Çocuklardaki Bencillik Alışkanlığını Bitirmek İçin İpuçları

Çocuklardaki Bencillik Alışkanlığını Bitirmek İçin İpuçları

Bazen çocuklar bencillik döngüsünden geçiyorlar ve bu döngü biraz uzun sürüyor gibi görünüyor. Çocukların oyuncakları için sınırlar koymaları ve özel eşyaları karıştırmaları gayet normaldir ancak çocukların davranışlarının ve seçimlerinin arkadaşlarını ve kardeşlerini nasıl etkilediğini anlamalarına yardımcı olmanız da önemlidir.
 

Gerçek şu ki, birçok çocuk bencil olmanın ne demek olduğunu anlayamıyor. Sözlerinin ve eylemlerinin diğer insanları duygusal olarak etkilediğini her zaman anlamıyorlar. Çocuklar ne oynayacaklarına ya da ne yapacaklarına karar vermek için kafa kafaya gelirler, sesleri yükseltebilirler ve daha da huysuz hale gelirler. Ancak bu belirli davranışın bencilce olduğunu ve diğerine duygusal bir zarar verebileceğinin de farkında değildirler.

 

Kendi ihtiyaçlarımızı başkalarının ihtiyaçları ile dengelemeyi öğrenmek uzun bir süreçtir ve genellikle bir öğrenmeden geçer. Çocukların denge kurmayı öğrenme konusunda yardıma ihtiyaçları vardır.

Kaynağı Bulun.
Çocuklar çeşitli nedenlerden dolayı bencillik aşamalarından geçerler. Davranışların arkasındaki nedenleri bilmek faydalıdır.

Bu yeni bir davranış mı? Bu davranışın kardeşi ile bir ilgisi var mı? Sınırlar evinizde sık sık uygulanmıyor mu? Okulda ters giden bir şeyler mi var?

Evde bencil davranışların sonuçlarını azaltmaya başlamadan önce son zamanlarda değişen, stresin artmasına neden olan ya da davranışla ilgili olabilecek başka şeylerin listesini tutmaya çalışın.

Tanımlayın.
Çocuğunuz bencil olmanın ne demek olduğunu bilmiyorsa, “Bencil davranışı sevmiyorum.” demenin bir anlamı olmaz. Çocuklar, davranışsal düzeltme konusunda ebeveynlerinin ne anlam ifade ettiklerini tam olarak anlamalıdır.

Bencil olmak, bu süreçte başkasını incitmek anlamına gelse bile, kendini diğerlerinden önce koymaktır. Güzel bir tanımdır ancak yine çocukların işlemesi için zordur. Çocukların somut örneklere ihtiyaçları vardır. Sakin oldukları zamanlarda bencillik hakkında konuşun, sadece bencilliklerini gördüğünüzde değil. Çocuklar sakin ve kararlı olduklarında yeni bilgileri işleyip içselleştirebilirler.

Evde bencil davranışlar gördüğünüzde sakin olun ve davranışı tanımlayın. Gerçekleri paylaşırken, gerçeğe uygun bir ses tonu kullanmak, olaydan kaynaklanan olumsuz duygusal tepkilerin kaldırılmasına yardımcı olur.
{!GALLERY}
Sınırları Ayarlayın.
Çocuklarınız beklentilerinizin ne olduğunu bilmiyorlarsa, onlardan belirli bir beklentiye uymalarını bekleyemezsiniz. Kurallar sürekli değişiyorsa ve sınırlar nadiren uygulanıyorsa, onlardan kurallara ve davranış standartlarına uymalarını da bekleyemezsiniz.

Evinizde belirli ve yaşa uygun sınırlar belirleyin. Çocuklar büyüdükçe evdeki sınırlar ve hedefler değişecektir. Bu beklenen bir şeydir. Ancak aynı zamanda sınırlarınızı ve beklentilerinizi düzenli olarak tekrar gözden geçirmeniz ve yapılan değişiklikleri çocuklarınıza açıklamanız gerekir.

Sınırları zorla yaptırmak güç olabilir. Çünkü zorlamak, bazen kurallara uymak için her zaman bir neden olduğu ya da güç mücadelesinden uzaklaşmak için kurallara uymanın daha kolay olduğu hissi yaratır. Tutarlılık esastır. Tutarsız çocuklar bunalmış ve kafası karışmış durumda olurlar. Çocuklarınızın olumlu davranışları içselleştirmelerine yardımcı olmak için sınırlarınızı sakin ve tutarlı bir şekilde uygulayın.

Özveriliği Güçlendirin.
Olumlu pekiştirme işe yaradığı için ebeveynlikte düzenli olarak kullanılır. Olumlu seçimler ve davranışları işaret edip tanımladığınızda, çocuklarınız olumlu temel inançlar geliştirirler ve gelecekteki olumlu seçimlere güvenmeyi öğrenirler.

Kendini işaret etme, kendi hakkında konuşma ve özverili olmak için coşkuya sahip olma. Çocuğunuzun bencilce olmayan davranışlarının, başkalarının pozitif hissetmesine yardımcı olduğunu anlamasını sağlayın, böylece davranışları ve duyguları arasında bağlantılar kurabilir.

Kaynakça
https://www.everydayfamily.com/blog/got-selfish-kids-tips-break-habit/