Çocuklarda Parmak Emme Neden Kaynaklanıyor?

Çocuklarda Parmak Emme Neden Kaynaklanıyor?

Çocuklarda parmak emme neden kaynaklanıyor, ne kadar sürmesi normal ve damak ve diş gelişimi gibi olumsuz etkileri var mıdır?

Cevap: Parmak emme hemen hemen her bebekte görülebilen primitif (ilkel) bir davranış şeklidir. Anne karnında başlayabilen ve yaşamın ilk yıllarında devam eden bir davranış olan parmak emme bebeğin kendisini rahatlatmasını sağlar. Her zaman acıkmayla ilgili olmayan bu davranış 3-4 yaşına kadar devam edebilir. Bu yaşlardan sonra devam eden parmak emme alışkanlıkla ilişkili olabilir ve sıklıkla çocuklarda kaygı, korku ve diğer stres oluşturan durumların habercisi olabilir. İlk 4 yılda parmak emen çocuklarda diş sağlığına zarar verme mümkün olsa da bu zarar kalıcı olmamaktadır. Yapılan araştırmalar ilk 4 yaşta çocukların parmak emmesi kalıcı ağız ve diş sağlığı bozukluğuna yol açmadığı yönündedir. Parmak emme dişlerin aralıklı olması, dişlerin aynı hizada olmaması ve damak yapısının bozulması gibi problemlere yol açabilir ve bu durum daha ileriki yaşlarda parmak emmeye devam edilirse kalıcı sorunlar oluşturur.  Bu davranışın kalıcı olmaması ve dişlere zarar vermemesi için öneriler :

·         Erken dönemde emzirmeyi bırakmamak. Genellikle çocuklar 1 yaşına kadar emziriliyor ama yoğun parmak emme sorunları olan çocuklar 2 yaşına kadar emzirmeye devam etmek uygun olabilir.

·         Çocukla daha sık vakit geçirme ve çocuğun ellerini kullanabileceği oyunlar ve aktiviteler yapmak.

·         Uzun süre TV izlenmemesi ve izlediklerinde de belli bir pozisyonda kalması engellenmelidir.

·         Emzik, biberon kullanılmaması veya olabilecek erken yaşta bırakmak.

·         3-4 yaşından sonra uykuya geçmeden önce parmaklarının ağzına almalarına mani olmak. Bunun için yumuşak oyuncaklar, yastıklar vb. nesneler kullanılarak farklı bir uykuya geçme düzeni sağlanabilinir.

Daha ileriki yaşlarda parmak emme devam ediyorsa bir uzmana danışılması uygun olacaktır.

 

Dr.Ceyhun Caferov