Çocuklara Kendini Savunma Becerisini Öğretmek

Çocuklara Kendini Savunma Becerisini Öğretmek

Çocuklara Kendini Savunma Becerisini Öğretmek
 

Çocukların duygularını ifade edebilmeleri ve ihtiyaçlarını etkili bir şekilde karşılayabilmeleri için kendini savunma becerilerini öğrenmeleri gereklidir. Bazı durumlarda, çocuklar saldırgan olarak görülme ve diğer kişiyi rahatsız etme korkusuyla akranlarıyla konuşmaktan kaçınırlar. Sonuç olarak, çocuklar rahat hissetmedikleri (akran baskısı) durumları kabul edebilirler, tercih edilmeyen davranışlarda bulunmayı sürdürürler (tercih etmemeleri durumunda öğle yemeklerini alırlar) ve yaş büyükse ruh hali düzensizliği riski altında kalabilirler.
 

Kendini savunmayı geliştirmek, kendine güveni arttırmak ve ihtiyaçların etkili bir şekilde karşılanması için çocuğunuzla birlikte bu stratejileri uygulayın:

Çocuğunuza saldırgan ve iddialı iletişim arasındaki farkı öğretin.
 

Agresif iletişim hem olumsuz hem de düşmanca sözlü / sözsüz ipuçlarını kapsar. Çoğu zaman, kişi saldırıya geçtiğinde ve yüksek / ortalama bir ses tonu kullandığında iletilen mesaj kaybolabilir.

İddialı iletişim ise olumludur ve sosyal olma yanlısı, doğrudan ve tehdit edici değildir. Teslim edilen mesaj suçlayıcı değildir ve ses tonu sağlam ve sakindir. İddialı iletişim, düşünce ve ihtiyaçların ifade edilmesi için bir tartışma ortamı sağlar ve her iki tarafın da uygun bir eylem süreci üzerinde işbirliği yapmasına izin verir.

Ceza tehdidi veya ev içinde artan iletişimi kolaylaştırmak ve sonuç olmadan bilgi paylaşımını teşvik etmek için özel zamanlar ayırın.
 

Çocuklar akıldan korkma nedeniyle düşüncelerini dışa vuramayabilirler. Çocuğun düşüncelerini, duygularını ve ihtiyaçlarını işleyebilmesi için gün içinde 10-15 dakika izin vermek, sadece kendini savunması için bir fırsat sunmaz, aynı zamanda kendisini iddia etmeyi ve iletişim becerilerine güven duymanın uygun olduğunu öğrenir.

Kaynakça: https://www.nspt4kids.com/parenting/teach-child-self-advocate/