Çocukların Duygusal Girdilere Karşı Sergiledikleri Tepkisel Davranışlar

Çocukların Duygusal Girdilere Karşı Sergiledikleri Tepkisel Davranışlar

Çocukların Duyusal Girdilere Karşı Sergiledikleri Tepkisel Davranışlar

Çocukların çevreden duyusal girdileri alma ve bunlara cevap verme şekli birbirleriyle aynı değildir. Hatta bir çocuğun tepkileri bile günden güne değişebilir. Çocukların algılarının, çevreden topladıkları bilgilere verdikleri tepkileri ve davranışlarını nasıl etkileyebileceğini dikkate almak önemlidir. Çocukların, çevreye uygun şekilde yanıt verebilmeleri için duyusal girdi alma ve işleme süresi farklı şekillerde gerçekleşebilir.

Aşağıda duyusal girdiye olan bu tepkileri ve davranışları ailenize, arkadaşlarınıza ve diğer insanlara anlatabileceğiniz birkaç yol vardır:

İşitsel Girdi: Bazı çocuklar sese duyarlıdır (örneğin kurutucular, tuvalet sifonu, alarmlar vb.). Bu çocukların kulaklarını belirli seslere karşı kapattıklarını görebilirsiniz. Diğer çocuklar ise bu seslerin hiç farkında olmayabilirler. Bu çocukların adlarına cevap vermediğini görebilirsiniz.

Görsel Girdi: Işığa aşırı duyarlılık gösterebilen veya floresan ışıklardan rahatsızlık duyabilecek çocuklar vardır. Bazı çocuklar ise, hızlı tempolu veya gösterişli görsel efektlerle TV/bilgisayar ekranlarından görsel girdi isteyebilirler.

Dokunsal Girdi: Çocuklar, belirli dokulu giysilere karşı hassasiyet gösterebilir ve onları giymekten kaçınabilirler (örneğin kot, pamuklu malzemeler, giysi üzerindeki etiketler, sıkı çoraplar vb.). Diğer insanlara yakın olmakta zorlanan çocuklar da vardır. Bu çocuklar kendilerini bunalmış hissedebilir ve dokunulduğunda aşırı tepkili davranışlar gösterebilirler.

Ağız Yoluyla Girdi: Bazı çocuklar belirli dokulara veya yiyeceklerin tadına karşı duyarlılık gösterebilirler ve onları yemekten kaçınabilirler (örneğin, mantar, çıtır / tatlı / ekşi yiyecekler, birlikte karıştırılan yiyecekler vb.). Bazı çocuklar da ağız yoluyla girdi isteyebilir ve her şeyi ağzına götürebilirler (örneğin, oyuncaklar, parmak, giysiler vb.).

Denge / Öz Duyumsal Girdi: Bazı çocuklar ayakları yere değmediğinde veya döndürüldüklerinde tereddütlü ve sıkıntılı olabilirler. Bu çocuklar, sallanmalardan, oyun alanında tırmanmaktan, bisiklete binmekten veya araba sürmekten kaçınabilirler. Çok fazla hareket arayan ve tırmanma / atlama riskleri alan çocuklar da vardır. Bazı çocukların denge olarak ek girdi elde etmek için daireler çizerek döndüklerini de görebilirsiniz.

Duyusal hassasiyeti ya da yüksek uyaran ihtiyacı olan çocuklarda bir ergoterapistten destek almak faydalı olabilir.

 

Kaynakça: https://nspt4kids.com/health-topics-and-concerns/sensory-processing-disorder/explaining-childs-behaviors-response-sensory-input/

 

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                        +90 (533) 165 60 94