Çocukların Yetiştirilme Tarzları Akademik Performanslarını Etkiliyor

Çocukların Yetiştirilme Tarzları Akademik Performanslarını Etkiliyor

Yetiştirme tarzı, çeşitli durumlar üzerindeki çocuk ve aile iletişimi ile verimli bir iletişim atmosferi yaratan davranış sistemi olarak tanımlanabilir. Yetiştirme tarzı çocukların büyümesi ve psikopatoloji üzerinde önemli rol oynayan belirleyici bir faktördür çünkü aileler, çocuklarını akranlarından ve toplumdan daha fazla etkiliyor. Ailenin çocuğu üzerindeki sosyal, kültürel ve yaratıcılık rolleri ile ahlaki bakış açılarının etkisi oldukça büyük ve önemli. Bu yüzden çocuk ve aile arasındaki doğru ve dengeli ilişki, onların beden ve akıl sağlığını etkileyen önemli bir faktördür.

 

Araştırmalara göre, aile ve çocuk arasındaki iletişim ile ailelerin çocukları ile nasıl iletişim kurduğu; çocukların gelişmesinde ve sağlam bir karaktere sahip olmasında etkili olduğu düşünülüyor. Bundan dolayı, aileler çocuklarını yönlendirmede ve yeteneklerini belirlemede önemli bir role sahip oldukları için çocuk ile arasında yakın ilişki ve uzlaşma tavsiye edilmektedir.

 

{!GALLERY}

 

Araştırma sonuçlarına göre; otoriter yetiştirme tarzı ile akademik başarı arasında negatif bir ilişki bulunuyor. Yani ne kadar fazla otoriter olunursa, çocuklarda o kadar az akademik başarı oluyor. Fakat çocuklar sabit, kararlı(demokratik) bir stil ile büyüdüklerinde akademik başarıları da bu yönde artış gösteriyor. Kısaca; otonomi, aile katılımı ve sıcaklık akademik başarının önemli belirleyicileridir. Zahedanı Z.Z, Rezaee R, Yazdanı Z, Bagheri S & Nabeiei P(2016). The Influnce of Parenting Style on Academic Achievement and Career Path, Journal of Advances in Medical Education,4(3):130-134. Makalenin tamamına https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4927255/ linkinden ulaşabilirsiniz.