Cümle Becerilerini Geliştirmeye Yönelik Ek Faaliyetler

Cümle Becerilerini Geliştirmeye Yönelik Ek Faaliyetler

Etiketleme ve İsteme, tüm cümle etkinliklerinin en temelidir ve öğrencinizin, iletişimin tek kelimeden daha fazlasını gerektirdiğini anlaması için bir temel sağlar. Aşağıdaki etkinlik listesi, tam cümleler kurmanıza ve çocuğunuzla daha eksiksiz bir iletişim sistemi kurmanıza yardımcı olmak için kullanabileceğiniz birçok dersten yalnızca birkaç örnek sunar.


Sıfatlar

Sıfatları veya açıklayıcı kelimeleri tartışmak için resim kartlarını kullanabilirsiniz. "yuvarlak elma" veya "yeşil kurbağa" gibi bazı sıfatlar resimlerden anlaşılır. Diğer sıfatlar, "tüylü tavşan" veya "sarı muz" gibi bir çocuğun gerçek dünya deneyiminden daha çok yararlanır. Sıfatları öğretmek için alıcı bir görevle başlayabilirsiniz. Kartları çocuğunuzun önüne koyun ve "yeşil bir şey bulmasını" veya "yuvarlak olan bir şeyi göstermesini" isteyin. Bu alıcı dil aktivitesi, öğrencinizin, onlarla cümleler kurmaya başladığınızda kendi açıklayıcı sözcüklerini bulmaya çalışmadan önce, kullandığınız sıfatların bazılarını duymasını sağlayacaktır.

Bu aktiviteyi ifade edici dile dönüştürmek için, bir resmi kaldırıp öğrencinize "Kurbağa ne renk?" Diye sorabilirsiniz. Öğrencinize önce sözlü olarak veya yukarıda açıklandığı gibi bir işaret kartı yöntemi kullanarak bilgi vermeniz gerekecektir.


5N 1K Soruları

Resimli kartlar, bu soruları sormak için harika bir fırsat sağlar. Öğrencinize bir resim gösterip "Kurbağa ne renk?" Gibi sorulara cevap vermesini isteyebilirsiniz. "Nerede bir tabak bulursun?" "Ne zaman yastık kullanıyorsun?" "Neden sabun kullanıyorsunuz?"

Başlangıç ​​olarak, bu sorulardan bazıları, "Bu ne renk?" Gibi, halihazırda uyguladığınız sıfat derslerinden kolayca düşecektir. Diğer sorular öğrenciniz için yeni bir zorluk sağlayacaktır.

Öğrencinizin zaten aşina olduğu resimleri kullanın. En iyi resimler, Sıfatlar ve 5N 1K soru aktivitelerinde kapsamlı bir şekilde uyguladığınız resimler olacaktır. Öğrencinize bir resim gösterin ve ondan resimdeki öğeyi size anlatmasını isteyin. Öğrencinizin resimler hakkında size söyleyebilmesi gereken ilk şeyler, sıfatlar ve 5N 1K soruları derslerinde öğrendikleri cevaplardır. 

Bu alıştırmanın farkı, öğrencinizin sorunuza yanıt vermek yerine içeriği kendisinin oluşturması gerektiğidir. Öğrencinize "Bu ne renk?" Diye sorduğunuzda rengin ilgili ayrıntı olduğunu bilirler. Bana Anlat dersinde, öğrenciler rengin size resim hakkında anlatacak önemli bir şey olduğuna kendileri karar vermelidir.

Öğrencinize işaret vermek için resmi kullanarak, komut dosyası yazılmış yanıtlarla başlayabilirsiniz. O zaman, resimden çok da anlaşılmayan daha yaratıcı yanıtlara geçebilirsiniz. Örneğin, öğrencinize bir ördek resmi gösterin. Öğrencine sor, "Bana bir ördeği anlatır mısın?" Resme bakarak öğrenciniz bazı temel cevaplar alabilir. "Bir Ördeğin tüyleri vardır." "Bir ördeğin perdeli ayakları vardır." "Ördeğin gagası vardır." Öğrenciniz bu aktiviteye daha aşina hale geldikçe, bir ördekle ilgili resimden kolayca anlaşılmayan şeylere ilerleyebilirsiniz. "Ördek yüzebilir.", "Ördek vak vak der.", "Ördek yumurta bırakır."

Bana anlat dersi ayrıca size öğrencinizin sözlü aktivitesinin süresini uzatma fırsatı verir. Öğrencinin size resimle ilgili yalnızca bir ayrıntı söylemesini isteyerek başlayın. Ardından iki veya üç veya daha fazla ayrıntıya gidin. Elbette, öğrencinizden size resimle ilgili üç şey söylemesini isterseniz, sayma becerilerinde uzmanlaşmamışlarsa zorluk yaşayabilirsiniz. İşte bir numara: Öğrencinize üç blok verin ve size anlattıkları her ayrıntıyla bir kovaya bir blok atmalarını sağlayın. Bu, öğrencinizin cevaplarını saymasına yardımcı olmanın harika bir yoludur ve onlar için eğlenceli hale getirir!


Hikaye Anlatma

Bu dil oluşturma serisindeki bir sonraki adım Hikaye Anlatma’dır. Yine, bu aktivite önceki derslere dayanmaktadır. Öğrencinize tanıdık bir resimli kart gösterin ve öğrencinizden resim hakkında size bir hikaye anlatmasını isteyin. Çocuk, muhtemelen hikayenin ilk unsurlarına bana anlat dersinden aşina olacaktır. Örneğin:

"Ördek hakkında bana bir hikaye anlat."

"Bir ördek vardı, perdeli ayakları, tüyleri ve gagası vardı. Ördek gölete yüzmeye gitti, sonra biraz yumurta bıraktı ve" gak gak"dedi.

Öğrencinizin dil becerileri büyüdükçe, hikayelerin yaratıcılığı da artacaktır!

Genelleme

Dil becerilerini öğretmeye başladığınız ortam çok yapılandırılmış ve resmidir. Ancak bu yeni beceriler, zaman ve ortam içinde ve çeşitli iletişim ortaklarıyla genelleştikçe daha değerli hale gelecektir. Genelleştirmeye yardımcı olmak için, terapi seansınızı evin farklı odalarından başlayarak farklı yerlere taşıyarak başlayabilirsiniz.

Daha sonra, çocuğunuzun resmi terapi seansında öğrendiği becerilerin, aile zamanı ve okul gibi çocuğun hayatının diğer yönlerinde uygulanması önemlidir. Kartları akşam yemeğine, dükkana, okula vs. getirdiğinizden emin olun. Çocuğunuzla her iletişim kurduğunuzda, terapi sırasında beklenen aynı tam cümleleri talep edin. Durun ve gerekirse bilgi istemi kartlarını kullanmak için zaman ayırın.

Son olarak, çocuğunuzun hayatındaki diğer tüm profesyoneller ve aile üyeleriyle iyi iletişim bağlamlarını açık tutun. Okula gidip gelmek için bir defter göndermeli veya belki de öğretmenlerin aynı cümleleri istediğinden, aynı kelimeleri kullandığından ve evde ve terapide olduğunuz gibi aynı yönlendirmeleri getirdiğinden emin olmak için bir elektronik iletişim kaydı başlatmalısınız. Tutarlılık, çocuğunuzun etrafındaki dünyayla etkileşime geçmesine yardımcı olmak için başarılı dil becerilerini oluşturmanın ve genelleştirmenin önemli bir anahtarıdır.


Kaynakça

Bu makale Angela Nelson tarafından yazılmıştır. Orijinal metni burada bulabilirsiniz.