Çocuklarda Karanlık Korkusu

Çocuklarda Karanlık Korkusu

Birçok çocuk karanlıktan korkar. Bir bebek veya okul öncesi dönemde olan çocuk, anlamadıkları veya kontrol edemedikleri yabancı şeylerden korkma eğilimindedirler. Aktif hayalleri ve gerçek ile gerçek olmayanı her zaman ayırt edememeleri, canavarların yatağın altında ya da ışık söndükten sonra gardıropta olduklarına inanabilecekleri anlamına gelir.

Eğer ele alınmazsa, bir çocuğun karanlık korkusu ilerleyebilir ve yatma rutini ve uyku alışkanlıklarını bozmaya devam edebilir. Ebeveynlerin, çocuklarının karanlık korkusu ile başa çıkmalarına yardımcı olabilecek birçok yol vardır.

Karanlıktan Korkan Bir Çocuğa Yardım Etmek

Diğer korkularda olduğu gibi, çocuğun karanlık korkusunu da empatik bir şekilde ve anlayışla karşılamak önemlidir. Çocuğunuzun duygularıyla alay etmeyin veya duygularını reddetmeyin. Çocuğunuzun irrasyonel korkularını yenmesi için yardım etmenin ilk adımı, duygularını gerçek olarak kabul etmek ve bu duygulara duyarlı bir şekilde karşılık vermektir.

Öneriler şunları içerir:

  • Çocuğunuzdan size korkularını ve tam olarak neyden korktuğunu anlatmasını isteyin.
  • Çocuğunuzun güvende olduğunu anladığından emin olun; canavar diye bir şeyin olmadığını ona açıklayın.
  • Çocuğunuza, canavarların orada olabileceğine inandığınızı gösterebileceği için, dolaba veya yatağın altına bakıp rahatlatmaya çalışmayın.
  • Çocuğunuz davetsiz misafirlerin olasılığı nedeniyle karanlıktan korkuyorsa, evin etrafındaki kilitler gibi güvenlik önlemlerini göstermek yardımcı olabilir. Ancak, acil durum çıkışlarını, kaçışları engelleyebileceğinde kilitlememeniz gerektiğini unutmayın.
  • Çocuğunuza, kendisini daha güvende hissettirecek şeyler konusunda önerilerde bulunun. Kendiniz öneriler sunun, çocuğunuza da önerilerini sorun. Belki de yatağa özel bir oyuncak ya da yorgan almak kendisini daha iyi hissetmesini sağlayabilir
  • Çocuğunuzun karanlıktan korkusunun, altta yatan başka endişelerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenin. Örneğin, bazı çocuklar ebeveynlerinin ayrılmasından ya da ölmesinden korkabilir ve bu endişe karanlıkta yalnız kaldıklarında daha da artabilir. Bu tür konular hakkında çocuğunuzla dürüstçe konuşun.

Karanlık Korkusu İçin Genel Öneriler

Çocuğunuzun karanlık korkusuyla baş etmenin bir kaç pratik yolu şunlardır:

  • Çocuğunuzun rahatlatıcı ve zevkli bulduğu yatma vakti rutinini oluşturun. Tahmin edilebilir yatma zamanı rutinleri kaygıyı azaltmaya yardımcı olur.
  • Çocuğunuzun odasına bir gece lambası koyun ya da koridordan veya yakındaki bir kaynaktan ışığın odasına girmesini sağlayın.
  • Çocuğun korkusu, bir durum üzerinde kontrol sahibi olduğunu hissettiğinde daha az olma eğilimindedir. Örneğin, gece lambasını başucuna koyun, böylece ışığı kendisi açıp kapatabilir. Düşük voltajlı bir ampül kullanın.
  • Televizyon izleme alışkanlıklarının ve okuma materyallerinin yaşlarına uygun olduğundan emin olun.  Korkutucu filmler veya kitaplar bir çocuğu kolayca korkutabilir.
  • Geceleri çocukların odalarının etrafına bakın ve her şeyi kendi açılarından görmeye çalışın. Yarım ışıkta gölgelenebilecek veya ürpertici görünebilecek bir resim veya oyuncak var mı dikkat edin.
  • Düzenli egzersiz, stres seviyesini azaltmaya yardımcı olur. Çocuğunuzun gün boyunca bol miktarda fiziksel aktivite içinde olduğundan emin olun.
  • Çocuğunuzun daha fazla endişelenmesi durumunda, onların önlerinde ya da diğer kişilerin yanında siz çok fazla şey endişelendiğinizi belli etmeyin.
  • Korkularıyla dalga geçmeyin ve onları küçümsemeyin.
  • Hem ebeveyn hem de çocuk için çocukluk korkularını yönetme konusunda birçok kitap vardır. Çocuğunuzla beraber korkular üzerine yazılmış çocuk kitaplarından okumalar yapın.
  • Olumlu davranışını güçlendirin. Çocuğunuzun korkularını yenme konusunda küçük adımlar atmasını sağlayın ve her başarıda ona iltifat edin. Motive olma konusunda, küçük yaştaki çocuklar duvar tablosuna yapışan yapıştırmalar veya pullar gibi basit ödül sistemlerine iyi yanıt vermektedirler.

Çocuklarda Korku Ve Endişe İçin Profesyonel Yardım

Bazen bir çocuğun korkusu günlük yaşantısına ve oynadığı oyunlara yansıyabilir. Çocuğunuzun özellikle yoğun korku veya fobi yaşadığını düşünüyorsanız, profesyonel yardım almayı deneyebilirsiniz. Uzmanlar, çocuklara kendi kaygılarını nasıl yönetecekleri öğretirken, ebeveynler için de yardım stratejileri önerebilirler.

 

Kaynakça: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/ConditionsAndTreatments/fear-and-anxiety-children

 

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42 
                                                                                                        +90 (533) 165 60 94