Çocuklarda Konuşma Bozuklukları: Dizartri Hakkında Ne Yapmalı?

Çocuklarda Konuşma Bozuklukları: Dizartri Hakkında Ne Yapmalı?

Bir ebeveyn olarak çocuğunuzu güvende tutmak için aklınıza gelen her şeyi yaparsınız. Ancak, her güvenlik önlemini aldığınızda bile kazaların bir yolu vardır. Ve eğer çocuğunuz bir kafa travması geçirirse, çocuklarda dizartri gibi birçok olası konuşma bozukluğundan birini de geliştirebilir.

Çocuklarda Motor Konuşma Bozuklukları

Dizartri, bozulmuş konuşmanın bir modelidir. Bu bir motor konuşma bozukluğudur. Yani çocuğun konuşma üretmek için oral motor kaslarını kullanmada sorun yaşadığı anlamına gelir. Özellikle, ağız ve yüz kasları zayıflayabilir veya yanlış hareket edebilir. Solunum sistemi de etkilenebilir. Kesin semptomlar ve ciddiyet, sinir sistemindeki hasara bağlı olarak değişecektir.

Dizartrinin Nedenleri

Çocuklarda görülen diğer birçok konuşma bozukluğu gibi, dizartri birçok farklı şeyden kaynaklanabilir. Travmatik beyin hasarı (TBI) olası nedenlerden biridir. Beyin tümörleri, serebral palsi ve kas distrofisi de buna neden olabilir. Diğer dizartri nedenleri arasında Guillain-Barre sendromu, Lyme hastalığı, myastenia gravis ve Huntington hastalığı yer alabilir.

Dizartri Çocuğunuz İçin Ne İfade Ediyor?

Çocuğunuza dizartri teşhisi konulursa, konuşmasının sesini kontrol etmekte zorlanabilir. Ayrıca geveleyerek konuşma, yavaş konuşma veya yorucu konuşma da fark edebilirsiniz (nefes kontrolünde sorun yaşadığı anlamına gelir). Dizartri hastası çocuklar da seslerinin perdesini kontrol etmekte zorlanabilirler; tek tonlu veya aşırı yüksek veya düşük perdeli konuşabilirler. Ses kalitesi genellikle bozulur. Çocuklar nazal veya kısık sesler sergileyebilir.

Ayrıca, çocuğunuzun özellikle çok heceli kelimelerle ilgili olarak ifade etme konusunda sorun yaşadığını fark edebilirsiniz. Konuşma ve dil sorunlarına ek olarak, dizartrili çocuklar sıklıkla tükürük kontrolü, çiğneme ve yutma sorunları yaşarlar.

Dizartri için Konuşma Terapisi

Çocuklarda konuşma bozuklukları, kişisel ihtiyaçlarına uygun özelleştirilmiş bir terapi planı gerektirir. Çocuğunuzun dil ve konuşma terapisti semptomlarını değerlendirecek ve bir terapi planı geliştirecektir. Çocuğunuzun dizartri için konuşma terapisinin hedefleri, oral motor kaslarını güçlendirmeyi, kas hareketini iyileştirmeyi, nefes desteğini iyileştirmeyi ve konuşma hızını düzeltmeyi içerebilir. Konuşma terapisti aynı zamanda çocuğunuzun bununla mücadele ederse doğru ifade etme pratiği yapmasına yardımcı olacaktır. Bir araştırmaya göre, ataksik dizartrili çocuklar özellikle ünsüzleri seslendirmeye odaklanmaktan fayda sağlayabilir.

Amerika’da en iyi Dil Konuşma Terapisti seçilen Beckman tarafından geliştirilen protokol çocuğun gösterdiği tepkinin; hareket açısına, çeşitliliğine, kuvvetine ve baskısına uyumlu olması için bilişsel olarak harekete geçmeyen mekanik kas tepkileri kullanmaktadır.

Evde Konuşma Terapisi Teknikleri

Evde yapılacak yararlı aktiviteleri belirlemek için çocuğunuzun dil ve konuşma terapisti ile birlikte çalışın. Örneğin, küçük Michael belirli sesleri telaffuz etmekte zorlanırsa, günde birkaç dakika Konuşma Arkadaşlarıyla çalışmaktan yararlanabilir. Açık iletişimi teşvik eden kontrollü bir ortamın sürdürülmesi de ona yardımcı olabilir. Evinizdeki arka plan gürültüsünü ve dikkat dağıtıcı unsurları minimumda tutun. Çocuğunuza konuşması ve konuşması için bol bol zaman verin. Konuşmasının hangi kısımlarını anlayabildiğinizi ve hangi kısımlarını net olarak duyamadığınızı ona bildirin. Çocuğunuz, konuşmasını desteklemek için sözlü olmayan iletişimden de yararlanabilir. İletişimdeki hayal kırıklığını azaltmak için jestler, işaret dili, resimli kartlar veya elektronik okuyucu cihazlar kullanılabilir.

Kaynakça: https://www.speechbuddy.com/blog/speech-disorders/speech-disorders-in-children-dysarthria/