Çocuklarda İletişim Bozukluğunun Erken Belirtileri

Çocuklarda İletişim Bozukluğunun Erken Belirtileri

Sosyal iletişim bozukluğu, çocuğunuzun sosyal ortamlarda sözlü ve sözsüz dil becerilerini kullanmakta zorlandığı zaman meydana gelir. Bu, öncelikle sosyal etkileşimler sırasında işleyen sosyal bilişlerde görülür. Bu bozukluk, çocuğunuzun erken gelişim döneminde (0-3 yaş) tipik olarak kendini gösterse de; iletişim talepleri çocuğunuzun kapasitesinin üzerine çıkana kadar tam olarak fark edemeyebilirsiniz. Bu yüzden, burada ne arayacağınızı bilmek önemlidir.

 

Bir ebeveyn olarak, çocuğunuzun belirli beceri setlerinde diğer çocukların gerisinde kaldığının muhtemelen farkında olabilirsiniz. Çocuğunuzdaki sosyal iletişim bozukluğunu, aşağıdaki belirtilerden herhangi biri ile kendini gösterdiğinde tanıyabilirsiniz:

 

  • İçinde bulundukları sosyal ortam için veya dinleyicinin ihtiyaçlarını karşılamak için uygun bir şekilde iletişim kurmada zorluk çekme (örneğin, sesin açık ve kapalı tonları arasında bocalama, selamlama, bilgileri uygun bir şekilde paylaşma),
  • İletişim akışında zorluk çekme (sıra alma),
  • Açıkça belirtilmeyen herhangi bir şeyi yanlış anlama (deyimler, mizah, metaforlar),
  • Vücut dilini kullanma veya göz teması kurma sorunları,
  • Konuşma sırasında uygunsuz şeyler söyleme,
  • Olayları düzensiz bir şekilde anlatma.

 

Terapistler Ne Yapar?

Bir ebeveyn olarak sosyal iletişim bozukluğunun erken belirtilerini tanıyabilseniz bile, bunun bir profesyonel tarafından doğru şekilde teşhis edilmesi önemlidir. Bunun için DSM-5 değerlendirme formu kullanılacaktır. Bu formda bulunan kriterle çocuğunuzun sahip olduğu sosyal iletişim bozukluğu kesin bir şekilde tanılanabilmektedir. Ayrıca bir ebeveyn olarak farkına varmanız gereken başka şeyler de vardır. Bunlar:

 

  • Çocuğunuzun iletişim eksikliği; etkili iletişimi sağlama, sosyal etkileşimlere katılma, arkadaşlıkları ve ilişkileri sürdürme, okulda ve günlük yaşam zorluklarında başarılı olmada işlevsel kısıtlamalara neden olacaktır. Bu, çocuğunuzun yaşamının sadece bir alanında da olabilir, aynı anda birden fazla alanda kısıtlanma da görülebilir.
  • İletişim eksikliği için; otizm, zihinsel gerilik, gelişimsel gecikmeler veya başka bir tür zihinsel bozukluk gibi diğer tıbbi ve nörolojik koşulların da tanılama sürecinde dışlanması önemlidir.

 

 

Kaynakça: https://www.speechandot.com/early-signs-of-communication-disorder-in-children/