Çocuklarda Yalan Söyleme

Çocuklarda Yalan Söyleme

"Kızım 4 yaşına geldiğinde, öncekinden farklı zorluğu olan bir ebeveynlik sürecine girdiğimi hissettim. Çocuğum alışılmadık konular hakkında açıkça yalan söylüyordu. Örneğin, arkadaşlarına bazı dişlerini çoktan çıkardığını söylerdi ama bu doğru değildi. Ona bunun doğru olmadığını söylediğimizde de aksini iddia etti."
 

" Kızımın özellikle okuldaki olaylarla ilgili anlattığı hikâyeler çoğu zaman değiştiğinden, bir hikâyenin hangi ayrıntılarının doğru olduğu veya hangilerinin doğru olmadığı konusunda emin değilim. Bunun ne kadar normal olduğunu görmek için küçük bir araştırma yapmaya karar verdim."

 

Araştırmalar, yalan söylemenin küçük çocuklarda çok yaygın olduğunu ve erken dönemde başladığını göstermektedir. İşte çocuğunuzun neden yalan söylediğini anlamanızı ve yalan söylemesine gerek kalmadan hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmanızı sağlayacak ipuçları:

Yalan, küçük çocuklarda yaygındır.

Araştırmalar, yalan söylemenin küçük çocuklarda çok yaygın olduğunu ve erken yaşta başladığını göstermektedir. Yalan söyleme, 2-3,5 yaş arası sıklıkla kendini gösterir. Yalan söylemek, sosyal durumları yönlendirmenin önemli bir parçasıdır, bu nedenle bir amaca hizmet eder. Örneğin, çocuklar arkadaşlarının duygularını korumak, başarıları ya da kazandıkları şeyler hakkında övünmek yoluyla kendilerini sosyal olarak ilerletmek için yalan söylerler. Ayrıca bazen beladan kurtulmak için de yalan söylerler.

Çocukların yalan söyleme konusunda erken dönemde yaşadıkları deneyimler, yalanı ne sıklıkta kullanacakları konusunda bir aşama oluşturur. Yalanı başarılı bir şekilde kullanırlarsa, yalan söylemede riskleri çok artsa bile bu stratejiye devam edeceklerdir. Bu nedenle, ebeveynler için olarak ipuçları:
 

 

  • Çocuğunuzun neden yalan söylediğini anlayın, böylece yalan söylemesine gerek kalmadan hedefine ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz. Çocuğunuzun yalanı kullandığı zamanların farkında olun ve bunu en aza indirin.
  • İyi bir rol model olun.
  • Çocuğunuzun yalan söyleyebileceği veya yalan söylemeye yatkın olduğu durumlara dikkat verin.

{!GALLERY}

Çocuğunuz yalan söylediğinde ne yapmalısınız?

Peki, böyle durumlara karşı doğru tepkiyi vermek için ne yapabilirsiniz? Her şeyden önce, çocuğunuzu yalan söyleyeceği veya yalandan yararlanabileceği durumlara sokmamaya çalışın. Çocuğunuzun yanlış bir şey yaptığını biliyorsanız, hatasını bilmesini ve düzeltmesini sağlayın. Mesela “Seni uyarmama rağmen gerçekten kardeşine vurdun mu?” diye sormanız çocuğunuzu yalan söylemeye zorlayacaktır. Bunun yerine, “Seninle konuşmamıza rağmen kız kardeşine vurduğunu biliyorum. Vurmak doğru bir davranış değildir. Kızdıysan, ……. yapabilirsin.” gibi ifadeler ilk etapta yalan söyleme gereksiniminin önüne geçebilir.

Çocuğunuz sosyal nedenlerden dolayı sık sık yalan söylüyorsa, yalan söylemenin iyi bir fikir olmadığını anlamasına yardımcı olun ancak çocuğunuzun arkadaşları için özel olmak istediğini görebilirsiniz. Yalan kullanmadan arkadaşlarına söyleyebileceği bazı şeyleri tanımlamasına yardımcı olun.

Çocuğunuz size gerçeği söylemek istiyor ancak başını belaya sokmaktan korkuyorsa ve yalan söylemeyi seçiyorsa, gerçeği söylediği için kendisiyle gurur duyacağınızı ve bunun ona nasıl fayda sağlayabileceğini bilmesini sağlayın. Çocuğunuz başını yine belaya sokabilir ancak yalansız daha az zarar görür veya doğruyu söylediği zaman sizin onunla ne kadar gurur duyduğunuzu gördüğü için mutlu olur.

Kaynakça
https://riseandshine.childrensnational.org/lying-in-young-children/