Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocuklar Neden Okuma Güçlüğü Çekiyor?

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocuklar Neden Okuma Güçlüğü Çekiyor?

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olan birçok çocuk okuduğunu anlamada güçlük çekmektedir. Okumak, bir çocuğun hayatında çok önemli bir rol oynadığından ve bir öğrencinin öz saygısını bile etkileyebildiğinden DEHB’li çocukları çeşitli şekilde etkileyen okuryazarlık problemlerinin farkında olmak ve onlara yardım etmek oldukça önemlidir.

Çocuklar İçin Okumanın Önemi
Okuma, çocuğun DEHB’si olup olmadığına bakılmaksızın okulun ve öğrenmenin çok önemli bir parçasıdır. Her konu alanı, öğrencinin okuma materyalini kavrayabilmesini ve bu bilgileri saklayabilmesini gerektirir. Bu, sadece bir bölümdeki kelimeleri anlamayı değil, aynı zamanda bu sözcüklerden anlamları çıkarmayı, organize etmeyi, analiz etmeyi ve inşa etmeyi de içerir. Öğrenciler okuduklarını iyi anlamadıklarında, akademik işleyişlerinin her alanı etkilenir. Okuma alanındaki gecikmeler sadece öğrenme ve akademik hayal kırıklıklarına değil, aynı zamanda öğrenci için yetersizlik gibi duygulara da yol açabilir. Bu nedenle, okumak için mücadele eden DEHB’li çocukların, kendilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için yardım almaları çok önemlidir.

 

Dikkatsizlik Okuma Problemlerine Nasıl Neden Oluyor?
DEHB’li çocuğunuz size yüksek sesle okurken akıcı ve doğru bir şekilde okuyorsa, ancak ne okuduğunu anlaması ve hatırlaması konusunda sorun yaşıyorsa, sürekli dikkat ile ilgili sorunlardan söz edilebilir. DEHB olan birçok öğrenci okurken, metinde eksik ifadeler bırakarak, kelimeleri veya cümleleri atlayarak, sayfada nerede olduklarını takip edemeden, ayrıntıları ve bağlantıları eksik bırakarak geride kalabilir. Bu, özellikle geçişler uzun ve karmaşık olduğunda belirgindir. Böyle olduğunda ise okuma sırasında can sıkıntısı ve yorgunluk kendini gösterebilir.

İşleyen Belleğin Rolü
Uyarılara ve dikkat dağıtıcı şeylere direnmeye ek olarak, okuduğunu anlama, bir öğrencinin önceki cümlelerde ve paragraflarda okuduğunu hatırlayabilmesini gerektirir. Bu şekilde, metnin her bir bölümünün mesajı ve bu bileşenlerin birbirleriyle nasıl ilişkili olduğu hakkında yeterli bir çalışma anlayışı geliştirilebilir. Tüm bu bilgilerin işlenmesi ve birleştirilmesi karmaşık bir süreçtir. Öğrenci, metindeki kavramları sıralayabilmeli, en uygun bilgiyi seçebilmeli, bu bilgiyi akılda tutabilmeli ve daha sonra da analiz edebilmelidir.
 

 

{!GALLERY}