Çocuklarda Dil Gelişimi
Dil ve iletişim becerileri, bir çocuğun gelişimi için çok önemlidir. İyi iletişim, onların daha fazla sosyalleşmelerini, toplumsal katılımlarını arttırmayı ve aynı zamanda çevrelerinde olan bitenleri anlamalarını sağlar. Haberleşme dil ve konuşmayı içerir. Konuşma, sözlü iletişim aracıdır. Dil, düşünceleri ve duyguları ifade etmek için kelimeleri bir araya getirmek için paylaşılan kuralları kullanır. Ebeveynler bir çocuğun ilk öğretmeni olduğu için, çocuklarda dil gelişimi bilgisi; ebeveynlerin, çevrelerini anlamaları ve iletişim kurmaları için onları teşvik etmek ve yönlendirmek için çocuklarıyla etkileşim yeteneğini geliştirir.
Dilin dört ana bileşeni vardır: (Çocuklarda Dil Gelişimi)
Fonoloji: konuşma seslerinin yapısı ve sırası ile ilgili kuralları içerir.
Anlambilim: kelime dağarcığından ve kavramların kelimelerle nasıl ifade edildiğinden oluşur.
Sözdizimi: kelimelerin cümle halinde düzenlendiği kurallardır.
Morfoloji: dilbilgisi belirteçlerinin kullanılmasıdır (gergin, aktif veya pasif ses, vb.).
Edimbilim: uygun ve etkili iletişim için kullanılan kuralları içerir. Pragmatik üç beceri içerir: selamlama, talep etme vb. için dil kullanmak, kiminle konuştuğuna bağlı olarak farklı konuşmak için dili değiştirmek, sıra alma ve konu üzerinde kalma gibi kuralları takip etmek
Doğumdan itibaren çocuklar konuşma ve dil geliştirmeye programlanır. İlk beş yıl en kritik dönemdir ancak dil gelişimi erken çocukluktan ergenliğe kadar devam eder. İlk beş yıl boyunca, beyin yeni sinir hücreleri geliştirdiği için dil gelişiminin uyarılması ve bu hücreler arasında ifade edici ve alıcı dil işlevine hizmet etmek için çoklu bağlantılar geliştirmesi önemlidir. Bu süre zarfında uyarılmaması, çocuğun daha yavaş ilerlemesine veya zayıf iletişim becerilerine sahip olmasına neden olabilir. Çocuğunuzla konuşmak, şarkı söylemek ve okumak için bolca zaman harcamak, çocuğunuzun dil gelişimine yardımcı olabilecek bazı basit önerilerden bazılarıdır.
Dil gelişiminin erken aşamalarında beyin, konuşma seslerine katılmaya ve onları taklit etmeye programlanır. Erken yaşlarda bebekler kendi başlarına ses çıkarmayı severler. Daha sonra çevrelerinden maruz kaldıkları sesleri ve kelimeleri tekrarlamaya çalışırlar.
Çocuklar genellikle ilk kelimelerini 9 ila 18 aylıkken söyler. En yaygın ilk kelimeler “anne” veya “dada” dır. İlginç olan, çocuklara hangi dili öğretilirse öğretilsin, ilk sözcükler genellikle anne ya da babaya atıfta bulunur.
Yaklaşık 18 aylıkken, bir çocuk genellikle 50 ila 150 kelimelik bir kelime hazinesine sahip olur. Bu yaştaki çocuklar, “Anne top” veya “Anne top at” gibi bazen “telgraf konuşması” olarak adlandırılan konuşma şekliyle bir cümle oluşturmak için birkaç kelimeyi bir araya getirmeye başlarlar. İki yaşına geldiklerinde, tipik olarak 300’den fazla kelime kullanabilir ve yaklaşık 1000 kelimeyi anlayabilirler.
Üç yaş civarında çocuklar dili her türlü şey için kullanmaya başlar. İstediklerini sadece sorarak elde etmeye çalışmakla kalmıyorlar, aynı zamanda geçmiş deneyimler hakkında konuşuyorlar ve hatta bunu taklit etmek için kullanmaya başlıyorlar. Anaokulunda (4;6), bir şeye sahip olmayı ifade etmek, düşünceleri birbirine bağlamak ve ölçmek için dilin kurallarını anlamaya ve kullanmaya başlıyorlar. Dilleri yetişkinlerinkine daha çok benziyor.
İlkokulda çocuklar sözlü dil kullanımlarını genişletmeye devam ediyor ve ayrıca yazmayı ve okumayı da öğreniyorlar. Çocuklar ortaokul ve lisede ilerledikçe, kelime dağarcığını genişletmeye, gramer becerilerini geliştirmeye ve daha karmaşık bir şekilde yazmaya ve okuduğunu anlama becerilerini geliştirmeye devam ediyorlar.
Ebeveynlerin Dil Gelişimini Teşvik Etmek İçin Yapabilecekleri: (Çocuklarda Dil Gelişimi)
- İlk yıllar Bebeğinizin seslendirmelerine sözlü olarak yanıt verin.
- Bebeğinizle konuşun.
- Yaklaşık altı aylıkken, ortak dikkat ve jestleri kullanın. Gördükleri şeyleri işaret edin ve adlandırın. Bir şeyleri tarif ederken abartılı seslemeler yapın. Duygu kelimeleri kullanın.
- Sizden yapmamanızı isteyene kadar çocuğunuza bebeklikten şarkı söyleyin.
- Daha büyük çocukların şarkı uydurmasını sağlayın.
- Yatma zamanı, temizlik zamanı gibi şeyleri anlatmak için şarkıları kullanın.
- Anlamsız olan veya olumlu özelikleriyle ilgili onaylar veren şarkılar uydurun.
Daha Büyük Bebekler ve Okul Öncesi Çocuklar: (Çocuklarda Dil Gelişimi)
- Çocuğunuzla son olaylar ve yaptıklarıyla ilgili konuşmalar başlatın.
- Çocuğunuzla birlikte her birinin katkıda bulunduğu hikayeler uydurun. Bu sadece dili uyarmakla kalmaz, aynı zamanda düşünmeyi, yaratmayı ve mizah duygusunu da harekete geçirir.
- İletişim kurmak için kullandığınız gramer ve kelime dağarcığının karmaşıklığını yavaş yavaş artırın.
- Çocuklara olayların yanı sıra gördükleri ve nasıl hissettikleri hakkında geniş bilgi sağlayın.
- Katılımlarını sağlamak için etkileşimli olarak okuyun. Sorular sorun, dramatik çekimler kullanın, sonra ne olacağını tahmin etmelerine izin verin, resimlere işaret edin ve onları tanımlayın ve çocuğunuzdan da aynısını yapmasını isteyin.
Okul Çağı ve Ötesi: (Çocuklarda Dil Gelişimi)
- Sohbetleri devam ettirin.
- Aile toplantıları yapın.
- Akşam yemeği masada hep birlikte yiyin ve konuşmayı teşvik edin.
- Akşam yemeğine çıktığınızda elektronikleri kapalı tutun.
- Birlikte bir film veya TV şovu izledikten sonra, neler olduğu hakkında konuşun.
- Okumayı teşvik edin. Bir kitabı bitirdiklerinde, düşüncelerini ve duygularını sorun.
Sorunları Tanıma
Zaman çizelgelerine göz atın ve gecikmelerinin olup olmadığına bakın. Her dönüm noktasının başarılması için oldukça uzun bir zaman aralığı olduğunu unutmayın. Bir gecikme olduğunu düşünüyorsanız, bir uzman ile görüşün.
- Zayıf göz teması ve dikkat ve odaklanma eksikliğine dikkat edin.
- Kelimeleri nasıl telaffuz ettiklerini dinleyin. Anlaması zor mu?
- Basit talimatları anlayabilirler mi?
- Temel sosyal becerilerde sorun mu yaşıyorlar?
- Çocuğunuz onlara kitap okumanızı istemiyor mu?
- Söylediklerinizi tekrarlıyorlar mı veya aynı şeyi defalarca söylüyorlar mı?
- Başkalarının duygularına karşı empatiden yoksunlar mı?
- Konuşmalardan kaçıyorlar mı?
- Sadece bir konu hakkında konuşmak veya okumakla mı ilgileniyorlar?
- Okul öncesi çağındaki çocuğunuz hayali oyunlarla ilgilenmiyor mu? Mizah anlayışlarından yoksunlar mı?
Kaynakçaya buradan ulaşabilirsiniz.