Çocuklarda İletişim Bozukluğunun Erken Belirtileri

Çocuklarda İletişim Bozukluğunun Erken Belirtileri

Çocuklarda İletişim Bozukluğunun Erken Belirtileri

Sosyal iletişim bozukluğu, çocuğunuzun sosyal ortamlarda sözel ve sözsüz dil becerilerini kullanmakta zorluk çekmesi durumunda ortaya çıkar. Bu öncelikle sosyal etkileşimler sırasında sosyal biliş ile olur. Genellikle çocuğunuzun erken gelişim döneminde (yaşamlarının ilk üç yılında) başlarken, iletişim talepleri sınırlı kapasitelerini aşana kadar bunu tam olarak fark edemeyebilirsiniz, bu da çocuğunuzun hayatında biraz sonra gerçekleşir. Yine de, burada ne arayacağınızı bilmek önemlidir.

Sosyal İletişim Bozukluğunun Erken Belirtileri

Bir ebeveyn olarak, çocuğunuzun belirli beceri setlerinde diğer çocuklardan ne zamandan itibaren geride kaldığının farkındasınızdır. Burada bir fark yoktur. Aslında, aşağıdakilerden herhangi birini gösterdiğinde, çocuğunuzdaki sosyal iletişim bozukluğunu anlayabilirsiniz.

  • İçinde bulundukları sosyal ortam için uygun bir şekilde iletişim kurma veya dinleyicinin ihtiyaçlarını karşılamada zorluk (örn. Dış mekan ve iç mekan ses tonu arasında mücadele etme, bilgileri uygun bir şekilde algılama ve paylaşma)
  • İletişim akışı ile mücadele etmek (örneğin bir konuşma boyunca sıra alma)
  • Açıkça belirtilmeyen herhangi bir şeyi yanlış anlama (örneğin deyimler, mizah, metaforlar)
  • Beden dilini kullanma veya göz teması kurma sorunları
  • Görüşme sırasında uygunsuz şeyler söylemek
  • Hikayeleri dağınık bir şekilde anlatmak

Terapistler Neye Bakar?

Ebeveyn olarak sosyal iletişim bozukluğunun erken belirtilerini tanıyabilseniz de, bunun bir uzman tarafından düzgün bir şekilde teşhis edilmesi önemlidir. Bunun için DSM-5 kullanılacaktır. Bu, çocuğunuzun sosyal ortamlarda hem sözlü hem de sözsüz iletişimde zorluklar göstereceğini söylemektedir. Ebeveyn olarak farkına varamayacağınız birkaç şey daha vardır. Bunlar:

  • Çocuğunuzun iletişim açıkları, etkili iletişimi, sosyal durumlara katılmayı, arkadaşlık ve ilişkileri sürdürmeyi, okulda ve günlük yaşamda iyi işler yapmayı zorlaştıran işlevsel sınırlamalara neden olacaktır. Bu, çocuğunuzun hayatının yalnızca bir bölgesinde olabilir veya çocuğunuz aynı anda birden fazla alanda bir açıklık gösterebilir.
  • Otizm, zihinsel yetersizlik (ör. zihinsel gelişim bozukluğu), genel gelişimsel gecikme veya başka bir tür zihinsel bozukluk gibi diğer tıbbi ve nörolojik durumları ekarte etmek önemlidir.

Kaynakça: https://www.speechandot.com/early-signs-of-communication-disorder-in-children/