Çocuklarda Gecikmiş Konuşma İçin Bilinmesi Gerekenler

Çocuklarda Gecikmiş Konuşma İçin Bilinmesi Gerekenler

Çocuğunuzun konuşmasında bir gecikme olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz? Ve bu konuda neler yapabilirsiniz? Ebeveynler ve bakıcılardan, çocuklarda konuşma gecikmesini belirleme ve tedavi etme konusunda birçok soru alıyoruz. Öncelikle, bu önemli konuyu araştırmaya zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz. Konuşma ve dil gelişimi hakkında ne kadar çok şey anlarsanız, herhangi bir konuşma gecikmesini o kadar erken tanıyabilir ve tekrar çalışmaya başlayabilirsiniz.

İlk olarak, bir çocuğun konuşma ve dil gelişiminin sürekli olarak geliştiğini anlamak önemlidir. Profesyonel dil ve konuşma terapistleri, çocuğun gelişimsel olarak uygun bir düzeyde olup olmadığını değerlendirmek için yaşa dayalı gelişimsel ölçütleri kullanırlar. Çocuğunuzun yaşına ve aşamasına ilişkin olarak bu ölçütleri öğrenmek için birkaç dakikanızı ayırın. Çocuğunuzun konuşmasında bir gecikme olabileceğini düşünüyorsanız – ya da sadece evde iletişim becerilerini geliştirmek için çalışmak istiyorsanız bile – işte en önemli ipuçlarımız:

Çocuğunuza kitap okuyun ve onunla beraber okuyun!

Çocuklar çok meraklıdırlar ve kitaplardaki fikirleri keşfetmeye bayılırlar. 18 aylıkken, çocuğunuzun okumak istediği kitapları seçmesine izin vermeye başlayabilirsiniz. Aynı kitabı tekrar tekrar okumak isterse de endişelenmeyin. Bu sizin için sıkıcı ve tekrarlayıcı olsa da, çocuğunuz aynı kavramları güçlendirmiş olur. Sıkça okuyun! Çocuğunuz, yeni kelimeler duyacak ve hikayelerin nasıl gerçekleştiğini dinlemeyi çok sevecektir.

Sadece okumak yeterli değildir.

Okumanın yanı sıra, çocuğunuzu da hikayeye aktif bir katılımcı yapmak önemlidir. Çocuğunuzun en sevdiği kitabı alıp oturun; resimlerin üzerine gelin ve çocuğunuza hikayede neler gördüğünü sorun. Ne yanıtladıkları veya onları anlayabilmeniz veya anlayamamanız önemli değildir. Sorgulamasını, merak etmesini ve sizinle iletişim kurmaya çalışmasını isteyin. Çocuğunuzun yorumunu düzeltmeye veya hassaslaştırmaya çalışmayın. Amacınız, sadece onları konuşturmak olsun.

Şarkı söyleyin.

Çocuklar akıcı bir şekilde konuşamıyor olsalar bile, kendilerini müzik ve şarkı söyleyerek ifade edebilirler. “Küçük Pırıltılı Yıldız” ya da “Yağ Yağ Yağmur” şarkılarını söyleyin. Bakalım sizinle birlikte söyleyecek mi? Ve sonra kutlayıp onu övün! Herhangi bir ifade bile, büyük ilerleme sağlayacaktır.

Gecikmiş Konuşmadan Şüpheleniyorsanız:

İki yaşında, gelişimsel ölçütleri çok iyi karşılamayan çocuklarda gecikmiş konuşma görülebilir. Bu durumda, bölgenizde bulunan dil ve konuşma terapistlerinden profesyonel yardım almanız gerekebilir. Bazı durumlarda konuşma gelişimini engelleyebilecek tıbbi durumları taramak ve çocuğunuzun konuşma gecikmesini tedavi etmek profesyonel yardımla mümkün olabilir.

Kaynakça:https://www.speechbuddy.com/blog/speech-disorders/speech-delay-speech-disorders-2/speech-delay-in-children/