Çocuklarda Görülen Konuşma Bozuklukları: Dizartri Hakkında Neler Yapılmalı?
Bir ebeveyn olarak çocuğunuzu güvende tutmak için ne gerekiyorsa yapın. Üç tekerlekli bisikletini bir kaskla sürdüğünden, onu arabanın koltuğuna güvenli bir şekilde oturttuğunuzdan ve arabanın güvenli olduğundan emin olun. Ancak, her güvenlik önlemini aldığınızda bile kazaların gerçekleşmesi için bir yol vardır. Çocuğunuz kafa travması geçirdiyse dizartri gibi olası konuşma bozukluklarından birine sahip olabilir.
Çocuklarda Görülen Konuşma Bozuklukları
Dizartri, motor konuşma bozukluğudur ve yani çocuk konuşma üretimi için oral motor kaslarını kullanmada sorun yaşar. Spesifik olarak, ağız ve yüz kasları zayıflayabilir veya uygunsuz şekilde hareket edebilir. Solunum sistemi de etkilenebilir. Dizartrinin semptomları ve şiddeti, sinir sisteminin aldığı hasara bağlı olarak değişebilir.
Dizartri’nin Nedenleri
Çocuklarda görülen diğer birçok konuşma bozukluğu gibi dizartriye de birçok farklı şey neden olabilir. Travmatik beyin hasarı (TBH) olası bir nedendir. Beyin tümörleri, serebral palsi ve kas distrofisi de dizartriye neden olabilir. Dizartrinin diğer nedenleri arasında Guillain-Barre Sendromu, Lyme hastalığı, Myastenia Gravis ve Huntington hastalığı vardır.
Dizartri, Çocuğunuz İçin Ne İfade Ediyor?
Çocuğunuza dizartri teşhisi konulduysa muhtemelen konuşmasının tonunu kontrol etmede sorunlar yaşıyordur. Ayrıca yavaş konuşma veya nefesle kontrolü ile ilgili problemleri olduğunu fark edebilirsiniz. Dizartri olan çocuklar seslerinin perdesini kontrol etmede problemler yaşayabilir; monoton, aşırı yüksek veya düşük perdede konuşabilirler. Ses kaliteleri genellikle bozuktur. Ayrıca, çocuğunuzun özellikle çok heceli sözcüklerde sorun yaşadığını fark edebilirsiniz. Dil ve konuşma sorunlarına ek olarak dizartrili çocuklar sıklıkla tükürük kontrolü, çiğneme ve yutma ile ilgili sıkıntı yaşarlar.
Dizartride Dil ve Konuşma Terapisi
Çocuklarda konuşma bozukluklarının terapisi için, bireysel ihtiyaçlara uygun özel bir terapi planı gerekir. Çocuğunuzun dil ve konuşma terapisti semptomları değerlendirecek ve bir tedavi planı geliştirecektir. Çocuğunuzun dizartriye yönelik konuşma terapisinin hedefleri arasında oral motor kasları güçlendirmek, kas hareketlerini iyileştirmek, nefes desteğini ve kontrolünü iyileştirmek vardır. Dil ve konuşma terapisti, çocuğunuz bunların yanında konuşma üretiminin düzelmesi için de yardımcı olacaktır.
Evde Yapılabilecek Terapi Etkinlikleri
Evde yapılabilecek yardımcı etkinlikleri belirlemek için çocuğunuzun konuşma terapisti ile birlikte çalışabilirsiniz. Örneğin, Michael belirli sesleri üretmekte zorlanıyorsa, arkadaşlarıyla günde birkaç saat vakit geçirmesi faydalı olabilir. Evinizdeki gürültüyü ve dikkat dağıtıcı şeyleri minimumda tutun. Çocuğunuza konuşması ve kendini izlemesi için zaman verin. Konuşmasının hangi kısımlarını anlayabildiğinizi ve hangi kısımlarını net olarak duyamadığınızı bilmesini sağlayın. Çocuğunuz, konuşmasını desteklemek için sözsüz iletişimden de yararlanabilir. İletişimdeki olumsuzluğu azaltmak için jestler, işaret dili, resim kartları veya elektronik okuyucu cihazları kullanabilir.
Kaynakça: https://www.speechbuddy.com/blog/speech-disorders/speech-disorders-in-children-dysarthria/