Dil Gelişimi İçin Evde Kullanılabilecek Görsel Destekler

Dil Gelişimi İçin Evde Kullanılabilecek Görsel Destekler

Alıcı dil bozukluğu olan çocuklar için görsel destekler, iletişim kurarken güçlü araçlar olabilir. Görsel destekler sadece dilin anlaşılmasına değil, aynı zamanda dili ifade etme becerilerinin geliştirilmesine de yardımcı olur. Bu görseller, bir çocuğa dili kavrarken veya konuşurken anlamaları gereken bilgileri sağlayabilir. Görsel destekler ev ortamında sorunsuz bir şekilde uygulanabilecek kadar evrensel ve kolaydır.

Alıcı dil becerilerini geliştirmek için görsel destekler nasıl kullanılır?

Görsel destekler dili anlamada eksiklik yaşayan çocuklar için talimatları, bir faaliyetin kurallarını ve beklentileri anlama yeteneklerini geliştirmek için harika bir yoldur. Alıcı dil görevleri için görsel destekler oluşturmanın yollarından bazılarını aşağıda bulabilirsiniz.

Görsel programlar resimli, yazılı veya her iki türde de olabilir. Programı çocuğun yeteneklerine göre uyarlamak önemlidir. Çocuğa sözlü bir açıklama ile eşleştirilen görsel bir program sunulunca, çocuk bilgiyi iki iletişim kanalı aracılığıyla alacak ve bu da beklentilerin ne olduğunu anlamasını sağlayacaktır.

Beklentiler veya kurallar sadece sözlü olarak sunulduğunda, bilgi sıklıkla unutulur. Beklentileri göstermek için bir görsel kullanılırsa, çocuk daha başarılı olacak ve hangi eylemlerin tamamlanması gerektiğini kolayca hatırlayacaktır.

Seçimleri görsel olarak sunmak, alıcı dil yetersizliği olan çocuklar için güçlü bir araç olabilir. Örneğin, atıştırmalık için iki seçenek varsa (örneğin, krakerler veya üzüm), çocuğa ne yemek istediğini sorarken, bu yiyecek öğelerinin resmini birlikte sunabilirsiniz.
 

İfade edici dil becerilerini geliştirmek için görsel destekler nasıl kullanılır?

İfade edici dil becerileri için görsel desteklerin kullanımı, alıcı dil için kullanılanlardan biraz daha fazladır. İfade edici dilde görsel destekler genellikle bir çocuğun iletişimi başlatmasına, konuşmaya uygun şekilde katılmasına ve ifadeleri genişletmesine yardımcı olmak için kullanılır.

Yapıştırma Paspası, çocuğun ifadelerini genişletmek için kullanılan harika bir araçtır. Bir cümleyi modellerken her söylediğiniz kelime için bir noktaya dokunabilirsiniz. Her noktaya bir oyun hamurundan yapılmış bir top yapıştırarak paspasları daha da cazip hale getirebilirsiniz. Bu paspaslarla çocuğunuz alıcı dil becerilerinde ilerlemeye devam ettikçe, paspasa ilave noktalar ekleyerek ifadelerinin uzunluğunu arttırmaya devam edebilirsiniz.

Konu Ağacı, konuşma sırasında kullanılabilecek görsel desteklerden biridir. Konu ağacı özellikle aynı konuda kalabilmek için kullanılır. Örneğin, Çocuğunuzla Noel hakkında konuşuyorsanız, her bir yorum yaptığınızda, bir soru sorduğunuzda veya Noel konusunda uygun bir şekilde yanıt verdiğinizde, ağaç üzerine bir yaprak bırakırsınız.

Evet/Hayır tahtası, gelişmekte olan bir iletişimci için mükemmel bir görsel destek aracıdır. Bu araç “Evet” ve “Hayır” kavramlarının basit bir görsel tasviridir. Çocuğunuza bir evet/hayır sorusu sorarken, bu görselleri sunarak, çocuğunuza sadece bir soru sorduğunuzu işaret etmekle kalmazsınız, aynı zamanda uygun cevap seçeneklerini sunmuş olursunuz.

Bu görsel desteklerin tümü bir çocuğun sadece günlük aktivitelere katılımını artırmakla kalmayacak, aynı zamanda geçişleri daha yumuşak hale getirmeye yardımcı olacaktır. Görsel destekler herhangi bir yaşa, herhangi bir ortamda uygulanabilir.

 

Kaynakça: https://nspt4kids.com/specialties-and-services/speech-language-pathology/how-to-use-visual-supports-at-home-for-language-development/

 

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için:

+90 (216) 456 42 42
+90 (533) 165 60 94