Çocuklarda İşitme Kaybı
Çocuklarda İşitme Kaybı
İşitme kaybı, bir çocuğun konuşma, dil ve sosyal becerilerini geliştirme yeteneğini etkileyebilir. İşitme kaybı olan çocuklar ne kadar erken hizmet almaya başlarlarsa, tam potansiyellerine ulaşma olasılıkları o kadar artar. Bir çocukta işitme kaybı olabileceğini düşünüyorsanız, mümkün olan en kısa sürede çocuğun doktorundan işitme taraması yapılmasını isteyin. Beklemeyin!
İşitme Kaybı Nedir?
Kulağın herhangi bir kısmı normal şekilde çalışmadığında işitme kaybı meydana gelebilir. Buna dış kulak, orta kulak, iç kulak, işitme (akustik) siniri ve işitme sistemi dahildir.
İşitme Kaybının İşaretleri ve Belirtileri
İşitme kaybının belirti ve semptomları her çocuk için farklıdır. Çocuğunuzda işitme kaybı olabileceğini düşünüyorsanız, mümkün olan en kısa sürede çocuğun doktorundan işitme taraması yapmasını isteyin. Beklemeyin!
Bir çocuk daha önce işitme taramasından geçmiş olsa bile, aşağıdaki işaretlere dikkat etmek önemlidir.
Bebeklerde İşitme Kaybının İşaretleri
- Yüksek seslerden irkilmez.
- Altı aylıktan sonra sesin kaynağına dönmez.
- “Baba” veya “anne” gibi tek kelimeleri 1 yaşına kadar söylemez.
- Sizi gördüğünde başını çevirir ancak sadece adını seslendiğinizde çevirmez. Bu durum bazen dikkatini vermediği ya da görmezden geldiği şeklinde algılanabilir ancak kısmi ya da tam işitme kaybının bir sonucu olabilir.
- Bazı sesleri duyuyor ancak diğerlerini duymuyor gibi görünür.
Çocuklarda İşitme Kaybının İşaretleri
- Konuşma gecikmeli.
- Konuşma net değil.
- Yönergeleri takip etmez. Bu durum bazen dikkatini vermemekle veya görmezden gelmekle karıştırılır, ancak kısmi veya tam işitme kaybının bir sonucu olabilir.
- Sık sık “Ha?” der.
- Televizyonun sesini çok açar.
- Bebekler ve çocuklar oyun oynama, öğrenme, iletişim kurma ve hareket etme konusunda kilometre taşlarına ulaşmalıdır. Bu kilometre taşlarından herhangi birinde gecikme, işitme kaybının veya başka bir gelişimsel sorunun işareti olabilir.
Tarama ve Teşhis
İşitme taraması, bir çocuğun işitme kaybı olup olmadığını söyleyebilir. İşitme taraması kolaydır ve acı verici değildir. Aslında, bebekler tarama sırasında genellikle uyurlar. Çok kısa bir zaman alır – genellikle sadece birkaç dakika.
Bebekler
Tüm bebekler en geç 1 aylıkken işitme taramasından geçirilmelidir. Çoğu bebeğin işitme taraması henüz hastanedeyken yapılır. Bir bebek işitme taramasını geçemezse, mümkün olan en kısa sürede, ancak en geç 3 aylıkken tam bir işitme testi yaptırmak çok önemlidir.
Çocuklar
Çocuklar okula başlamadan önce veya çocuğun işitmesiyle ilgili bir endişe olduğunda işitme testi yaptırmalıdır. İşitme taramasını geçemeyen çocukların mümkün olan en kısa sürede tam bir işitme testi yaptırmaları gerekir.
Tedaviler ve Müdahale Hizmetleri
Tek bir tedavi veya müdahale her kişi veya aile için çözüm değildir. İyi tedavi planları, yakın izlemeyi, takipleri ve yol boyunca ihtiyaç duyulan değişiklikleri içerecektir. İşitme kaybı olan çocuklar ve aileleri için birçok farklı iletişim seçeneği vardır. Bu seçeneklerden bazıları şunlardır:
- İşaret dili gibi diğer iletişim yollarını öğrenmek
- İşitme cihazları ve koklear implantlar gibi iletişime yardımcı olacak teknolojiler
- Bazı işitme kaybı türlerini düzeltmek için ilaç ve ameliyat
- Aile destek hizmetleri
Nedenler ve Risk Faktörleri
İşitme kaybı, doğum öncesinden yetişkinliğe kadar hayatın herhangi bir döneminde ortaya çıkabilir.
Aşağıda, bir çocuğun işitme kaybı yaşama olasılığını artırabilecek şeylerden bazıları verilmiştir:
Genetik bir neden: Bebeklerde işitme kaybı vakalarının yaklaşık 2’de 1’i genetik nedenlere bağlıdır. İşitme kaybının genetik bir nedeni olan bazı bebeklerin aile üyelerinde de işitme kaybı olabilir. Genetik işitme kaybı olan bebeklerin yaklaşık 3’te 1’inde bir “sendrom” vardır. Bu, işitme kaybına ek olarak Down sendromu veya Usher sendromu gibi başka koşullara da sahip oldukları anlamına gelir. İşitme kaybının genetiği hakkında daha fazla bilgi edinin.
Bebeklerde işitme kaybı vakalarının 4’te 1’i hamilelik sırasında annenin geçirdiği enfeksiyonlar, doğum sonrası komplikasyonlar ve kafa travmasından kaynaklanmaktadır. Örneğin, çocuk;
- Doğumdan önce, gibi bir enfeksiyona maruz kalmışsa
- Bir hastanenin yenidoğan yoğun bakım ünitesinde (YYBÜ) 5 gün veya daha fazla kalmış veya YYBÜ’deyken komplikasyon geçirmiş
- Kötü sarılığı tedavi etmek için kan nakli gibi özel bir prosedür gerekti
- Başı, yüzü veya kulakları normalden farklı bir şekilde şekillenmiş veya biçimlenmişse
- İşitme kaybıyla ilişkili olabilecek nörolojik bir bozukluk gibi bir durumu varsa
- Beyin ve omurilik çevresinde menenjit adı verilen bir enfeksiyon geçirdi
- Hastanede kalmayı gerektirecek şekilde başından kötü bir şekilde yaralandı
Önleme
Aşağıda ebeveynler için çocuklarında işitme kaybını önlemeye yardımcı olacak ipuçları yer almaktadır:
- Sağlıklı bir hamilelik geçirin.
- Çocuğunuzun tüm düzenli çocukluk aşılarını yaptırdığından emin olun.
- Çocuğunuzu çok yüksek sesli oyuncaklar gibi yüksek gürültü seviyelerinden uzak tutun. Gürültü kaynaklı işitme kaybını önleme hakkında daha fazla bilgi edinmek için Ulusal Sağlık Enstitülerinin web sitesini ziyaret edin.
Yardım Alın!
Çocuğunuzda işitme kaybı olabileceğini düşünüyorsanız, mümkün olan en kısa sürede çocuğunuzun doktorundan işitme taraması yapmasını isteyin. Beklemeyin!
Çocuğunuz işitme taramasını geçemezse, mümkün olan en kısa sürede çocuğun doktorundan tam bir işitme testi isteyin.
Çocuğunuzda işitme kaybı varsa, çocuğun doktoruyla tedavi ve müdahale hizmetleri hakkında konuşun.
İşitme kaybı bir çocuğun konuşma, dil ve sosyal becerilerini geliştirme yeteneğini etkileyebilir. İşitme kaybı olan çocuklar ne kadar erken hizmet almaya başlarlarsa, tam potansiyellerine ulaşma olasılıkları o kadar artar. Eğer bir ebeveynseniz ve çocuğunuzda işitme kaybı olduğundan şüpheleniyorsanız, içgüdülerinize güvenin ve çocuğunuzun doktoruyla konuşun.
Makalenin orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.
Diğer makalelerimize göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.