Çocuklarda Dil Gelişimini Etkileyen Faktörler

Çocuklarda Dil Gelişimini Etkileyen Faktörler

İçine kapanık olması dil gelişimini yavaşlatır. Mizaç farklılıkları. Utangaç çocuklar dil gelişimini önemli ölçüde yavaşlatır.

Utangaçlık kelime dağarcığını ve diğer dil becerilerinin gelişimini sınırlar. Çekingen çocukların suskun doğası, sosyal etkileşimlere ve kazanılan becerilerin uygulamaya katılımlarını da sınırlar.

Sosyo-ekonomik durum

Sosyo-duygusal sorunlar ve düşük yaşam kalitesi, alıcı ve ifade edici dil gecikmelerine ve bozukluklarına yol açabilir.

Ebeveyn-çocuk arasında paylaşılan okuma etkinlikleri

Konuşma dili: Paylaşılan okumanın etkileri, alıcı ve ifade edici dil gelişimi ile ilişkili olarak incelenmiştir. Erken kitap okuma, küçük çocukların konuşma dil becerilerini geliştirir.

Seslendirme ve kelime bilgisi gelişimi: 14 aylıktan itibaren okuma deneyimlerini paylaşılan çocuklarda dil becerilerinin daha ileri olduğu bulunmuştur. Bu çocukların sonraki 4 ay içinde sonraki dillerinin yüzde 14’ünü geliştirdikleri bildiriliyor.

Yazılı dil: Erken çocukluk gelişimi sırasında yazılı dil, okul öncesi yılların ortak okuma alışkanlıklarından etkilenmez. Kelime dağarcığının yanı sıra, yazılı dil iletişim becerileri çeşitli yönlerinin gelişimine bağlıdır. Aynı zamanda çocuğun ince motor becerilerine ve bilişsel gelişimine de bağlıdır. Bununla birlikte, erken sözel dil yeterliliğinin, çocuğun edebi becerilerinin ve okuma becerilerinin gelişimi ile güçlü bir şekilde bağlantılı olduğu bilinmektedir.

Erken dil bozukluğu olan çocuklar

Erken dil bozukluğu olan çocuklar genellikle iletişimde zorluk çekmeye devam eder. Bu onların sosyal imajını tehlikeye atabiliyor. Bir dili öğrenmede ısrarcı güçlük çeken çocuklar, karmaşık dili dinleme, hatırlama ve anlamada güçlük için araştırılmalıdır.

Nörolojik bozukluklar

Basit veya karmaşık kısmi nöbetleri olan çocuklar muhtemelen dil bozukluklarından muzdariptirler. Erken gelişim evresinde bozuk konuşma, serebral palside olduğu gibi, genellikle dil gelişiminde gecikme olarak algılanır.

Genç Anneler

Genç annelerin çocukları, ifade edici dil gelişimi ve dili anlama konusunda yetersiz kalmaktadır. Bu, anne-çocuk etkileşiminin, çocukların dil yeterliliğinin gelişmesindeki önemini vurgulamaktadır ki bu, genç annelerin ebeveynlik modelinde gözle görülür biçimde tehlikeye atılmıştır. Genç anneler genellikle çocuklarıyla etkili sözlü iletişim kurmakta zorlandıkları düşünülmektedir.

Çocuğun bakım sağlayıcılarıyla sözlü etkileşimi

Zengin sözlü etkileşim sağlayan ebeveynler ve bebek bakıcıları, çocuğun dilini ve psiko-sosyal gelişimini teşvik eder. Araştırmalar, bakıcıların konuşmasındaki modellerin dil ve konuşma gelişimine yönelik türe özgü bir rehberlik sağladığını göstermektedir.

Ev Konuşma ortamı

Ev ortamı, yaşamın ikinci ve üçüncü yıllarında alıcı ve ifade edici kelime dağarcığı gelişimini destekler.

Dil videoları

Bebeklerin ve yeni yürümeye başlayan çocukların dilinin gelişimi için eğitici iddialarda bulunan videoların şüpheli değere sahip olduğu görülüyor. Yapılan araştırmalar, okuyamayan hedef kitle olarak bebekler için ekran baskısı oluşturduğunu ortaya koymuştur!

Kaynakça: https://www.childhealth-explanation.com/language-development-pg3.html