Çocukların Koronavirüs Anksiyetesi ile Baş Etmelerine Yardımcı Olacak 5 Öneri

Çocukların Koronavirüs Anksiyetesi ile Baş Etmelerine Yardımcı Olacak 5 Öneri

Çocukları Hatırlayın

Koronavirüsün (COVID-19) hızlı bir şekilde yayılması yetişkinler için belirsizlik, stres ve kaygıya neden olmaktadır. Sadece bunun bile çocuklar için ne kadar rahatsız edici olduğunu hayal edebiliyoruz. Medyaya göre maruziyete ve yaşa bağlı olarak, çocuklar neler olup bittiğini ebeveynlerinden daha fazla öğreniyor olabilirler.

Farkında olmasalar bile, çocuklar etraflarındaki yetişkinlerden gelen gerilimi emiyor olabilirler. Genel olarak çocuklar yüksek düzeyde endişe yaşasalarda,  daha endişeli olanlar sürekli el yıkama veya enfekte olacakları konusunda takıntılı olabilirler.

Bu nedenlerden dolayı ebeveynlerin, çocuklarının hissettikleri kaygıyı azaltmak için ellerinden geleni yapmaları gerekir. İşte uzmanlardan bazı öneriler:

1. Mitleri Hayatınızdan Çıkarın
 

  • Hem ebeveynlerin hem de çevrimiçi okul psikologlarının çocuklara, arkadaşlarının söyledikleri her şeye ve internette gördükleri her haberin doğru olduğuna inanmamaları gerektiğini bildirmeleri gerekir.
  • Çocuklara gerçek riske bakış açısı verin. Anlatılanların ya da hayal edebileceklerinin aksine, virüsü kapan herkes ölmez.
  • Şiddetli hastalık veya bir kayıp yaşamış olan çocuklar, mevcut durumda aşırı tepkiler yaşamaya açıktır ve bu nedenle ek destek gerektirebilir.

2. Gelişimsel Olarak Uygun Olgu Paylaşımı
 

  • Çevrenizde çocuklar olduğunda Koronavirüs kaygısı hakkında yetişkin düzeyinde konuşmalar yapmaktan uzak durun. Düzgün bir şekilde hazırlanana kadar “haberleri” paylaşma isteğinize karşı koyun.
  • Çocuklar size soru sorduğunda, gelişimsel olarak uygun kısa cevaplar verdiğinizden emin olun. Bazı grafik detaylarını paylaşmak yerine, çocuğa Koronavirüs’ün yeni bir grip türü olduğunu söylemek ve bu yüzden ellerimizi daha sık yıkamamız ve dirseklerimize hapşırmamız veya öksürmemiz gerektiğini söylemek yeterli olacaktır.
  • Çocuklara dünyadaki bütün doktorların ve bilim adamlarının virüsü durdurmaya yardımcı olmak için birlikte çalıştıklarını hatırlatmaya devam edin. Akıllı insanların bir şey yaptığını bilmek, çocuklar için bir güvenlik duygusu sağlayacak ve daha esnek olmalarına yardımcı olacaktır.

3. Güçlendirme Yoluyla Güvence Sağlamak
 

  • Çocukların el yıkama ve öksürme görgü kuralları ile uygun hijyeni koruyarak kendilerini koruma gücüne sahip olduklarından emin olun.
  • Çocuklarınıza, uygun hijyeni koruyarak başkalarını güvende tutmaya yardımcı olduklarını paylaşmak, kaygılarını takdire şayan bir eyleme dönüştürmeye yardımcı olabilir.
  • Bu genişletilmiş “tatil” süresi boyunca hangi aktivitelerin planlanacağı veya hangi davranışlardan hoşlanabilecekleri konusunda mümkün olduğunca çocuklarınızı aile sohbetlerine dahil edin.

4. Doğrulama ve Merhamet
 

  • Çocuğun endişesi abartılı görünse bile, onu reddetmeyin, şefkatle dinleyin. Bilgilerini nereden aldıklarını öğrenin ve korkularını doğrulayın. Bilinmeyenin korkutucu olabileceğini bilmelerini sağlayın.
  • Yanılgıları barındırdığını görürseniz, yavaş ve sakince onları düzeltin. Çocuğunuzu istediği zaman daha fazla soru sormaya teşvik ettiğinizden emin olun.
  • Belirsizlik zamanlarında durumun kritik olduğunu anlayın. Rutini korumak için elinizden geleni yapın. Rutin kalmak hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı korumak için oldukça önemlidir.

5. Olumlu Davranışın Modellenmesinin Önemi
 

  • Belki de çocuklarınıza verebileceğiniz en önemli hediye iyi başa çıkma becerilerini modellemektir. İyi başa çıkma becerilerinin modellenmesi, her şeyden çok, çocuklarınıza güvende oldukları hissini verecektir.
  • Çocuklar hata yapmak zorundadırlar. Yanlışlıkla dirseklerine hapşırmayı veya ellerini yıkamayı unuttuklarında, onları suçlamayın, bir dahaki sefere doğrusunu yapmaları için onları nazikçe destekleyin. Çocukları yaptıkları sonuçlarla korkutmak, verimsiz olmalarına neden olacaktır.
  • Kullanabileceğiniz sakinleştirici kelimelere bakılmaksızın, ses tonunuzda korku veya gerilim varsa, çocuğunuzun kaygısı artacaktır. Konuşmaya başlamadan önce kendinizi ayarlayın.

Çocuğunuz Sizin Ellerinizde

Ebeveyn veya çevrimiçi bir psikolog olun, herşeyden önce hayatınızdaki çocuklara karşı büyük bir sorumluluğunuz olduğunu unutmayın. Destekleyici olmanız, çocukların duygularını doğrulamanız ve onlara kaçınılmaz olan bazı endişeleri ele alabilecekleri konusunda güven duymanız gerekmektedir.

Çocuğunuzun endişeli olduğunu kabul etmesine yardımcı olurken, sağlıklı olmayan veya endişeli duyguları arttıran başa çıkma stratejilerini teşvik etmekten kaçınmak çok önemlidir. Çocuk aşırı derecede endişeli veya stresli hale geliyorsa, bir çevrimiçi psikoloktan yardım almanın zamanı gelmiş olabilir.

Öğrencilerinizin Krizle Başa Çıkmalarına Yardımcı Olun

COVID-19 virüsüne verilen yanıtın eşi benzeri görülmemiştir. Çocukların bu eğitimindeki benzersiz rolümüz nedeniyle, çevrimiçi öğrenme konusunda, terapistlere ve öğrencilere yardımcı olmak için elimizden geleni yapma sorumluluğunu hissediyoruz. Koronavirüs kaygısı ve bununla ilgili konularda öğrencilerimizin meşgul olmasını ve desteklenmesini sağlamak için terapistlerimiz ülkenin gençliğine ücretsiz “Destek Oturumları” sunmaktadır. Ayrıca uzaktan terapiye yönelik terapistleri eğiterek çocuklara yardımcı oluyoruz.
 

Kaynakça: https://globalteletherapy.com/helping-children-cope-with-coronavirus-anxiety-5-suggestions/