararlanabilmeniz için mümkün olduğunca bilgili ve düzenli olmayı istersiniz. Ziyaret tamamlandıktan sonra DKT’den çocuğunuzun değerlendirmesinin sonuçlarını gözden geçirmesini ve bir tedavi planı önermesini bekleyebilirsiniz. Fakat biraz daha fazlasını istemelisiniz, sonuçlar her zaman tam olarak net olamaz. Aşağıdaki konuları ele aldığınızdan emin olmak isteyebilirsiniz, böylece çocuğunuzun tedavisine devamlılığı konusunda bilgi sahibi olursunuz.
Sonuçları nelerdir?
İlk değerlendirmeden sonra konuşma terapistinize, çocuğunuzun terapi için uygun olup olmadığını sorun ve eğer öyleyse, bu seçimi yapmak için kullandığı kriterleri ayrıntılı olarak DKT’nizin size tarif etmesini isteyin. Çocuğunuzun gerçekten konuşma terapisi hizmetleri için uygun olup olmadığına karar verdikten sonra, sonraki adımları planlamaya başlayabilirsiniz. Çocuğunuz terapiye uygun değilse dil ve konuşma terapistinden, konuşma ve dil becerilerini artırmak ve evdeki iletişimini desteklemek için çocuğunuzla evde yapabileceğiniz birkaç etkinlik önermesini isteyin.
Prognoz
Çocuğunuzun dil ve konuşma terapisti, konuşma bozukluğunun ciddiyeti açısından bulgularını sizinle paylaşacaktır. Çoğu zaman bu tanı hafif, orta, şiddetli veya çok şiddetli olarak adlandırılır. Konuşma terapistinin çocuğunuzun sorununun ne kadar iyi olduğu konusunda profesyonel görüşünü sormak isteyebilirsiniz. Bazı çocukların test sonuçları aslında şiddetli olarak tanımlanabilir; ancak DKT, çocuğunuzun özel sorununun nispeten tedavi edilebilir olduğunu söyleyebilir. Terapistiniz, çocuğunuzun konuşma bozukluğunu tedavi etmek için farklı türlerde konuşma terapisi, davranış terapisi veya alternatif yöntemler önerebilir.
Tedavi ve Süre
Değerlendirme sürecini tamamladığınızda ve konuşma probleminizle ilgili sonuçlarınız açıkladığında, terapistiniz ile çocuğunuzun ne kadar süre terapi alması gerektiği konusunda konuşmalısınız. Terapi süresi ve sıklığı hedeflerinize, tedavinin türüne ve konuşma bozukluğunun ciddiyetine bağlıdır.
Bazı terapi programları, dört haftalık bir süre boyunca toplam 30 saat gibi belirli bir süre boyunca standart bir terapi sunarken, çoğu insan için bir konuşma bozukluğunun üstesinden gelmek daha uzun zaman alır. Daha kısa, daha sık oturumlar, dikkat sorunları olan çocuklar, kolay yorulan çocuklar veya anlamada güçlük yaşayan çocuklar için iyi olabilir. Terapistiniz birkaç ay boyunca haftada bir kez daha sonrasında ise haftada iki veya üç kez veya bir yıl boyunca haftada bir kez konuşma terapisi önerebilir. Kekemelik gibi ciddi bir konuşma bozukluğu, haftada iki kez terapiye katılmakla 6-18 ay arasında bir süre alabilir. Özel olarak çocuğunuz için işe yarayan en iyi tedavi ve süre planını bulmak için dil ve konuşma terapistinizle birlikte çalışın.
Başarı Hedefleri ve Beklentileri
Dil ve konuşma terapisti ile hedeflerinizi belirlemek için çalışırken, başarı kriterlerinizi de belirleyeceksiniz. Çocuğunuzun etkili bir iletişimci olması ve konuşma ve dil becerilerini geliştirmesi önemli hedefler arasında yer almalıdır. Çocuğunuz konuşma terapisine daha büyük bir yaşta başlıyorsa, uzun süreli konuşma davranışlarının değiştirilmesi gerektiğinden dolayı daha yoğun bir konuşma terapisi alması gerekebilir. Çocuğunuzun kekemeliği ciddi ise, kekemeliğin oldukça azalması gerçekçi bir beklenti olmayabilir, ancak sıklığı azaltmak iyi bir amaç olabilir. Terapinin bir kısmı, uygun göz teması veya çocuğunuzun özel konuşma bozukluğuyla ilişkili gerginliğini azaltmak gibi diğer iletişim biçimlerini kullanmakla geçebilir.
DKT’nizin sonuçlarını ve önerilerini dinlemek yeterli değildir. Zor sorular sorduğunuzdan ve spesifik olduğunuzdan emin olun. Ne kadar çok bilirseniz, çocuğunuz adına daha bilinçli kararlar alabilirsiniz.
Kaynakça: https://www.speechbuddy.com/blog/speech-therapist/speech-therapy-for-kids-topics/