Çocukların “Neden” Soruları

Çocukların “Neden” Soruları

Küçük çocukların ebeveynleri, “neden” kelimesini evlerinde en sık kullanılan kelimelerden biri olarak kabul ediyor. Çocuklar dünyayı merak ettiği ve işlerin neden böyle olduklarını anlamak istedikleri için, aslında bu iyi bir şeydir. Bununla birlikte, ebeveynlerin bir günde yüzlerce “neden” sorusu ile ilgilenmeleri de çok yorucu olabilir.
 

Çocukların dünyayı ve çevrelerinde gördüklerini sorgulamaları tipik olarak 2-3 yaşlarında başlar ve 4-5 yaşlarında devam eder. “Neden” diye sormak, meraklılık işaretidir ve çocuk etrafındaki dünyayı anlamak ister, bu durum da yeni yürümeye başlayan bir çocuk için büyük ve göz korkutucu görünebilir. Anlamak, güvenliği ve güveni arttırmaya yardımcı olabilir, bu yüzden “neden” soruları önemlidir ve bu sebeple çocuklarda çok yaygındır. Bütün gün “Neden bunu yaptın?”, “Neden üzgünsün?”, “Neden … yapamıyorum?” gibi soruları fazlasıyla duyabilirsiniz.

 

Bazen soruları cevaplamak kolaydır. Bazen ise “Neden” soruları ebeveynleri zorlayabilir. Duyarlı olmak ve küçük çocukların meraklı ruhunu teşvik etmek istiyoruz. Onların sorularını ciddiye almak ve onlara cevap vermek için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz.

Eşim kızımıza öğrettiği iletişim tarzı konusunda büyük bir geri dönüt aldı. Cevap vermesi zor olan veya soru olmayı hak etmeyen “neden” soruları için kızımıza “Bana bundan daha fazla bahseder misin?” demeyi öğretti.

Bu birçok nedenden dolayı işe fazlasıyla yarıyor. Her şeyden önce, ebeveyn bir “neden” sorusuna cevap vermek yerine yalnızca daha ayrıntılı bir açıklama veya bir şey tanımlamalıdır. En önemlisi, bu sorunun tersinin de işe yaradığını gördük. Kızımız bize gününü ya da olayları anlatmakta çok iyi değil, bu yüzden “Okul nasıldı?” diye sorduğumuzda sadece “Güzeldi.” diyor, biz ise “Daha fazla bahseder misin?” diyebiliyoruz. Böylece çok daha iyi cevaplar alabiliyoruz.

Bunu diğer ebeveynler için de denedim çünkü basit bir ifadenin, iletişimi her iki yönde de geliştirebileceğini, kızımızla yaptığımız diyalogları, merakını arttırmayı ve büyüyünce anlayabileceği daha önemli tartışmalar için gerekli ortamı oluşturmayı seviyorum. Siz de çocuğunuzla bunu deneyin ve nasıl işe yaradığını görün.

Kaynakça
https://riseandshine.childrensnational.org/why-do-toddlers-ask-why/