Çocukların Benlik Saygısını Geliştirmek

Çocukların Benlik Saygısını Geliştirmek

Εğitimciler, öğrencilerin kendilerini iyi hissettiklerinde sınıfta daha fazlasını başarabildiklerini uzun zamandır biliyorlar. Durumu kendi açınızdan bir düşünün: size verilen görev ne olursa olsun, o konu hakkında kendinize ne kadar güveniyorsanız, kendinizi o kadar yetenekli hissedersiniz. Bir çocuk kendini yetenekli ve kendinden emin hissettiğinde, onu motive etme ve potansiyeline ulaşma olasılığı daha yüksektir.

Öğrencileri başarıya ulaştırmak ve sık sık onlara olumlu geri bildirim sağlamak, yaptıkları şeyleri teşvik etmek ve bu konuda onlara güven oluşturmak hem öğretmenlerin hem de velilerin vazgeçilmez rollerindendir. Bu yazımızda, öğrencilerinizde nasıl pozitif bir benlik saygısı oluşturacağınızı ve bunu nasıl koruyacağınızı öğreneceksiniz.

Benlik Saygısı Neden Önemlidir?

Çocuklar, yaşamlarının neredeyse her yönünü etkilediği için iyi bir özgüvene sahip olmalıdırlar. İyi benlik saygısı sadece akademik performansı arttırmakla kalmaz, aynı zamanda sosyal becerileri ve destekleyici ve kalıcı ilişkileri geliştirme yeteneğini de güçlendirir.

Akranlar ve öğretmenlerle olan ilişkiler, çocukların yeterli bir özsaygıya sahip oldukları zamanlarda gelişmektedir. Benlik saygısı yüksek olan çocuklar, hata, hayal kırıklığı ve başarısızlıklarla başa çıkmanın yanı sıra, zorlu görevleri tamamlamada ve kendi hedeflerini belirlemede daha başarılı olmaktadırlar. Benlik saygısı, öğretmenler ve ebeveynler tarafından kolayca geliştirilebilecek, ancak aynı zamanda kolayca zarar görebilecek, yaşam boyu gerekli olan bir zorunluluktur.

Benlik Saygısı ve Gelişim Zihneti

Çocukların aldığı geri bildirimler, özelliklede danışman hocaları tarafından geldiğinde benlik saygısını geliştirmede birincil rol oynamaktadır. Verimsiz ve aşırı eleştirel olan geri bildirimler öğrenciler için oldukça zarar verici olabilir ve düşük benlik saygısına yol açabilir. Olumlu bir geri bildirimin ise, tersi bir etkisi olabilir. Çocukların kendileri ve yetenekleri hakkında duydukları şeyler, değerlerine ilişkin düşüncelerini etkiler.

Gelişim zihniyetinin savunucusu olan Carol Dweck, çocuklara yönelik geri bildirimlerin insan odaklı olmaktan ziyade hedefe yönelik olması gerektiğini savunmaktadır. Bu tür bir övgünün daha etkili olduğunu ve öğrencilere bir gelişim zihniyeti olduğunu, yani insanların çaba ile büyüyebileceği ve gelişebileceği inancını aşılama olasılığının daha yüksek olduğunu iddia etmektedir.

İfade Geri Bildirimi

Verdiğiniz geri bildirimlerde öğrencilere sadece değer göstermekten kaçının. "Seninle gurur duyuyorum" ve "Matematikte gerçekten iyisin" gibi ifadeler sadece yararsız değil, aynı zamanda çocukları sadece övgüye dayalı benlik kavramları geliştirmeye yönlendirebilir. Bunun yerine, başarıları övün ve görevlere uygulanan belirli çaba ve stratejilere dikkat edin. Bu şekilde, öğrenciler geri bildirimi yararlı ve motive edici olarak algılarlar.

Öğrencilere fark ettiğiniz şeyleri söylemenin dışında, hem kendinizi hem de öğrencileri bazı geri bildirimlerinizden uzak tutmaya çalışın ve sadece çalışmaları, özellikle de gelişimleri hakkında yorum yapın. İşte size birkaç örnek.

"Yazını düzenlemek için paragraflar kullandığını fark ettim, bu harika bir strateji."

"Gerekli zamanı ayırdığında daha az hesaplama hatası yaptığını söyleyebilirim."

"El yazını gerçekten geliştirdin, bunun üzerine çok çalıştığını biliyorum."

"Bir hata yaptığında vazgeçmediğini fark ettim ve bunun yerine geri dönüp hatanı düzelttin. Başarılı olan yazarlar / matematikçiler / bilim adamları bunu yapmaktadır.

Hedefe yönelik geri bildirimi kullanmak, benlik saygısını olumlu etkiler ve çocuğun akademik hedeflere ulaşması için ihtiyacı olan motivasyon düzeyi desteklenmiş olur.

Benlik Saygısı Oluşturma İpuçları

Öğrencilerinizi geliştirmek için yapabileceğiniz daha fazla şey vardır. Öğrencilerin hem sınıf içinde hem de sınıf dışında sağlıklı benlik saygısına sahip olmaları önemlidir, ancak birçok çocuğun olumlu benlik düşüncelerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Burada devreye danışmanlık sağlayan eğitimciler girmektedir. İşte öğretmenlerin ve velilerin öğrencilerde yüksek benlik saygısını desteklemek için yapabilecekleri ipuçları:

  • Olumluya odaklanın.
  • Sadece yapıcı eleştiri verin.
  • Öğrencileri kendileriyle ilgili sevdikleri şeyleri bulmaya teşvik edin.
  • Gerçekçi beklentiler belirleyin.
  • Öğrencilere hatalarından ders çıkartmalarını öğretin.

Olumlu Odaklanma

Hem yetişkinlerin hem de benlik saygısı düşük olan çocukların negatif durumlara daha fazla odaklanma eğiliminde olduklarını hiç fark ettiniz mi? Bu insanlardan, bir şeyleri yapamayacaklarını söylediklerini, sık sık zayıf yönleri hakkında konuştuklarını ve hatalarının üzerinde durduklarını duyabilirsiniz. Böyle insanlar cesaretlendirilmeli ve üzerlerine fazla gidilmemelidir.

Öğrencilerinize örnek olun ve yaptığınız hatalar için kendinizi affetmenin ve güçlü yanlarınızı takdir etmenin nasıl bir şey olduğunu onlara gösterin. Özsaygının eksikliklerden ziyade, iyi özelliklerle belirlenmesi gerektiğini öğreneceklerdir. Olumluya odaklanmak, asla olumsuz geri bildirim vermeyeceğiniz anlamına gelmez, sadece daha sık olarak öğrencilerinizi övmeniz ve yalnızca gerektiği durumlarda olumsuz geri bildirim vermeniz gerektiği anlamına gelir.

Yapıcı Eleştiriler Vermek

Düşük benlik saygısından muzdarip olan kişiler, onlara yardımcı olsa bile, eleştirilere tahammül edemezler. Bu gibi durumlara duyarlı olmalısınız. Benlik saygısının, çocukların kendilerini ne kadar değerli gördüklerini, ne kadar takdir edildiklerini, çevresi tarafından ne kadar kabul edildiklerini ve ne kadar sevildiklerini düşündükleri bir şey olduğunu unutmayın. Bir öğrencinin kendi imajını korumak ve onları gördüğünüz gibi kendilerini görmelerine yardımcı olmak için çalışmalısınız.

Ebeveynler ve öğretmenler olarak, bir çocuğun kendini geliştirmesinde en büyük rolü oynadığınızı bilmelisiniz. Bir öğrencinin benlik saygısını kolayca oluşturabilir veya kırabilirsiniz, bu nedenle mümkün olan en güçlü olumlu etkiyi elde etmek için etkinizi eleştirmeniz ve etkinizi kullanmanız gerektiğinde mümkün olduğunca yapıcı bir şekilde kullanmanız gerekmektedir.

Olumlu Özellikleri Belirlemek

Bazı öğrencilerden, iyi yapabilecekleri ve kendilerini iyi hissettikleri şeyleri belirtmeleri istenir. Benlik saygısı düşük olan kaç çocuğun bu görevde zorluk çektiğini öğrendiğinizde şaşırabilirsiniz. Bu, tüm öğrenciler için harika bir yıl başı etkinliği ve herkesin pratik yapmaktan yararlanabileceği bir egzersizdir.

Gerçekçi Beklentiler Belirlemek

Öğrencileriniz veya çocuklarınız için gerçekçi beklentiler belirlemek, onları başarıya hazırlamak için oldukça önemlidir. Farklılaştırılmış öğretim, öğrencilerinizin ihtiyaç duydukları desteği almasını sağlamak için kritiktir, ancak öğrencilerinizin güçlü yönlerini ve yeteneklerini bilmeden öğretiminizi farklılaştıramazsınız

Bir öğrencinin destek olmadan neler yapabileceğini ve yapamayacağını öğrendikten sonra, onun yapamayacağı kadar zor olmayan, ancak tamamladığında ona bir başarı hissi verecek kadar zorlayıcı olan görevler ve aktiviteler tasarlamaya çalışın.

Hatalardan Öğrenmek

Çocukların kaybettiklerinden ziyade hata yoluyla kazanılan şeylere odaklanmalarına yardımcı olarak hataları olumlu bir şeye dönüştürün. Hatalardan öğrenmek, örnek olarak öğrencilerinize önderlik edeceğinizharika bir fırsattır. Onlara herkesin hata yaptığını hatırlatın ve sonra bunu sizin yaptığınızı görmelerini sağlayın. Hatalarınızı sabır ve iyimserlikle kaydırdığınızı ve hallettiğinizi gördüklerinde, hataları öğrenme fırsatları olarak görmeye başlayacaklardır.

Kaynakça: https://www.thoughtco.com/improving-self-esteem-3110707